Strona 7 z 9

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 20 sie 2018, 17:42
autor: masterpaw2
Zostawić w spokoju, niech czeka na sprzęt.
Alkoholomierzem nie sprawdzisz zawartości alko w nastawie, jedynie w wodnym roztworze czystego etanolu, stąd przekłamania (nastaw ma większą gęstość).

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 20 sie 2018, 21:18
autor: perhydrol
Dzięki, tego będę się trzymał:)

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: niedziela, 7 paź 2018, 22:54
autor: dooomino
Nakupiłem trochę turbo clarowników i mam pytanie czy poradzi on sobie z nastawem który nie będzie zlany znad osadu? Zrobiłem nastaw w beczce 150l i niestety nie posiadam drugiej do której mógłbym zlać to wszystko :/

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 8 paź 2018, 08:23
autor: masterpaw2
Poradzi sobie, tylko dobrze odgazuj nastaw.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 29 paź 2018, 22:22
autor: fisha3
Panowie próbowałem bentonitu z biowinu, rozpuściłem 50 gram(ów) w 200ml wody stało prawie dwie doby lecz nie zrobiła się z tego galareta jak wszyscy piszą tylko cały czas 5 minut po każdym wymieszaniu wszystko osiadało na dnie, czy to dobrze? Dolałem do wina śliwkowego 50 litrów (wcześniej wino było zlane znad osadu) wymieszałam dobrze wiertarką i na drugi dzień cały bentonit osiadł na dnie a wino dalej mętne. Zlałem to jeszcze raz, osad który pozostał był koloru jaskrawo różowego tak jak by bentonit związał w sobie barwnik z wina, czy coś zrobiłem nie tak? Wystawiłem w sobotę na dwór niech się samo klaruje. Dziwna sprawa, może już ktoś się spotkał z czymś takim (bentonit był jasno szary)

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: wtorek, 30 paź 2018, 07:03
autor: użytkownik usunięty
Bentonit dobrze się sprawdza, gdy jest zimno. Natomiast mam dwa pytania.
Czy nastaw był wcześniej odgazowany?
Czy sprawdzaleś końcowe blg?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: wtorek, 30 paź 2018, 21:42
autor: fisha3
Blg końcowe było między 8 a 10, było trochę za dużo cukru to fakt. Było odgazowane po zlaniu znad osadu (wlane do balonu z kranika od fermentora nie po ściance tylko centralnie na dno), bentonit dodany po dwóch dniach od odgazowania i dobrze zamieszane mieszadłem na wkrętarce, trzykrotnie mieszane do pojawienia się piany i odstawione w garażu w temp. około 17st.C. Nie wiem czy to ważne, ale drożdże nie były zabijane pirosiarczanem, BLG od jakiś dwóch tygodni się nie zmieniało, powiedzmy, że raz na minutę bulgotało w rurkę. Mnie zastanawia konsystencja bentonitu po wymieszaniu w słoiku, zawsze w ciągu 5min od wymieszania cały bentonit opadał na dno, tak ma być ?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 31 paź 2018, 07:53
autor: użytkownik usunięty
Moim zdaniem, odgazowanie nastawu, polega na energicznym, kilkukrotnym, kilkunastosekundowym zamieszaniu tegoż nastawu, żeby uwolnić zalegający w nim CO2. Zlanie znad osadu, całkowicie go nie usunie. Poza tym uważam, że przyczyną Twojego problemu może być zbyt wysokie, końcowe Blg i to właśnie nie przerobiony cukier może mieć wpływ na szybkość i jakość klarowania.
fisha3 pisze: BLG od jakiś dwóch tygodni się nie zmieniało, powiedzmy, że raz na minutę bulgotało w rurkę.
Jeżeli tak, to według mnie, trwała jeszcze fermentacja burzliwa i nie potrzebnie ją przerwałeś. Pyt:
Jakie było początkowe Blg?
fisha3 pisze: Mnie zastanawia konsystencja bentonitu po wymieszaniu w słoiku, zawsze w ciągu 5min od wymieszania cały bentonit opadał na dno, tak ma być ?
Nie jestem fanem bentonitu. Dla celów "eksperymentalnych", użyłem kilka razy- sprawdził się w niskich temperaturach, klarował aż miło było patrzeć i według mnie zachowanie się bentonitu rozrobionego w wodzie, jest jak najbardziej prawidłowe.
Pozdro

