Strona 2 z 16

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 10 lis 2017, 21:40
autor: Slawecki
Witam szanowne grono. Chciałbym podpiąć się pod temat, gdyż będę chciał zrobić rum i mam już zakupione pięć kilo melasy i dziesięć kilo cukru trzcinowego. Ale nasuwa się pytanie, ponieważ posiadam dunder po nastawie z 10 kilo rodzynek który był klarowany turbo klarem duo. Czy mogę nastawić na tym rum, czy może lepiej na czystej wodzie. Proszę o podpowiedź i pomoc.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 11 lis 2017, 01:42
autor: wawaldek11
Jak to pierwszy rum, to proponuję na czystej wodzie. Będziesz miał wzorzec ;)
A później hulaj dusza... A dunder zachowaj na przyszłość.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 11 lis 2017, 01:49
autor: Slawecki
Ale sam wiesz jak to jest. Wpadnie do głowy kolejny pomysł i znów będzie problem. A na chwilę obecną dysponuje dundrem z rodzynek. A z tego co czytałem na forum też jest przepis aby dodać rodzynek

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 11 lis 2017, 02:16
autor: wawaldek11
To rób na dundrze i podeślij próbkę :mrgreen:
Klasyczny zrobisz później.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 11 lis 2017, 02:24
autor: Slawecki
Jak jesteś z wawy to osobiście podwioze. Hehe

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 11 lis 2017, 02:29
autor: wawaldek11
Tak, wawa(ldek11) w Puszczy Goleniowskiej :mrgreen:

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 11 lis 2017, 02:54
autor: Slawecki
No to sprawa dogadana. Jak już będzie gotów dam znać.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 11 lis 2017, 19:50
autor: Slawecki
Dla zainteresowanych. Cena cukru trzcinowego 5,99 w Tesco. Promocja

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: piątek, 17 lis 2017, 18:11
autor: imar42
Slawecki pisze:Dla zainteresowanych. Cena cukru trzcinowego 5,99 w Tesco. Promocja
Skorzystałem z tej promocji i kupiłem 14 kg. Czekam na zwolnienie fermentatora. Może zdążę jeszcze w tym roku... Napiszę tu co mi z tego wyjdzie.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 18 lis 2017, 19:12
autor: Slawecki
imar42 mi już ładnie pracuje. Na nastaw 47litrów dałem 10 kilo cukru i 5 kilo melasy trzcinowej. A żeby było ciekawiej dałem jeszcze dwa kilo rodzynek

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 18 lis 2017, 22:06
autor: wawaldek11
Jak mawiają - Twój cyrk i Twoje małpy, ale je bym nie sypał rodzynek do nastawu na rum. Miałbyś klasyczny produkt z trzciny. Nastaw z rodzynek osobno i destylacja. A później można kupażować wg uznania. I nie tylko z rumem ;)
Jakiej melasy użyłeś?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 18 lis 2017, 22:13
autor: Kamal
Dużo wcześniejszych przepisów na rum (na forum) ma w składzie rodzynki. :-P Wystarczy przejrzeć stare wpisy. ;-) Choć sam zawsze robiłem "solo".
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 19 lis 2017, 08:25
autor: Slawecki
wawaldek11 melasa ze sklepu słoneczk-24pl. Półkilowa po 8,50. A co do rodzynek to smaku z nich będzie i tak niewiele ale jak pisze Kamal są też przepisy z dodatkiem. A z samych rodzyn też robiłem i wychodzi extra brandy. Ja mam to szczęście ze mieszkam blisko giełdy spożywczej na Broniszach więc rodzynki i wiele innych owoców mam taniej

