Strona 1 z 1

Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 16:52
autor: Jaraw
Witam Panowie jestem totalnie swiezy w temacie destylacji całą wiedzę opieram na postach z forum moim celem jest psocenie smakówek i zbożówek. Zacząłem od wujka jessego zrobiłem nastaw pożyczyłem pot stilla od znajomego ktory jest do dupy bo ma 2 odstojniki. Kolumna pusta bez wypełnienia niżej zamieszczę zdj. Prosze o rady co przerobić żeby to było to co powinno i spełniało funkcje. 1 destylacja za mną zaczęło lecieć 85 skończyłem na 20 jutro puszczę jeszcze raz i będę dzielil na frakcje. Próbowałem w trakcie pomiarów smaku powiem szczerze że serce jest naprawdę dobre słodki finisz nie gryzie. 2 destylacja będzie wyglądała tak ze od góry do 80% podpałką od 80%-60% serce 60-40% pogon do następnego gotowania.

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 18:00
autor: Góral bagienny
Cześć :) Jak możesz to wytnij odstojniki ;) Jeżeli nie możesz to był je ocieplił żeby tam nic się nie skraplało ;)
Nie rozumie jednego, dlaczego nie jechałeś do 0% :scratch: Straciłeś trochu dobroci :D
Pozdrawiam Góral :)
Edit 2 gotowanie to bym robił na nos nie na % bo znowu stracisz ;)

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 18:08
autor: Jaraw
Mogę jak najbardziej te odstojniki wyrzucić ale deflegmator nie ma żadnego wypełnienia. Czyli wygląda to tak kocioł + pusta rura na szczycie zamiast wpinać odstojniki mogę od razu chłodnicę dobrze myślę?

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 18:10
autor: .Gacek
Deflegmator z odstojnikami i z chłodnicą są połączone bylejakimi wężami nie przystosowanymi do naszych celów. Jeżeli to sprzęt pożyczony to po prostu wyjdź z deflegmatora na chłodnicę prawdziwym wężem silikonowym. A póki co to kup w Lidlu zmywaki nierdzewne i upchaj w rurę...

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 18:22
autor: Góral bagienny
Dobrze myślisz omiń te odstojniki :klaszcze:
Pusta rura nie przeszkadza w destylacji ja w swoim pot-stillu mam 3zmywaki na dole w połowie i na górze :)

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 19:19
autor: Jaraw
Doedukowałem się trochę w tym temacie i chcę kupić 2x podtrzymywacze sprężynek + sprężarki miedziane proszę o radę ile tego kupić aby nie zabić smaku destylatu

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 20:19
autor: Góral bagienny
Sprężynek kup z pół litra żeby zabić jajo jakby wyszło i to w zupełności wystarczy do owocówek :)

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 20:30
autor: Jaraw
Czyli podtrzymywacz +0,5l miedzi .Jeszcze jedno głupie pytanie ta rura która łączy się z kegiem to deflagmator?

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 22:02
autor: Góral bagienny
Tak zgadza się tam wsypujesz sprężynki ;)

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 22:08
autor: Jaraw
Czy dobrym pomysłem będzie danie x2 zmywak nierdzewny na górę kolejna warstwa sprężynki i od dołu podtrzymywacz. Które miejsce w deflagmatorze jest najlepsze dla wkładu? Psocic oba razy z wypełnieniem czy np tylko 1 lub tylko 2?

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 22:31
autor: Góral bagienny
Daj zmywak jak najbliżej wyjścia z kotła i na to sprężynki,
Możesz destylować 2 razy z wypełnieniem podniesie Ci delikatnie % ;)

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 11 lis 2019, 23:21
autor: Dwaid
Te "podtrzymywacze" są niewiele warte, najlepiej je podtrzymywać zmywakami :) ja od dołu wsypuję sprężynki i zamykam je dwoma zmywakami, nic się nigdy nie działo :)

Re: Adept psocenia pot stillem

: niedziela, 17 lis 2019, 18:53
autor: Jaraw
Miedź zakupiona do tego 3 zmywaki wszystko poszło w rurę. Nie ma nawet co porównywać z odstojnikami zero zapachu ,,chleba". Sorowke z 3 nastawów łzkwj w sumie 13l około 40% rozrobilem z wodą co dało mi 20% 25l.
Moja maszynka nie posiada termometrów .2 grzałki po 1.4kw wszystko zagrzałem gdy deflagmator zaczął być gorący jedna grzałkę wyłączyłem. Następnie gdy szczyt już zaczął być ciepły odkręciłem wodę w chłodnicy . Zaczęło kąpać 80% pierwsze 100ml wylałem kolejne 150ml do sloiczka. Zacząłem odbierać serce przy około 76 % do 63 % wyszło 3l. Od 63 do 55 odbierałem w małe sloiczki. Zauważyłem że ta pierwsza 150 w słoiku śmierdzi więc wylałem. 60-55 w zapachu bezwonny. Wszystko zostawiłem odkręcone aby wywierało. Z racji że nie mam możliwości regulacji temperatury i prędkości odbioru ( szybko leci ciurkiem). Prosze o merytoryczne uwagi

Re: Adept psocenia pot stillem

: niedziela, 17 lis 2019, 20:22
autor: Góral bagienny
Początek odbieraj do małych buteleczek po 100ml. Sprawdzisz po paru dniach co się nadaję do serca ;)
Kup regulator a dopiero poczujesz różnicę w destylacie ;)
Tak samo rób z pogonem od 55% w dół odbieraj do 100ml i sprawdzaj po paru dniach.
Pozdrawiam Góral :)
Edit Co nazywasz zapachem chleba? Zapach drożdży czy zapach świeżego chleba?

Re: Adept psocenia pot stillem

: niedziela, 17 lis 2019, 20:47
autor: Jaraw
Chyba będę zmuszony do zakupu własnej aparatury.
Do regulatora musiałbym wiercić dziurę w kegu na termometr i chłodnicy a sprzęt mam pożyczony.

Re: Adept psocenia pot stillem

: niedziela, 17 lis 2019, 22:42
autor: Góral bagienny
Regulator podłączasz pod grzałki żadnych dziur nie wiercisz ;)
Jeżeli myślisz o zakupie własnego sprzętu to regulator już będziesz miał :)

Re: Adept psocenia pot stillem

: poniedziałek, 25 lis 2019, 02:54
autor: Vinagaut
Wydaje mi się, że kolega ma na myśli zapach takiego zleżałego, zawilgoconego chleba... Takiego jaki się za łebka na ryby brało :)

Re: Adept psocenia pot stillem

: wtorek, 26 lis 2019, 21:53
autor: Zi0mal
Podepnę się pod temat trochę.
Jakiś czas temu kupiłem szybkowar oczywiście bardziej edukacyjnie i na próbę, nastaw owocowy (8litrów) gotowałem 8h tak aby na (Nie potrzebnym odstojniku, już to wiem ) trzymać temperaturę 80°C nie powiem wyszło dobre ale czas mnie zniechęca. A teraz do sedna zamowiłem pot still taki nie za duży 50cm ponieważ mało miejsca. I zasadnicze pytanie jeśli chcę aby aromat z nastawu owocowego pozostał jak mam przeprowadzić proces? Czy musi być wypełnienie?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Re: Adept psocenia pot stillem

: wtorek, 26 lis 2019, 22:37
autor: Góral bagienny
Trochu długo to destylowałeś ;)
Na pot-still nie pilnuj temperatury.
Wypełnienie to bym dał miedz żeby w razie czego jajo zabić ;)
Pozdrawiam Góral

Re: Adept psocenia pot stillem

: środa, 27 lis 2019, 21:55
autor: Zi0mal
Dalej pozostaje pytanie o wypełnienie (czy potrzebne bo wszyscy piszą że tak) A co jeśli go nie będzie?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Re: Adept psocenia pot stillem

: czwartek, 28 lis 2019, 16:46
autor: Góral bagienny
Daj z pół litra sprężynek miedzianych. Do owocówek nie musisz mieć wypełnienia ;)
Pozdrawiam Góral :)

Re: RE: Re: Adept psocenia pot stillem

: czwartek, 28 lis 2019, 17:58
autor: Zi0mal
Dziękuję za odpowiedź, teraz już czekam tylko na dostawę PS i aż drożdże zrobią robotę Obrazek

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Mod.
Nie cytuj postu poprzednika.

Re: Adept psocenia pot stillem

: czwartek, 28 lis 2019, 18:52
autor: wertus23
Jaki ps zamówiłeś? Pochwalisz się?

Re: Adept psocenia pot stillem

: czwartek, 28 lis 2019, 23:06
autor: Zi0mal
Coś takiego tylko skrócone do 50cm bo ma być postawione na szybkowarze i musi się zmieścić pod okapem .
Bez papugi
Obrazek

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Re: Adept psocenia pot stillem

: piątek, 29 lis 2019, 08:06
autor: wertus23
Dzięki.

Re: Adept psocenia pot stillem

: piątek, 29 lis 2019, 23:16
autor: Vinagaut
Odnośnie wypełnienia to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że miedziane wypełnienie redukuje zapach destylatu (wychwytuje siarkowodory).