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 5 lis 2018, 20:41
autor: fisha3
Defacto, chyba jest tak jak piszesz, czysta fizyka ciężki nastaw to i ciężkie farfocle maja trudniej opaść na dno. Spróbowałem jeszcze turbo klaru i też nic nie pomógł. Poszło w rury bez klarowania i nawet powiem że całkiem niezłe wyszło.
Proporcje były takie, śliwka bez pestek 38kg, cukier 13 i wody tez około 13litrów.
Śliwki w tym nie czuje, lekko tylko w pierwszych partiach zaraz po przedgonie, pewno za dużo wody i cukru. Uczę się dalej :D

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 7 lis 2018, 08:06
autor: użytkownik usunięty
Stosunek cukru do wody 1:1? :shock: No to pojechałeś po bandzie.
Wielki podziw dla drożdży, że w ogóle ruszyły. Moim zdaniem szkoda cukru, bo lepiej byłoby zrobić dwa nastawy cukrowe z dodatkiem owocow- zdecydowanie mniejsze zło. Ale skoro Tobie smakuje to :ok:

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 lis 2018, 13:12
autor: land75
Panowie za 4 dni zamierzam puścić cukrówkę na rury lecz nastaw nie sklarował się użyłem turbo klar Cobra i zlałem znad osadu. Myślę że słabo odgazowałem nastaw bo nie użyłem mieszadła tylko pomieszałem ręcznie drewnianą łyżką.Co mam teraz zrobić zamieszać dobrze mieszadłem jeszcze raz czy nie ruszać.Dodam że nastaw cały czas stoi na tarasie także temperatura w nocy 4stopnie zaś w dzień 11stopni.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 lis 2018, 14:50
autor: yacequ
Kup w Lidlu żwirek Hilton Economy - ok. 11 zł/kg - ODGAZUJ mieszadłem na wiertarce - 1/3 słoika bentonitu po dżemie rozpuść w litrze wody, po godzinie wymieszaj dobrze blenderem - wlej do nastawu - dobrze wymieszaj ! Już po kilku minutach ujrzysz owoc swej roboty - odczekaj noc - i ściągaj piękny klar.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 lis 2018, 19:31
autor: radius
Kiedyś już o tym pisałem, ale przypomnę po raz kolejny.
Turbo Klary najlepiej pracują w temperaturze pokojowej, powyżej 20°C, bentonit w niskich temperaturach, kilkustopniowych.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 15 lis 2018, 14:15
autor: land75
Dziękuję za podpowiedź.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: piątek, 23 lis 2018, 11:52
autor: irek89
W wtorek moje blg wynosiło minus 3,5. Nastaw ponad 100 litrów, 30 kg cukru 4 paczki drożdży turbo. Więc wkrętarką zamieszałem mocno przynajmniej kilka razy co pewien czas. W środę przelałem połowę do drugiej beczki. I obie beczki wystawiłem na pole. Wiadomo mamy temperaturę 0-3 stopnie. Wczoraj (czwartek) jedna jakby zaczęła się od góry klarować. Dziś zaglądam i efektów klarowania nie widać. Spodziewałem się, że dziś (mamy piątek) już częściowo nastaw będzie klarowny. Planowałem w poniedziałek i wtorek przepuścić te nastawy ale pewnie plan zrealizuje bliżej końca następnego tygodnia. Dodam, że jedna beczka jest zlana znad osadu a druga nie.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: sobota, 24 lis 2018, 12:06
autor: użytkownik usunięty
Cierpliwości.
Za 10 dni będą dobre.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: sobota, 24 lis 2018, 13:35
autor: irek89
Napisałem ten post bo jednak nawet w takiej temperaturze jaka teraz panuje klarowanie nie musi wcale być szybkie jak się okazuje. Tata nastawił 25 litrów na tych samych drożdżach i zostawił bez zlewania. Jedynie mu odgazowałem ale beka stoi w kotłowni w temperaturze około 18 stopni. Jego nastaw z tego co widzę szybciej się zaczął klarować.
Wczoraj wieczorem do jednej z moich beczek włożyłem rurkę do spuszczania, żeby pozniej nie bełtać już beczki i osad na dnie jest bo się wzbił do góry. Jednak kolor całości jest jeszcze mleczny, mocno mętny.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: sobota, 24 lis 2018, 21:10
autor: prolog1975
Teraz jest czas dobrego klarowania bentonitem- działa i dziadek mróz też działa. A działając razem dają dobre szybkie efekty. Wiec na zimę jak pisze kolega radius może warto bentonit zastosować. Ja stosuje w niskich temperaturach bentonit taki dla wędkarzy i jest ok.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: sobota, 24 lis 2018, 21:34
autor: irek89
No myślałem nad bentonitem. Jednak stwierdziłem, że nie muszę mieć "na już" jak czasem to bywa. Dlatego zostawiłem to dla sił grawitacji. Tylko zdziwiło mnie wolne klarowanie w tak niskiej temperaturze. W poniedziałek do tego zaglądnę i napisze jak to wygląda. Poza tym wyczytałem (cały ten temat przeczytałem), że bentonit robi dodatkową galaretowatą warstwę osadu. A ja tam nie lubię marnotrawienia. Lubię dużo odzyskiwać i mało wyrzucać

