Strona 1 z 1
zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
: wtorek, 20 lut 2018, 18:03
autor: jarek_lech
Koledzy, czy ktokolwiek z was robił nastaw/zacier z takie gotowego ekstraktu? Czy to wogóle wychodzi i jeżeli tak, to jak to zrobic aby wyszło dobrze?
https://www.olx.pl/oferta/ekstrakt-slod ... oZUPq.html
Ps. Specjalnoe pisze nastaw/zacier - bonnie woem czy to jeszcze zacieranie, czy juz nastaw
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
: środa, 21 lut 2018, 11:27
autor: BimbrownikNI
Podlaczam sie do pytania, a tu inny link do tego koncentratu ciut taniej
https://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slo ... -1225.html
Ps. Jarek jak się maszyna sprawuje. Kiedy kupujesz polkowa?
Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
: czwartek, 22 lut 2018, 12:56
autor: jarek_lech
Maszyna póki co czeka, aż się zrobi cieplej i odpalę sezon
W tym roku dojdzie ocieplenie całości i "home made" aromatyzer
dzięki za linka!
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
: sobota, 4 maja 2019, 14:25
autor: Góral bagienny
Odświeżę temat bo też jestem zainteresowany
. Koledzy robiliście z gotowego ekstraktu?
Jeżeli tak to jakie wrażenia
. Pozdrawiam
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
: niedziela, 5 maja 2019, 23:19
autor: l3onsjo
Z takich ekstraktów wyjdzie zbożówka/starka/ruda.
Ale
- zostanie więcej cukrów
- cena jest wysoka w porównaniu do słodów czy enzymów
+ mało roboty
? nie wiem jak ze smaczkami
Sam nigdy nie robiłem tylko tak wnioskuję z tego co kiedyś czytałem. Jeśli już miałbym używać to raczej jako dodatek.
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
: poniedziałek, 6 maja 2019, 09:39
autor: Góral bagienny
W jakim sensie zostanie więcej cukru, nie przerobią drożdże wszystkiego?
Mało roboty równoważy cenę. No i właśnie te smaczki trzeba będzie chyba zrobić by się przekonać.
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
: poniedziałek, 6 maja 2019, 21:19
autor: l3onsjo
Przy robieniu piwa z ekstraktu blg końcowe jest zazwyczaj wyższe niż przy zacieraniu. Przynajmniej tak czytałem.
A co do smaczków to pewnie będzie porównywalne, a może mniej jak przy fermentacji bez młóta.