Strona 1 z 1

Pot-Still - Alembik

: poniedziałek, 22 paź 2018, 20:00
autor: arkdom
Dzisiaj dotarły do mnie ostatnie części, tak więc mogłem zmontować mojego pot stilla z kulą, czyli rodzaj alembika.
Sprzęt jest zamontowany na kegu 30 litrowym.
Średnica rur 42mm (są tańsze o połowę od 54, w zasadzie nie rury, ale kształtki). Chłodnica klasycznie 15/28.
Kula 150mm z blachy 0,8 (przy okazji polecam drykiera z Chorzowa, obok Castoramy).
Wysokość aparatu ok 60cm.
Na górze port termometru.
Niestety sprzęt jeszcze niewypróbowany bo nastaw "nie doszedł".
kula_edited.jpg
20181022_191058_edited.jpg

Re: Pot-Still - Alembik

: poniedziałek, 22 paź 2018, 20:38
autor: Jozinek
Piękna ta kula.Jak mnie kiedyś coś skusi to postroję jakieś miedziane cudo na kegu jako dodatek do abratka.

Re: Pot-Still - Alembik

: poniedziałek, 22 paź 2018, 20:51
autor: arkdom
Jeszcze uwaga co do czyszczenia.
Nasypałem kwasku cytrynowego, zalałem gorącą wodą, a że nie maiłem perhydrolu, to nasypałem Oxi. Pieniło się aż miło, ale raczej spokojnie. A efekt bardzo dobry, otrzymałem czystą, czerwoną miedź.

Re: Pot-Still - Alembik

: sobota, 17 lis 2018, 19:42
autor: Merkor
Jakie ma zadanie ta kula, bufor stabilizacyjno-wzmacniający?

Re: Pot-Still - Alembik

: sobota, 17 lis 2018, 20:34
autor: szatajoh
Kula likwiduje pianę przydatna szczególnie w destylatach zbożowych.

Re: Pot-Still - Alembik

: sobota, 17 lis 2018, 21:32
autor: arkdom
No i refluks.

Re: Pot-Still - Alembik

: środa, 13 mar 2019, 12:49
autor: rudboy7
I jak się pracuje na tym pot-stillu?