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: niedziela, 25 lis 2018, 09:56
autor: prolog1975
Nie ma ciśnienia każdy robi jak lubi kiedyś nie klarowałem teraz klaruje, ile zmarnujesz, 3 litry nastawu zmieszanego z bentonitem max 0.5l spirytu =1 kg cukru max 1.99zł.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: niedziela, 25 lis 2018, 11:04
autor: radius
irek89 pisze:wyczytałem, że bentonit robi dodatkową galaretowatą warstwę osadu.A ja tam nie lubię marnotrawienia.
Policz sobie ile mm osadu zrobią ci 3-4 łyżki bentonitu, na dnie fermentora o średnicy 25 -30 cm ;)
Nie popadajmy w paranoję :o

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: poniedziałek, 26 lis 2018, 22:28
autor: irek89
No w sumie masz radius racje.
Dzisiaj zaglądnąłem do beczek i tak: od góry beczka zlana znad osadu wydaje się lepiej sklarowana. na górze widać "wodę"
Natomiast beczka z osadem w której fermentował nastaw na oko wygląda na niesklarowaną - mleko.

Postanowiłem spuścić trochę do butelek dla sprawdzenia czy jest tak jak to wygląda.
Z obu beczek spuszczałem w pobliżu dna.
W lewej butelce (tam gdzie jest więcej) jest ciecz z beczki, która została razem z osadem martwych drożdży.
Ta po prawej w której jest mniej pochodzi z beczki zlanej znad osadu. Ta beczka od góry wydawała się lepiej sklarowana. Jednak w butelce wygląda gorzej.
Czy można to puszczać już na kolumnę? Dziś mamy poniedziałek. Mam luźniejszy tydzień i chciałem w środę i czwartek lub czwartek i piątek puścić to na kolumnę. Przypomnę, że obie beczki są na polu. Myślę też żeby jutro kupić bentonit i ewentualnie go dodać. Spirytus nie jest mi potrzebny już tylko mam więcej czasu i to mnie nagli. Mogę lepiej doglądnąć kolumny mając więcej czasu a uczę się dopiero.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 9 sty 2019, 12:24
autor: Garstka
Witam