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 2 gru 2017, 12:55
autor: centurius10
Chciałbym zrobić rum, planuje wykorzystać jeden z przepisów zamieszczonych tutaj, ale zastanawiam się nad samą destylacją. Mam zimne palce i pytanie podstawowe jest takie czy w ogóle na ZP wyjdzie? A jeśli tak to co z wypełnieniem. Mam jakieś 25 miedzi i reszta sprężynek KO. Destylować z nimi czy wywalić i na pustej kolumnie?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 2 gru 2017, 16:18
autor: imar42
Nikt tu nie napisał o wydajności alkoholu z 1 kg cukru trzcinowego. Kolega Pointer w tym poście:
:arrow: http://alkohole-domowe.com/forum/post16 ... ml#p160216
napisał wprawdzie ile zużył cukru i ile utoczył urobku (550 ml rozpałka z przedgonem + 2,8 litra serca), ale nie ma tam wzmianki o procentowej zawartości alkoholu w otrzymanym destylacie. Nie napisał również ile otrzymał pogonów. Jeśli ktoś jeszcze pamięta swoją wydajność nastawu na rum - poproszę o napisanie w tym temacie. Ja w dniu 01-gru-2017 nastawiłem 7 kg "Sweet Family Cukier trzcinowy nierafinowany" z promocji Tesco i uzupełniłem wodą do łącznej objętości 28 litrów. Drugie 7 kg nastawię w przyszłym roku z wykorzystaniem około 25% dundru.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 2 gru 2017, 16:20
autor: sargas
Najlepiej jakbyś na alembiku zrobił jak nie masz to bez wypełnienia.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 2 gru 2017, 16:26
autor: Kamal
To jasny cukier więc liczę, że do 5% mniej niż na zwykłym. Wszystko zależy od ilości melasy w cukrze.
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 2 gru 2017, 17:53
autor: imar42
@Kamal - dzięki za podpowiedź, chociaż wydaje mi się, że różnica wyniesie co najmniej 20%.
Jeśli wcześniej nikt nie napisze o swoich wyliczankach, to przekonam się po gotowaniu mojego. Z tych 7 kg "Cane Sugar" miałem nadzieję na uzyskanie (po odjęciu odpadów) około 5 litrów gotowego, już rozcieńczonego do 40% produktu - akurat do zapełnienia 5 litrowej damy.
Ile uzyskam? Czas pokaże...

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 2 gru 2017, 19:51
autor: Szlumf
Pewnie już ktoś tak robił ale jakoś nie kojarzę. Polecam wykorzystanie dundru po destylacji rumu do kolejnej destylacji ale nie klasycznie jako dodatek do nastawu ale z dodatkiem czystego spirytusu. Ostatnio do 48l gorącego (około 70C) dundru po destylacji dodałem 5l spirytusu. Przegryzało się to 2 dni i poszło na rurę. Wyszedł całkiem przyzwoity trunek. Jak dla mnie chyba lepszy od tego co uzyskałem z podstawowego nastawu. Był delikatniejszy. Dunder był z nastawu z forumowej akcji ( :poklon; Wawaldek i Kula). Po dwóch latach w garażu niestety chyba melasa straciła trochę na aromatach. Rum nadal jest OK ale nie jest tak rewelacyjny jak robiony bezpośrednio po akcji. Być może to też kwestia wiaderka bo jak na razie z każdego wychodził nieco inny. Ciekaw jestem jaki wyjdzie w przyszłym roku z ostatniego już wiaderka.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 3 gru 2017, 11:28
autor: sargas
@imar42 ja się przymierzam do rumu mam już cukier muszę jeszcze melasę zakupić nie będę dużego nastawu robił bo spore koszty a nie wiem czy mi podejdzie. Jak będę po dam znać jak z wydajnością.

@szlumf to samo w kwestii aromatów zauważyłem na przykładzie śliwowicy, spożyta w ciągu kilku miesięcy od wytworzenia była najlepsza, później ciężko było już się doszukać aromatów śliwkowych pomimo, że destylat stał w szkle szczelnie zamknięty.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 3 gru 2017, 19:14
autor: wawaldek11
Kol. Szlumfowi raczej chodzi o starzejący się surowiec - melasę, a nie o produkt ;)

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 18 gru 2017, 20:08
autor: gryzmo
Witam.
Wczoraj pierwszy raz zrobiłem rum i powiem szczerze, że już po jednym gotowaniu pachnie bardzo przyjemnie.Składniku: 2,5kg. melasy, 6kg cukru trzcinowego nierafinowanego i drożdże cobra rum. Wyszło moim zdaniem dość sporo bo 5L 80% surówki. Puszczę jeszcze raz i pewnie pokuszę się o zrobienie kokosowego.A dzisiaj już zrobiony drugi nastaw na dundrze. Blg dundru po destylacji 2. Zacier z pierwszego nastawu zszedł na -1Blg. Wygląda na to, że na razie chyba wszystko ok.
Melasy użyłem takiej:
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 30293.html

