BLG nie spada poniżej 0 w kilku nastawach
: sobota, 12 wrz 2020, 12:32
Witam
w dziedzinie fermentacji jestem laikiem dlatego postanowiłem dopytać tutaj bardziej doświadczonych o przyczynę możliwego problemu mianowicie blg n schodzi do 0 czasem do +1 czasem -1 ale nigdy tak jak to się czyta -4.
Areometr sprawdzony na wodzie pokazuje 0 , drugi który posiadam ten droższy przekłamuje dlatego do pomiaru wykorzystuję ten sprawny.
Co do nastawów są one przyrządzane zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu z drożdżami czyli np 7kg cukru rozpuszczone w garze wody i później dolana zimna kranówka do 25/6l przy czym temperatura mieszaniny to około 22-25 stopni i tak samo jest podczas fermentacji, drożdże różnie T3 i inne dodawane w czasie mieszania tak aby rozmieszać wszystkie grudki i natlenić nastaw .
Grzybki zazwyczaj zaczynają pracę po kilku godzinach w przypadku cukrówek i burzliwa fermentacja trwa kilka dni w czasie których czasami lekko przemieszam całość , temperatura waha się w granicach +- 22 stopni więc przegrzanie nie wchodzi w grę.
Po kilku dniach fermentacja zwalnia i zaczyna się samoczynne klarowanie (blg 0) lekko przemieszam całość po czym w rurce fermentacyjnej coś tam bulknie ale blg niechętnie spada na minus.
W przypadku owocówek dodaję bayanusy (uwodnione zgodnie z instrukcją ) + pożywka +pektoenzym i sytuacja wygląda podobnie fermentacja pięknie trwa w tym czasie zanurzam owoce 2x dziennie do tego całość lekko mieszam finalnie sytuacja jest podobna blg 0 .
Tylko jeden raz miałem tak że po fermentacji i sklarowaniu nastawu z wiśnie poziom cukru spadł na -4 .
Proszę o jakieś wskazówki jak rozwiązać problem a do osoby akceptującej posty - szukałem podobnego tematu i zawiłość for podfor jest taka by coś znaleźć musiałbym udzielać się w tematach starych jak węgiel
w dziedzinie fermentacji jestem laikiem dlatego postanowiłem dopytać tutaj bardziej doświadczonych o przyczynę możliwego problemu mianowicie blg n schodzi do 0 czasem do +1 czasem -1 ale nigdy tak jak to się czyta -4.
Areometr sprawdzony na wodzie pokazuje 0 , drugi który posiadam ten droższy przekłamuje dlatego do pomiaru wykorzystuję ten sprawny.
Co do nastawów są one przyrządzane zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu z drożdżami czyli np 7kg cukru rozpuszczone w garze wody i później dolana zimna kranówka do 25/6l przy czym temperatura mieszaniny to około 22-25 stopni i tak samo jest podczas fermentacji, drożdże różnie T3 i inne dodawane w czasie mieszania tak aby rozmieszać wszystkie grudki i natlenić nastaw .
Grzybki zazwyczaj zaczynają pracę po kilku godzinach w przypadku cukrówek i burzliwa fermentacja trwa kilka dni w czasie których czasami lekko przemieszam całość , temperatura waha się w granicach +- 22 stopni więc przegrzanie nie wchodzi w grę.
Po kilku dniach fermentacja zwalnia i zaczyna się samoczynne klarowanie (blg 0) lekko przemieszam całość po czym w rurce fermentacyjnej coś tam bulknie ale blg niechętnie spada na minus.
W przypadku owocówek dodaję bayanusy (uwodnione zgodnie z instrukcją ) + pożywka +pektoenzym i sytuacja wygląda podobnie fermentacja pięknie trwa w tym czasie zanurzam owoce 2x dziennie do tego całość lekko mieszam finalnie sytuacja jest podobna blg 0 .
Tylko jeden raz miałem tak że po fermentacji i sklarowaniu nastawu z wiśnie poziom cukru spadł na -4 .
Proszę o jakieś wskazówki jak rozwiązać problem a do osoby akceptującej posty - szukałem podobnego tematu i zawiłość for podfor jest taka by coś znaleźć musiałbym udzielać się w tematach starych jak węgiel