Strona 2 z 2

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: środa, 13 sie 2014, 23:29
autor: aronia
Nie studiuje prawa, a już mecenas :D . Odpalisz po próbce tych Twoich "dobrych wynalazków" jak będą gotowe i będzie git.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: czwartek, 28 sie 2014, 22:40
autor: gr000by
Dębienie zakończone. Ze względu na użycie dębu moczonego w wielu trunkach, brandy miodowe ma bardzo bogaty bukiet i gamę smaków. Dodatek miodu był idealny, trunek wyszedł delikatnie słodkawy. Teraz pozostaje tylko kilka miesięcy leżakowania przed właściwym spożyciem...
Kolor można podziwiać na zdjęciu poniżej.
brandymiod.jpg

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: czwartek, 28 sie 2014, 22:44
autor: Pretender
Kolorek obłędny!

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: środa, 5 lis 2014, 09:26
autor: truskaweczki2
Powiem szczerze - narobiłeś mi smaka na tą miodowicę :P.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: piątek, 14 lis 2014, 13:20
autor: noplus
A ja zapytam, bo nie było dokładnie napisane. Miód do fermentacji sycicie czy nie ?

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: piątek, 14 lis 2014, 14:20
autor: gr000by
Nie, rozpuszczam bezpośrednio w wodzie na ciepło lub lekko podgrzewając jak miód się nie chce rozpuszczać. Sycenie powoduje niepotrzebną utratę aromatów.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: wtorek, 6 sty 2015, 16:43
autor: gr000by
Dzisiaj postawiłem dość niecodzienny nastaw. Ponieważ przez dwa tygodnie nie ruszył mi trójniak z pigwą i pigwowcem ponalewkowymi - najpierw przez tydzień potężna MD na Tokayach Zamoyskich (2 paczuszki, rozkręcana w soku jabłkowym z miodem i pożywkami) nie poradziła sobie, potem 10g G995 wsypanych na powierzchnię przez tydzień zdążyło tylko zasmrodzić nastaw to zmieniłem jego przeznaczenie. Miodu dałem 2,7l do pierwotnej brzeczki trójniaka, dodałem kolejne 1,8l i ciepłej wody do BLG około 20. Po solidnym wymieszaniu dodałem gęstwę z osadami po kilku piwach (1 saszetka US05, objętość ok. 2,5l) i ponownie zamieszałem nastaw. Po dwóch godzinach rozpoczęła się intensywna fermentacja. Część destylatu dodam do surówki żytniej na starkę, a część zachowam w formie czystej. Dunder po destylacji zostanie użyty do zacierania żyta.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: czwartek, 15 sty 2015, 12:22
autor: gr000by
Zachowanie nastawu zrobiło mi niezłą niespodziankę. Po trzech dniach intensywnego pienienia się i fermentowania, zwolnił i niemal stanął przy 14 BLG. Będę musiał wykorzystać go nieco inaczej niż planowałem, dolewając go do zacierów żytnich, wygłodniałe Fermiole poradzą sobie i z nim.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: czwartek, 15 sty 2015, 21:30
autor: Zbyszek T
Fajnie to opisałeś. Czekam na efekty degustacji!:D

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: środa, 4 lut 2015, 12:13
autor: gr000by
Przepuściłem nastaw miodowy. W trakcie fermentacji dorzuciłem do niego trochę owoców ponalewkowych, zlewek piw i win, przez co trochę się rozrósł :D. Dzisiaj do kega trafiło około 30l wsadu (smak wytrawny, fermentacja ustała 3 dni wcześniej i nastaw zaczął się klarować). Po odebraniu 0,5l przedgonów, odebrałem 3,25l serca w dwóch partiach o bardzo zbliżonym smaku, więc je zmieszałem - moc serca wynosiła ~75%. Do tego odebrałem 1,5l pogonów do przepuszczenia z zacierem żytnim, więcej już nie cisnąłem, bo leciało już bardzo wolno. Serce ma ciekawy, miodowo-jęczmienny smak ze słodkimi nutami owoców. Będzie doskonale pasowało do surówki żytniej, która trafi wkrótce na szczapy pieczone do starzenia na starkę.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: wtorek, 10 mar 2015, 20:04
autor: gr000by
Sączę sobie dzisiaj brandy miodowe (dębione) ze szklanki. Kolor złoty. W aromacie czuć miód, destylat miodowy, w tle dość silna nuta rumu, owoców, dębu, wanilii, karmelu i słodyczy. W smaku jest miód, słodycz, przyjemny alkohol, karmel, dąb, wanilia, delikatny dym, nuty winne. Po przełknięciu zostaje treściwy, miodowy, lekko zbożowy posmak. Mieszanka dębu z różnych trunków spisała się znakomicie, nie przykryła charakteru destylatu miodowego, a przyjemnie podkreśliła.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: wtorek, 10 mar 2015, 21:08
autor: euphorbia1
Idziesz na łatwiznę. Powinieneś opisać to w aleksandrynie polskim. Dopiero wtedy krasa cała tego trunku zostanie wypuklona

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: wtorek, 10 mar 2015, 21:19
autor: gr000by
Moje uzdolnienia pisarskie kończą się na tym, co umieszczam w swoich postach. Nie będę na siłę walczył z formą wierszowaną, wolę napisać to co faktycznie czuję, prosto, zwięźle i na temat. Co tu owijać w bawełnę - chcesz, to wyślę ci próbkę, a ty ją opisz aleksandrynem polskim :D, a ja zostanę przy swojej formie wypowiedzi.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: wtorek, 10 mar 2015, 21:54
autor: euphorbia1
To był tylko żart. Mam nadzieję , że nie poczułeś się dotknięty

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: wtorek, 10 mar 2015, 23:12
autor: wawaldek11
Euforbia1 - mnie zastanawia jak duża musiałaby być próbka od @gr000bego abyś podjął się opisania doznań w aleksandrynie polskim? :mrgreen:

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: środa, 11 mar 2015, 07:29
autor: radius
Tak z ciekawości zapytałem ciotki Wikipedii, cóż to za stwór ten aleksandryn i po przeczytaniu tych fragmentów;
aleksandryn jest to iloczasowy asklepiadej mniejszy, który został w ten sposób zaadaptowany do poezji beziloczasowej jako wiersz sylabiczny...
W języku polskim forma ta jest bardzo rzadka ze względu na trudności w uzyskaniu czystego wersu jambicznego oraz w bardzo nienaturalnie po polsku brzmiącym układzie wersowym...
już go ku..wa nie lubię :mrgreen:

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: środa, 11 mar 2015, 14:03
autor: wawaldek11
Spokojnie radius :D
Stara harcerska piosenka: Gdzie strumyk płynie z wolna... należy do tej poezji. A jaka fajna jest :mrgreen:

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: sobota, 15 sie 2015, 17:30
autor: Tołdi1929
Ile dundru dajecie do kolejnego nastawu? Całość czy jakąś część?

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: niedziela, 16 sie 2015, 10:48
autor: gr000by
Dunder miodowy w całości zawracałem do nowego nastawu, jest bardzo aromatyczny i nie wpływa negatywnie na pracę drożdży, w przeciwieństwie do dundru melasowego.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: niedziela, 16 sie 2015, 13:37
autor: Tołdi1929
Dzięki. Nic się dundrowi nie stanie jak postoi z 2-3 dni po gotowaniu?

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: niedziela, 16 sie 2015, 13:42
autor: boxer1981228
Dunder możesz przechowywać dłużej, z rurką fermentacyjną w chłodnym miejscu. Chociaż ja ostatnio trzymałem dunder rumowy w słojach i do tego zakręconych ponad 3 tygodnie.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: niedziela, 16 sie 2015, 14:02
autor: gr000by
Mój dunder po zacierze kukurydzianym nie wiem ile już stoi, ale pewnie dobija do 2 lat ;).

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: środa, 10 lip 2019, 17:54
autor: Seniorpawliq
Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód?

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: sobota, 13 lip 2019, 00:40
autor: cybkryst
Seniorpawliq pisze:Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód?
Czyli taki który zczął fermentować?
Ja bym go rozpuścił w zimnej wodzie do 15 blg i fermentował dalej na dzikusach, albo podgrzewając do 80 stopni, ropuścić do 23 blg, zadać drożdze, fermentować, i na rurki, i jeszcze jedno, zrobić miód pitny.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: piątek, 19 lip 2019, 09:45
autor: ramzol
Nie opłaca sie startować na dzikusach miodu. Nic dobrego z tego nie wyjdzie. Bynajmniej u mnie nie wyszło.

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: wtorek, 23 lip 2019, 16:43
autor: michal278
Bo do miodu to trzeba mega drożdze bo gęstość duża.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

: wtorek, 23 lip 2019, 23:30
autor: Kamal
Nie muszą być mega, wystarczą dedykowane, a praca napewno będzie im szła przyzwoicie :).
K.