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 8 sty 2018, 16:59
autor: imar42
Okres Świąteczno-Noworoczny, więc i wpisów na forum znacznie mniej niż zwykle. Na razie odpowiem tylko na zadane wcześniej przeze mnie pytanie o wydajność cukru trzcinowego. Nastaw był przygotowany z 7 kg cukru, bez dodatku melasy, po przegotowaniu otrzymałem:
120 ml - rozpałka = ?? % (prawdopodobnie około 90%)
220 ml - przedgon = 75%
5500 ml serce = 50%
650 ml pogon = 75%
Łącznie otrzymałem około 3,5 litra "przeliczeniowego" 100% spirytusu.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 8 sty 2018, 17:34
autor: wawaldek11
Zmierzyłeś może °Blg chłodnego dundru?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 8 sty 2018, 17:52
autor: imar42
@wawaldek11 - nie mierzyłem, ale nic straconego, bo cały otrzymany dunder mam w garażu w plastikowym, 30 litrowym KEG - Petainer. Jutro zmierzę i dopiszę. Chociaż... czego się spodziewać jeśli nastaw po skończonej fermentacji miał -2 BLG? Nawet zostawiłem sobie około 2 litrów gęstwy drożdżowej, z której oddzieliło się około litra (prawie) klarownej czieczy.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 8 sty 2018, 17:55
autor: jpiwek
Na działach EKO w Leclercu i InterMarche pojawiły się dwie nowe melasy: winogronowa i daktylowa. Czy ktoś testował przydatność takich na rum?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: poniedziałek, 8 sty 2018, 18:06
autor: Kamal
Na rum nie, ale używali do win. Ktoś na forum dodawał.
Aby był rum musi być produkt z trzciny cukrowej.
Ale jako dodatek, do nastawu, i może wyjść całkiem dobry - spice rum.
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: sobota, 27 sty 2018, 13:59
autor: imar42
@wawaldek11 - sorry za opóźnienie w odpowiedzi, ale pomagałem rozwiązać problemy rodzinne, potem ... bla, bla, bla...
Zmierzyłem BLG dundru po rumie: = +1BLG
Ale woda kranówa w tej samej temperaturze (menzurka z wodą i z dundrem stały obok siebie nieco ponad trzy godziny) BLG = -1BLG
Po uwzględnieniu poprawek wychodzi, że w temperaturze otoczenia +21*C:
Dunder: BLG = +2
Woda: BLG = 0
Z niewiadomych przyczyn brak w moich zapiskach BLG końcowego nastawu na Rum. Wydaje mi się, że to było na poziomie -2, ale bez pewności.
Zostało mi jeszcze 7 kg zakupionego wcześniej cukru trzcinowego, i z całą pewnością do następnego nastawu na Rum dokupię melasę, bo w tym z samego cukru jest moim zdaniem zbyt mało aromatu. Następny zrobię z dundrem minimum 25%, maximum 50%
Dla celów doświadczalnych dokonałem próby organoleptycznej dundru po zwykłej cukrówce i tego po cukrówce trzcinowej. Różnica jest zauważalna, ale jednak zbyt mała. Destylat już zmienił się w stopniu znacznym, ale jeszcze jest mocno niepijalny.
Kamal pisze:To jasny cukier więc liczę, że do 5% mniej niż na zwykłym.
@Kamal - miałeś rację. Taki uzysk mnie zmartwił, bo wolałbym uzyskać nieco mniejszą wydajność, ale bardziej aromatyczne. Dlatego następny zrobię z dundrem i z melasą.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 12:36
autor: cybkryst
Od jakiegoś czasu zabieram się za rum. Nie zanlazłem jak do tej pory przepisu gdzie jest on robiony z samej melasy, za każdym razem jest jakiś dodatek cukru a ja się zastanawiam czy można nastawić z samej melasy a jeśli nie to dlaczego??
Wymieszałem wczoraj litr melasy trzcinowej (mam nadzieję) z trzema litrami wody, Blg wyszło 23 zdałem troche drożdzy i po dwuch godzinach wystartowało.
Cały czas nurtuje mnie pytanie, czy trzeba dodawać cukier?