Mam problem a mianowicie:
- po świętach przytargałem od szwagra śrutę jęczmienną,
- zacierałem metoda na lenia - wszystko przebiegło nawet sprawnie - tylko blg wyszło niskie ok. 13 (ale to mój pierwszy raz) - łącznie 4 wiadra fermentacyjne,
- drożdże z enzymami do whisky,
- pracowało ładnie - ładny zapach - blg spadło do -1,
I tu moja droga przez mękę - filtracja
- najpierw sito grube - oddzielenie ziarna (ziarno zalałem cukrówką - tak eksperymentalnie - coby się nie zmarnowało),
- sito drobne - oddzielenie drobniejszych frakcji,
- worek filtracyjny - poległem - mąka zapycha płótno,
Z 4 wiader wyszły 2 pełne (czyli 60 litrów),
Po konsultacjach z sąsiadem - odstawiłem do filtracji grawitacyjnej w garażu (chłodne miejsce)
3 dni temu zlałem z nad osadu klarowny zacier - łącznie wyszło 30l (poszło na rurki)
Pozostałość zlałem do jednego wiadra (gęste aromatyczne błotko) i zastosowałem środek klarujący zgodnie z instrukcją - saszetka A mieszanie, 2h czekania - saszetka B mieszanie i czekanie.
Efekt - mam nadal 30l błotka.
Pytanie - czy jestem w stanie to uratować czy niestety w kompost? :help:

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 9 sty 2019, 12:51
autor: psotamt
Garstka pisze:Pytanie - czy jestem w stanie to uratować czy niestety w kompost? :help:
Temat dotyczy głównie klarowania nastawów cukrowych, glukozowych. Ty masz zacier którego dokładnie klarować nie musisz. Oddzieliłeś rzadkie od gęstego, co w przypadku zacieru ze śruty jest samo w sobie wystarczające. To "błoto" które zostało możesz jeszcze przefiltrować, co zabiegiem przyjemnym i krótkim nie jest. Do tego celu służą worki filtracyjne. Turbo clar tu nic nie pomoże, zadziała niczym kadzidło na nieboszczyka.
Wylanie takiego towaru jest czystym marnotrawstwem, lecz nie mając kotła z płaszczem bywa też i koniecznością. Ale najpierw spróbuj pobawić się w filtrowanie, dopiero kanał.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: piątek, 3 maja 2019, 00:36
autor: Roman_Piotrowicz
Cześć, Panowie szukałem żwirki Hilton std, ale nie znalazłem nigdzie po sklepach. Pytanie, czy używał ktoś żwirku "benek compact line"? Gdzieś tam sie przewala ta nazwa po forum ale jakoś nie ma jednoznacznej opini.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: wtorek, 13 sie 2019, 21:50
autor: elgreg2
Mam pytanie. Bentonit powinien być wapniowy czy sodowy?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 sie 2019, 15:49
autor: bociann2
Qrva, jak czytam takie pytania to mi cisnienie skacze na 200! Chłopie, nie masz googla??? Bentonit to głównie uwodniony krzemian glinu, z domieszkami. I co ci po tej odpowiedzi? Przyda sie do czegos?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 sie 2019, 16:22
autor: użytkownik usunięty
Jak Ci kolego ciśnienie skacze, to weź sobie pod język. Po to jest to forum, żeby na takie m. in pytania odpowiadać. Kolega wyżej zgłębia tajniki mocy.
Nie pamięta wół, jak cielęciem był?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 sie 2019, 16:53
autor: elgreg2
Miałem do wyboru tylko czysty Na albo Ca to wszystko
Sorry, że wytrącilem cię z równowagi

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 sie 2019, 17:13
autor: bociann2
Taaak??? To czemu nie odpowiadasz, tylko wypisujesz jakies farmazony? Jak dotad widocznie żyłem w glebokiej nieświadomości, że fora internetowe służą do wymiany poglądów i/albo informacji powszechnie trudno- albo niedostępnych. A nie takich za 30 sekund w googlu, bo się komuś nie chce sprawdzić

