Strona 1 z 1

Gin a abratek

: niedziela, 22 maja 2022, 07:26
autor: bombel6622
Witajcie. Czy ktoś z was robi gin na abratek? Czy ktoś może dokładnie opisać jak to zrobić? Słyszałem że przy drugiej destylacji Mona włożyć worek z ziołami do rury.... proszę o szczegóły co i jak zrobić

Re: Gin a abratek

: niedziela, 22 maja 2022, 10:42
autor: AAmatorek
najlepiej maceruj 48h jałowca z innymi ziołami w dobrym destylacie 50% ( takim, który nadaje się już do spożycia) i destylował na pustej rurce od początku do końca z otwartym zaworem na maksa.

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.

Re: Gin a abratek

: niedziela, 22 maja 2022, 19:11
autor: Doody
Nawet nie trzeba opróżniać rury ze sprężynek. Po prostu odkręcasz LM i odbierasz bez refluksu.

Re: Gin a abratek

: poniedziałek, 23 maja 2022, 09:34
autor: bombel6622
Potrzebny regulator mocy?

Re: Gin a abratek

: poniedziałek, 23 maja 2022, 12:00
autor: Doody
Od biedy można się bez niego obejść, rozgrzewając pełna mocą, a następnie destylując na 1 grzałce powiedzmy 2kW.

Re: Gin a abratek

: czwartek, 26 maja 2022, 07:50
autor: kumpocik
Właśnie zabieram się do takiej akcji z Ginem na aabratku od akasa. Chcę do tego użyć surówki obrobionej dodatkowo metodą 2,5. Maceracja 48h a później przepuszczę to na krótkim odcinku tj: bufor i rura 50cm bez wypełnienia. W buforze zostawię sprężynki nierdzewne z wygody bo dużo roboty przy wyciąganiu. Odbierał będę z głowicy z zaworem otwartym na maxa. Mam regulator mocy więc pytanie czy lecieć od początku na jednej grzałce 2kW czy zmniejszyć moc ?
Kolejna sprawa to ilość maceratu bo będzie tego jednorazowo ok 15l. Czy macerat rozcieńczyć do ilości wynikającej z przykrycia grzałek i jak wpłynie to na walory smakowe ?

Re: Gin a abratek

: czwartek, 26 maja 2022, 10:03
autor: AAmatorek
Dobra surówkę i dobry czas obrałeś.

Możesz rozcienczac spokojnie, lepiej mieć 3/4 zbiornika-grzałki musza być zakryte no i weź pod uwagę to, że jak odparuje trochę to poziom cieczy się zmniejszy w zbiorniku więc musisz mieć zapas.
Jak bym miał 3/4 zbiornika to na twoim miejscu grzał bym 2 kw
Końcówkę łap po 50 ml (nie wiem co za przyprawy dałeś ale niekiedy sama końcówka ma niezbyt ładny bukiet aromatyczny)- jalowiec leci pierwszy tak, że to zbieraj musowo