Strona 1 z 1

gotowy nastaw

: środa, 24 sty 2018, 14:41
autor: moryske
Dzień dobry
Przygotowany 13 stycznia br nastaw ok. 54 L (1/2 wody i dunder pracował dość burzliwie, dziś jego blg wynosi ok. 2, jego smak trąci winem wytrawnym, jest też bardzo lekko gorzkawy a % alkoholu jak wyczuwam i też oceniam jest dość wysoki (zużyłem ok 14 kg cukru). Natomiast fermentacja praktycznie prawie ukończona, ogólnie nastaw jakby był jaśniejszy. Czytałem na forum, że w tym przypadku nastaw winien charakteryzować się również lekkim posmakiem słodyczy i jak go nie ma należy dodać wody. Nie wiem tylko w jakim celu ma być dodana ta woda. Może ktoś się wypowie na ten temat. To był post p. Bogdana.
Pozdrawiam

Re: gotowy nastaw

: środa, 24 sty 2018, 17:38
autor: Doody
Poczekaj aż nastaw osiągnie okolicę -4 Blg. Nastaw nie powinien byś słodki tylko wytrawno - gorzkawy.

Re: gotowy nastaw

: środa, 24 sty 2018, 19:50
autor: Kamal
Wody się dodaje, aby ulżyć drożdżom, gdy nastaw kończy pracę i nie chce zejść do -4.
K.

Re: gotowy nastaw

: czwartek, 25 sty 2018, 21:37
autor: gaviscon
Witaj, powodzenia.