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 sie 2019, 17:46
autor: Góral bagienny
Kolego daj na wstrzymanie ;) . Nikt Cie nie zmusza żebyś odpowiadał na takie pytania i tak samo żebyś je czytał :)

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 sie 2019, 17:54
autor: użytkownik usunięty
Kolega zadał pytanie i akurat Tobie ciśnienie skacze? Mnie nie skacze.
Nie odpowiedziałem, gdyż nie używam bentonitu i mam gdzieś jego składniki. Natomiast jeśli wiesz, to udziel koledze fachowej odpowiedzi i miło będzie następnym razem, gdy to uczynisz.
Dzielenie się wiedzą nie boli.
Pozdrawiam

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 sie 2019, 19:38
autor: bociann2
Teraz juz wiem, a odpowiedzi udzielilem w pierwszym moim poście. Staraj się czytać ze zrozumieniem. To najczesciej pomaga, a w dodatku wcale nie boli. Też pozdrawiam.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: środa, 14 sie 2019, 21:59
autor: elgreg2
Szukałem informacji na tym forum ale wszędzie jest tylko temat żwirku dla kotów. Trwało to trochę dłużej niż 30s. Po co te nerwy i bezsensowna rozmowa.

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 15 sie 2019, 06:59
autor: bociann2
@elgreg2 - podqoorvili mnie wczoraj strasznie na zakupach w stonce i musialem jakos odreagować. Jakbym miał małe dzieci, to bym im wlal, i byloby po sprawieObrazekObrazekObrazekA tak padło na CiebieObrazek
Bez urazy, proszę i przepraszamObrazek

Ponizej cytuję przecietny sklad bentonitu. Jak widać sód i wapń występują w ilości ponizej 2 %.Czyli obojętne jaki kupisz.Poniewaz bentonit ma milion różnych zastosowan, a glownie w technice, szeroko pojętej, no to "spece" od marketingu próbują go nam wcisnąć jeszcze do żarcia, lekow, kosmetykow itp. Itd, wymyślając dodatkowe epitety na jego opisObrazek
Wiecej na np. www.magicznyogrod.pl

Wyspalem się i nerwy przeszly, tak wiec Twoje zdrowie wznosze porannym piwem...albo kawą. Jeszcze się nie zdecydowalem. Najlepszego.

SKŁAD

Wyniki typowej analizy chemicznej:

SiO2 – 57.74%
Al2O3 – 18.23%
Fe2O3 – 3.09%
CaO – 1.93%
MgO – 4.19%
K2O – 3.03%
Na2O – 1.72%
P2O3 – 0.13%
TiO2 – 0.39%
Mn3O4 – 0.08%
V2O5 – <0.05%
Cr2O3 – <0.05%

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 15 sie 2019, 10:51
autor: Góral bagienny
:klaszcze: :ok:

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 15 sie 2019, 11:01
autor: elgreg2
No i oto chodziło, wszyscy o tym wiemy, kupiłem towar który ma być ok, ale okaże się że żwirek dla kotów jest lepszy jak zwykle, ale ja nie lubię kotów i to jest problem
Kupiłem ten niby wapniowy, zdam relacje z wyników jak przyjdzie, nie mieszkam w Polsce to muszę kombinowac

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 15 sie 2019, 14:03
autor: bociann2
Że niby co?

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: czwartek, 15 sie 2019, 14:06
autor: Góral bagienny
Za to że przeprosiłeś :D Szacunek :poklon;

Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

: niedziela, 18 sie 2019, 19:06
autor: waldi48
Wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji, próbowałem różnych specyfików powyżej opisanych, efekt był zadowalający wręcz super . Jednakże po tych próbach postawiłem na klarowanie grawitacyjnie co prawda trwa ten proces dużo dłużej lecz postawiłem na minimalizacje chemii w nastawie.