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 14:54
autor: kmarian
Nie trzeba. Mając na tyle melasy można robić rum z samej melasy trzcinowej.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 17:10
autor: Kamal
Melasa zawiera średnio 42-43% cukru w kilogramie. Reszta jest niezjadliwa dla drożdży. A więc cukier dodajemy dla podbicia uzysku.
Dużo osób robi z samej melasy nastawy. ;-)
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 19:40
autor: cybkryst
Mam pewne wątpliwości związane z tą melasą. Nigdy w życiu nie miałem okazji posmakować ani powąchać, melasy buraczanej czy z trzciny cukrowej.
Ta którą kupiłem pachnie jak sok pomidorowy z kartonu a doznania organoleptyczne pozostawiają wiele do życzenia. Smak jakwspomniany sok pomidorowy przypalony w garku i dodane znaczne ilości soli, a jakiego kolwiek smaku związanego z rumem nie mogę się doszukać.
Proszę o ocenę czy to właśnie takie jest czy to jakiś bubel albo może z buraka cukrowego?? Jest to melaza kupiona w skladzie zaopatrzenia farmerów, jako cane molases.
Ten cztero litrowy nastaw z wczoraj pracuje jak szalony. Z 23 Blg spadło do 19 Blg.
Pytam szanowne grono, bo nie potrzebuję kombajnu a jak to melasa buraczana to będzie Wistula :womit:
Szkoda mi zajmować fermentator bo w kolejce jest ŁKZWJ

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 20:42
autor: Kamal
A zapodaj link do melasy.
Najlepszą do spożycia melasę sprzedają w słoikach, ale jest mniej aromatyczna od tej co idzie na paszę.
Smak melasy to przeważnie kakao, kawa , karmel, słodkość.
K.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 20:56
autor: masterpaw2
Koledzy robił ktoś z was na tej melasie? Cena wydaje się być atrakcyjna.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7179308288

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 21:14
autor: kmarian
U mnie akurat, stoi pierwszy nastaw na właśnie tej melasie. W smaku jest bardzo dobra. Kończy fermentować, za kilka dni dam znać co i jak (oczywiście wstępne wrażenia).

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 21:35
autor: cybkryst
Kamal pisze:A zapodaj link do melasy.
Najlepszą do spożycia melasę sprzedają w słoikach, ale jest mniej aromatyczna od tej co idzie na paszę.
Smak melasy to przeważnie kakao, kawa , karmel, słodkość.
K.
Linku nie ma. Cofamy się do czasów GS-ów. Tak to tu na zielonej wyspie wygląda.
Pytając pana za ladą o cane molasses powiedział, tak mamy tylko muszę mieć swój pojemnik żeby nalać z pojemnika zbiorczego.
Po zapoznaniu się z ceną 2 euro za galon (co może oznaczać 4 lub 5 litrów) pojechałem za parę dni na zakupy. Zabrałem ze sobą 30-sto litrowy fermentator, kupiłem 4 galony, po czym zalano mi go do pełna (myslałem że mi dno odpadnie, tyle to ważyło).
Ja nie wierzę w to co oni tu maja i sprzedają. Muszę wierzyć na słowo i w praktyce zweryfikować, dlatego pytam Was.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 21:43
autor: radius
Od czasu do czasu zjadam sobie łyżkę melasy trzcinowej. Próbowałem już i "paszowej" i z mikroorganizmów i każda smakuje i pachnie wyśmienicie. Przynajmniej dla mnie :D Melasa nie jest słona a smak, to czekolada, palony cukier, lekka goryczka pieczonego drewna i słodycz :ok:

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 21:49
autor: dzozef
@masterpaw2 ja robiłem w zeszłym roku rum na tej właśnie melasie. Kupiłem wtedy 5l opakowanie. Zapach ładny, natomiast produkt początkowo taki sobie. Za to po pól roku całkiem fajny rumik. Wczoraj nawet próbowałem już po roku leżakowania z płatkami. Efekt rewelacja. Szkoda. ze to już ostatki. :haha:

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 21:53
autor: kmarian
Kolego cybkryst, na odległość tego nie rozgryziemy. Masz 8 galonów melasy w cenie 4 galonów, tylko nie jesteś pewny czy to melasa trzcinowa. Po naszemu jest to około 1 zł za kilogram melasy. Zrób nastaw, w czasie fermentacji nie będzie to fiołkami pachniało, wręcz będzie śmierdziało. Po destylacji, zrazu "bimber", leżakowany z dębem pokarze czy to rum czy inny trunek.
Pewnie innej rady nie ma.

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

: niedziela, 11 lut 2018, 22:31
autor: cybkryst
Kolego Radius ta melasa mie ma absolutnie nic wspólnego z Twoim opisem. Chyba, że tankowiec którym melasę dostarczają z Ameryki Pd przeciekał i wymieszała sie z wodą morską. :D
Kmarian masz absolutną rację, nastawię to i zobaczymy, Może właśnie z tego powstaje Hawana Club, albo będę miał kupe płynu do spryskiwaczy :hahaha: