Strona 1 z 1
Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: wtorek, 6 sty 2015, 19:43
autor: HomoChemicus
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: wtorek, 6 sty 2015, 19:48
autor: HomoChemicus
# 1 - Super Stout (Stout) - warzone 6.09.2014
Zasyp:
- Strzegom słód pale ale 2,0 kg,
- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg,
- Strzegom słód jęczmień prażony 0,2 kg,
- Strzegom słód czekoladowy ciemny 0,1 kg,
Dodatki:
brak
Zacieranie:
- 60 min. - 67 °C
- w 50 minucie wrzucone słody ciemne.
Mash out
Gotowanie:
60min.
30 g - Magnum - 60'
Drożdże:
S-04 , fermentacja 19°C
Po wysłodzeniu otrzymałem 12 l 11BLG
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 10 l 12 blg
Ekstrakt końcowy: 3°Blg
IBU: 40,5
27.09,2014 Zabutelkowane z 60g cukru.
Komentarz:
Po dwóch tygodniach nie miało w ogóle gazu. Po miesiącu się nagazował, jednak piana jest słaba.
Przy ostatecznym pomiarze cukru spróbowałem i stwierdziłem, że goryczka będzie za wysoka jak na ten styl (stąd nazwa piwa).
# 2 - Rozbójnik (Pale Ale) - warzone 8.09.2014
Zasyp:
- Strzegom polski słód pale ale - 2 kg
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,1kg
Dodatki:
brak
Zacieranie:
- 60 min. - 67 °C
Mash out
Gotowanie:
70min.
- 15g Marynka - 70'
- 15g Lubelski - 20'
Drożdże:
S-04 , fermentacja 19°C
Po wysłodzeniu otrzymałem 13 l 11BLG
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 11 l 12 blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 5,2%
IBU: 31*
*według BrewTarget
27.09,2014 Zabutelkowane z 60g cukru.
Komentarz:
Dobre piwko, można buło trochę bardziej chmielić.
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: wtorek, 6 sty 2015, 19:50
autor: HomoChemicus
# 3 - Marry Christmas (Świąteczne Ale) - warzone 8.10.2014
Zasyp:
- Strzegom słód pale ale - 2,2 kg,
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,2 kg,
- Słód czekoladowy ciemny 0,05 kg,
- Słód jęczmień prażony 0,05 kg
- 0,8 kg miodu gryczanego
Dodatki:
- 20g curacao
- 20g imbiru
- 3 goździki
- 0,5 gwiazdki anyżu
- 0,5 gałki muszkatołowej całej
- 5 ziaren kardamonu
- 3 kawałki cynamonu (8g)
Zacieranie:
- 60 min. - 68 °C
Mash out
Gotowanie:
60min.
- 15g Challenger - 60'
- 6g Marynka - 60'
- 15g Fuggles - 10'
- 4g Marynka - 10'
- dodatki - 10'
Drożdże:
S-04 , fermentacja 19°C
Objętość: 10L
Ekstrakt początkowy: 18°Blg
Ekstrakt końcowy: 4°Blg
Alkohol: 7,2%
IBU: 38
30.10.14r. Zabutelkowane 60g cukru+30 słodzików.
Komentarz:
# 4 - Rogacz (Roggenbier) - warzone 9.10.2014
Zasyp:
- Słód żytni Weyermann - 1kg,
- Strzegom pilzneński - 0,8kg
- Strzegom monachijski II - 0,4kg
- Strzegom karmelowy 300 - 0,1kg
- Strzegom karmelowy 600 - 0,05
- Strzegom słód pszeniczny - 0,2kg
Dodatki:
brak
Zacieranie:
40min - 47°C
10 min - 52°C
30 min - 62°C
45 min - 72°C
Mash out
Gotowanie:
70min.
10g perle - 70'
10g perle - 30'
5g perle - 10'
Drożdże:
Fermentis Safbrew WB-06, fermentacja 19°C
Objętość: 10L
Ekstrakt początkowy: 13°Blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 5,7%
IBU: n/n
30.10.14r. Zabutelkowane 17x0,5l+1x0,4l 50g cukru.
Komentarz:
Filtracja to koszmar, ale jakoś poszło. Bardzo dobre piwo. Pewnie kiedyś jeszcze zrobię.
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: wtorek, 6 sty 2015, 19:54
autor: HomoChemicus
# 5 - Belgian Dubbel - warzone 29.11.2014
Zasyp:
- Słód Pale Ale - 3,8kg,
- Monachijski II - 0,7kg
- Special B - 0,3kg
- Crystal 400 - 0,25kg
- Aroma - 0,2kg
Dodatki:
Cukier kandyzowany płynny 200ml
Cukier kandyzowany brązowy 0,25kg
Zacieranie:
20 min - 63°C
40 min - 73°C
Mash out
Gotowanie:
90min.
40g Saaz - 70'
Dodatki - 15'
Drożdże:
Fermentis Abbaye 21°C
Objętość: 20L
Ekstrakt początkowy: 18°Blg
Ekstrakt końcowy: 3°Blg
Alkohol: 7,8%
IBU: 19
Komentarz:
Jak dla mnie za mocne i zbyt wytrawne. Następny raz zredukuję ilość cukru.
17 grudzień 2014 - # 5 - Belgian Dubbel - zabutelkowane z 160g cukru, ekstrakt końcowy 3°Blg.
# 6 - Summer Ale - warzone 30.12.2014
Zasyp:
- Pilzneński - 2kg,
- Wiedeński - 1,6kg
- Pszeniczny - 0,3kg
- Karmelowy 30 - 0,4kg
Dodatki:
Zacieranie:
30 min - 63°C
40 min - 73°C
Mash out
Gotowanie:
60min.
8g Galaxy - 60'
20g Montueka - 15'
20g Amarillo - 10'
25g Galaxy - 5'
Drożdże:
Safale S-04 - 19°C
Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 14°Blg
Ekstrakt końcowy: n/n
Alkohol: n/n
IBU: n/n
Komentarz:
To jest zestaw z TB. Miało wyjść 12Blg, a wyszło 14. Wydajność wyszła mi 72%.
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: piątek, 30 sty 2015, 12:46
autor: HomoChemicus
Warka #6 zabutelkowana z 120g cukru. Ekstrakt końcowy 4°Blg. IBU: 33 Alkohol: 5,2%
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: piątek, 13 lut 2015, 12:33
autor: HomoChemicus
# 7 - Grodziskie - warzone 12.02.2015
Zasyp:
- Wędzony Bestmalz - 1,3kg,
- Pszeniczny - 0,8kg
- Pilzneński - 0,4kg
Dodatki:
Zacieranie:
35 min - 63°C
30 min - 72°C
Mash out
Gotowanie:
60min.
30g Lomik - 60'
20g Lomik - 20'
Drożdże:
Fermentis S-33 - 19°C
Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 8°Blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 3,1%
IBU: 22
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: sobota, 28 lut 2015, 19:45
autor: HomoChemicus
Warka #7 zabutelkowana w 40 x 0,5l z 130g cukru.
Do tej pory używałem do etykiet papieru samoprzylepnego, ale z butelek nie chciał schodzić klej. Dostałem radę, aby wydrukawać etykiety na zwykłym papierze, a potem przykleić na mleko. Jestem zaskoczony skutecznością mleka. Zrobiłem próbę odmaczania etykiety na jednej butelce, parę minut i sama odpada.
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: niedziela, 10 maja 2015, 19:32
autor: HomoChemicus
# 8 – Piwo czarno bezowe - warzone 10.05.2015
Zasyp:
- Wiedeński Typ II – 1 kg,
- Pale Ale – 1 kg
- Pilzneński – 1 kg
Dodatki:
Sok z czarnego bzu (z sokownika) 1,5L
Zacieranie:
1 min - 62°C
60 min - 72°C
Mash out
Gotowanie:
60min.
15g Marynka - 60'
Drożdże:
Safale S-04- 19°C
Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 14°Blg
Ekstrakt końcowy:
Alkohol:
IBU: 16
Komentarz:
Słabo czuć czarny bez. Zobaczymy jak będzie.
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: niedziela, 14 cze 2015, 19:12
autor: HomoChemicus
Warka #8 zabutelkowana (20,33L) z 120 słodzikami i 90g cukru. Gęstość końcowa 2°BLG.
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus
: niedziela, 9 lip 2017, 08:55
autor: matahari
I bardzo dobrze że dzielisz się przepisami na browarka. Wieczorem wypije twoje zdrowie.