Strona 2 z 2

Re: Co zrobić z pogonami?

: środa, 8 paź 2014, 20:30
autor: gr000by
Nie, gęstwa zawiera również żywe drożdże, które podejmą pracę, ale już nie z takim tempem jak prosto z paczki.

Re: Co zrobić z pogonami?

: sobota, 11 paź 2014, 01:29
autor: herbata666
Zawsze można je chwilę przegotować i używać jako pożywki do następnego nastawu.

Re: Co zrobić z pogonami?

: sobota, 11 paź 2014, 20:12
autor: filazaf
Sie zastawiam czy warto w to się bawić...
Skoro alcoteki 48h są za 10 zeta.
Myślałem że coś czadowego z tego wyjdzie typu rum, ale skoro one służą tylko do minimalnego przyspieszenia, to warto zachodu tylko przy produkcji masowej xD

Re: Co zrobić z pogonami?

: sobota, 11 paź 2014, 22:54
autor: aronia
Według mnie nie ma sensu się bawić jeżeli na standardowej paczce można przerobić czasem i 2 razy większą ilość cukru niż zaleca producent wydłużając nieznacznie czas.

Re: Co zrobić z pogonami?

: niedziela, 12 paź 2014, 10:11
autor: gr000by
Z gęstwą drożdżową warto bawić się w kilku przypadkach:
- przy produkcji rumu z melasy;
- przy produkcji piwa;
- przy zacierach zbożowych (metoda Sour Mash).
Przy cukrówkach nie jest to opłacalne (wg. mnie), bo na 1 paczce drożdży można przerobić nawet 3 razy więcej cukru niż zaleca producent (http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552).

Re: Co zrobić z pogonami?

: środa, 22 paź 2014, 10:08
autor: radonix
Na forum krąży opinia, że lepiej zbierać pogony i potem je rektyfikować osobno. Natomiast wygodniej jest dodawać je do następnego nastawu, czy są jakieś minusy takiego dolewania?

Re: Co zrobić z pogonami?

: środa, 22 paź 2014, 10:20
autor: Kula
Osobiście nie zbieram pogonów. Wg mnie wygodniej jest mocno zwolnić prędkość odbioru pod koniec procesu i dłużej prowadzić odbiór serca.

Re: Co zrobić z pogonami?

: środa, 22 paź 2014, 22:44
autor: filazaf
Jestem świerzakiem, ale jak już zaczęło strasznie wolno lecieć, to myślę już czas, odkręciłem LM na maxa, ze 2 kieliszki wyleciało,a potem zaczęło capić strasznie i prawie nic nie wylatywało. Czy to znaczy że praktycznie wszystko wybrałem(90'C)? Zdziwiłem się że do końca było ponad 96%%

Re: Co zrobić z pogonami?

: piątek, 24 paź 2014, 20:58
autor: marmos
Do tej pory nie miałem porządnego termometru więc odbierałem metodą kropelkową ( 3 krople na sekundę kocioł z kega po pepsi napełniony 18 litrami, grzałka + regulator mocy, kolumna około 70 cm wypełniona wiórami i zmywakami średnica wew. około 48 mm. potem prosto na chłodnice bez refluxu ) odlewając z jednego gotowania 50 ml zgonu, reszta jako serce a pogon oceniałem na zapach albo od 40 % w dół i odkładałem go do następnego psocenia. Moje pytanie to jeżeli będę miał termometr w kolumnie czy przyśpieszę odbiór bez straty na jakości ? Jeżeli ustabilizuję się temp to mogę zwiększać moc dopóki temp się nie zmienia ? i co za tym idzie szybciej będę odbierał ? ale równie dobre jakościowo ? Jednak te 3 - 4 krople na sekundę to wydaje mi się wolno , zbyt wolno

Re: Co zrobić z pogonami?

: sobota, 25 paź 2014, 20:10
autor: gr000by
Dlaczego mówisz o kolumnie, nie mając w ogóle refluksu? W takim przypadku jest to deflegmator, a nie kolumna i wtedy im wolniejszy proces, tym lepszy będzie kapał urobek. Na takim sprzęcie nie ustabilizujesz temperatury na szczycie deflegmatora, będzie powoli rosła podczas procesu.

Re: Co zrobić z pogonami?

: czwartek, 25 maja 2017, 17:53
autor: Hondelyk
Zawitałem do Was po raz kolejny... ;) Forum czytam dużo ale nie znalazłem nurtującego mnie problemu. Co z tymi pogonami... Mam prostą aparaturkę pot still z dwoma odstojnikami. Po fermentacji i klarowaniu cukrówki daję towar na rury i ciągnę do jakichś 40%. Czy z resztą nastawu (pogonami) można jeszcze coś zrobić przy mojej aparaturze? Przepuścić je jeszcze raz, czy może dodać do kolejnego nastawu? Proszę poradźcie coby darmo % nie marnować...

Re: Co zrobić z pogonami?

: czwartek, 25 maja 2017, 23:29
autor: Imbir
Tak, dodaj do kolejnych "odpędów"... ;-)

Re: Co zrobić z pogonami?

: piątek, 26 maja 2017, 06:59
autor: Doody
Ja zbieram pogony osobno i jak się uzbiera odpowiednia ilość to rektyfikuję. Wychodzi całkiem dobry spirytus.

Re: Co zrobić z pogonami?

: poniedziałek, 5 paź 2020, 09:15
autor: Krzychu0304
Witam, przedestylowałem właśnie zacier zbożowy z słodu wędzonego, z jakimś zakażeniem przez który zrobił się strasznie kwaśny(chyba fermentacja mlekowa). O dziwo pogony powstałe w wyniku tej destylacji mają przyjemny aromat i nie są dla mnie odrzucające. Destyluję na alembiku, pierwszy słoik pogonów jest mętny, następne są już klarowne.
Mogę wlać je do beczki wraz z resztą destylatu czy może powinienem je przeznaczyć do następnej destylacji?