Grzałka ugotowała drożdże
: środa, 28 paź 2020, 16:04
Witam, zatarłem na lenia 50 kg słodu w beczce 220l, dałem 3 paczki drożdży i 100g pożywki, zacier ładnie wystartował, ale w mojej piwnicy jest dość chłodno ~15C, fermentacja znacznie zwolniła, więc wrzuciłem do niego grzałkę akwarystyczną. Fermentacja ładnie ruszyła, zauważyłem że ciepła jest górna połowa beczki więc wepchnąłem grzałkę na dno beczki, co okazało się katastrofalnym błędem.
Z powodu nierównomiernego przepływu cieczy w młócie termostat grzałki ze świrował a grzałka nagrzała zacier do ~35C(taką temperaturę miała górna połowa beczki, dolna była wyraźnie chłodniejsza), zabijając drożdże. Wczoraj zauważyłem problem, wyjąłem grzałkę, wymieszałem zacier(pojawiało się trochę bąbelków przy mieszaniu młóta), nalałem pół 5l garnka zacierem, dopełniłem wodą i wsypałem paczkę drożdży. Po 2h drożdże pracowały i wlałem je do beczki(zacier był wyraźnie chłodniejszy i miał poniżej 30C).
Zajrzałem dzisiaj, ale nie zauważyłem oznak fermentacji, jedynie przy mieszaniu młóta pojawiło się trochę bąbelków.
Skopałem zacier czy może jeszcze uda się go jakoś uratować? Może odlać 15l zacieru do mniejszego fermentatora, dolać 15l wody, dodać paczkę drożdży, poczekać te 72h jak drożdże się namnożą oraz zaczną intensywną pracę i wtedy wlać je do beczki?
Z powodu nierównomiernego przepływu cieczy w młócie termostat grzałki ze świrował a grzałka nagrzała zacier do ~35C(taką temperaturę miała górna połowa beczki, dolna była wyraźnie chłodniejsza), zabijając drożdże. Wczoraj zauważyłem problem, wyjąłem grzałkę, wymieszałem zacier(pojawiało się trochę bąbelków przy mieszaniu młóta), nalałem pół 5l garnka zacierem, dopełniłem wodą i wsypałem paczkę drożdży. Po 2h drożdże pracowały i wlałem je do beczki(zacier był wyraźnie chłodniejszy i miał poniżej 30C).
Zajrzałem dzisiaj, ale nie zauważyłem oznak fermentacji, jedynie przy mieszaniu młóta pojawiło się trochę bąbelków.
Skopałem zacier czy może jeszcze uda się go jakoś uratować? Może odlać 15l zacieru do mniejszego fermentatora, dolać 15l wody, dodać paczkę drożdży, poczekać te 72h jak drożdże się namnożą oraz zaczną intensywną pracę i wtedy wlać je do beczki?