Strona 2 z 2

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

: środa, 8 kwie 2009, 23:41
autor: forma
podsumowując: z 50 kg.jabłek odkawając lekko nadgnite kawałki,uzyskałem ok.35l zacieru wraz z cukrem 4 kg. po sklarowaniu 30l.zacieru.po dwóch gotowaniach nakapało 2.5 litra 84% psoty (86-84)% z mojej maszyny nigdy więcej nie wydoiłem :cry: jak narazie :)
pozdrawiam całe grono :D

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

: czwartek, 9 kwie 2009, 13:01
autor: bogdan
A co z zapachem? napisz szybko. moja psota z soku kartonikowego nie pachnie super, lecz tak podobno jest, że pachnieć zacznie za rok :cry:
A reszty o niższej mocy nie ciągnąłeś?
Rozcieńcz tą psotkę do 70% dobrą wodą (zrób próbę) zamknij i zapomnij na tak długo jak się da :hahaha:

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

: czwartek, 9 kwie 2009, 14:27
autor: forma
BOGDAN
Aromat jest naprawdę bardzo przyjemny,aż miło powąchac,jak częstuje to zawsze pytam "Z CZEGO ?" TYLKO z jabłek odgadują!!! :) dodam że użyłem drożdży winnych,nie chciało ruszyc to "babuni" dałem i pomogło!!! :D do zacieru wlałem zapsuty kompot z tą białą pleśnią i wszystko wyszło rewelacja.2,5 l ściągałem do jednej butelki to te 84% stabilizacja.jak zaczęło spadac,to do 2 buteleczek po 200 m. to na poczęstunek :D do 50% ściągałem.teraz robię pierwszy w życiu zacier ze zboża.żyto i pszenica.Pozdrawiam!!!

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

: sobota, 5 wrz 2009, 21:01
autor: morszczuk
Witam
Niedawno dostałem następujący przepis ;
15l wody
7kg cukru
70dkg grochu łuskanego
30dkg drożdży piekarniczych
Czy ktoś już testował podobny przepis?
Czy w psocie będzie wyczuwalny smak drożdży?
PS. sam trochę eksperymentowałem co do nalewek z psoty 60%
5l dodałem po 20dkg rodzynek , żurawiny i śliwek
Po około 1 tygodniu nalewka wychodzi SUPER

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

: sobota, 5 wrz 2009, 23:17
autor: voytis
Żurawinka i śliwki...hmmm... to może być bardzo i interesujące! A w jakich ilościach kolega to dodawał? Po 20 dkg każdego na 5 L? A po 1 tygodniu (tylko?) do kosza z tym i wódzia gotowa, tak? Jakieś klarowanie?

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

: sobota, 5 wrz 2009, 23:43
autor: morszczuk
hmm powiem tak
Dodałem po 20dkg z każdego owocu (śliwek ,rodzynek i żurawiny).
Oczywiście jak będzie 1-2 dkg więcej to świat się nie zawali.
Śliwka kalifornijska na wage i żurawina tj jak dobrze mniemam kandyzowana.
Po 2 dniach już robi się fajny kolorek jak w łiskaczu.
Po ok. tygodniu czas wedle gustu kuchmistrza, ja czekałem aż rodzynki i żurawina wypłyną na wierzch. Owoce przecedziłem przez sitko i do kosza.
Co do klarowania to też wedle gustu, ja aby nalewka była czysta przelałem przez watę.

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

: piątek, 11 wrz 2009, 12:11
autor: Calyx
wrotki pisze:...o odświeżenie przepisu....
Przepisów na forum jest sporo.
Również tych, które dotyczą cukrówek.

Tłumaczenie 1410 to:

1-kilogram cukru
4-litry wodzy
10-deko drożdży

Warto jednak dla uzyskania lepszej psoty poczytać
o modyfikacjach tego nastawu lub pokusić się o inne,
które również są poopisywane w odpowiednim dziale.
Zachęcam do lektury :)

Pozdrawiam Calyx

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **

: sobota, 12 wrz 2009, 16:44
autor: Coorp.pl
Ktoś kiedyś napisał, że zacier powinno się zrobić na tyle niechlujnie, żeby nie przyszło do głowy go pić. Makabryczne stwierdzenie! Nie tylko precyzja w proporcjach jest ważna, nie tylko dobry aparat destylacyjny, ale czystość od początku procesu produkcji. Moim zdaniem, nie wiem, może już ktoś o tym tu pisał, jest też ważna woda do zacieru. Polska ma doskonale czyste źródła, dlatego tak są chwalone nasze wódki i piwa na całym świecie. Jak tylko mam okazję, staram się nie używać kranówy, telo wody ze studni.

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: niedziela, 2 maja 2010, 09:46
autor: ppro23
siemka panowie jestem nowy na forum i troche odswierze temat ja nastawilem tak 20 L wody
5 kg cukru
10 dkg drozdzy domowych
2 kg ryzu
1 kg grochu

chodzilo w beczce jak szalone tylko trzeba sie uzbroic w cierpliwosc bo chodzi i klaruje sie jakies 3 tyg :) ale w tym fachu liczy sie cierpliwosc a efekt finalny jest bajkowy

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: poniedziałek, 3 maja 2010, 21:45
autor: kamil_ek_skc
Mam takie jedno pytanko co to Drożdże domowe

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: poniedziałek, 3 maja 2010, 22:20
autor: Maciej_K
dd.jpg

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: wtorek, 27 lip 2010, 21:11
autor: Bzymek80
Witam,
Ostatnio a w zasadzie, dzisiaj (wtorek) spotkała mnie ciekawa rzecz, a mianowicie w sobotę tj. 4dni temu nastawiłem taki oto nastaw;
36 dm3 wody,
9kg cukru,
znalezione w lodówce "obiadki bananowe" mojego synka,
jeden słoik dżemu wiśniowego,
koncentrat pomidorowy,
sok z dwóch cytryn,
pół startego jabłka,
i oczywiście paczka T3
BLG wynosiło powyżej 22, na dzień dzisiejszy wynosi -4(jeśli nie mniej)...
wlałem jeszcze 4litry wody z 2kg cukru i w dymionie zawrzało... Czy to oznacza że cukier już był przerobiony?, czy było go zbyt mało w pierwszym okresie?
Dzieki za pomoc
Bzymek80

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: sobota, 4 wrz 2010, 23:54
autor: Rudolf
Standard ale widziałem troszke zmodyfikowany proces.
1kg cukru
4L wody
1 kostka drożdży
Niech sobie postoi aż ustanie (tylko troche nie całkowicie) bulgotać, można teraz dodać jeszce troche walorów smakowych. Jak ktoś chce może posypać jeszcze troche jakąś pożywką do drożdży winiarskich.

Z tymi walorami smakowymi to można co sie chce:
mięta, jakieś pomarańcze, sok z cytryny, dużo osób które znam mówiło przede wszystkim o wszelich ziołach. Nawet młode pokrzywki będą dobre.

chociarz mięta, pokrzywa i inne zioła to po destylacji raczej sie daje.
Ale co kto robi jego sprawa.

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: sobota, 10 gru 2011, 02:18
autor: Chuck
Witam wszystkich psotników o to mój przepisik na 15 l nastawu - 12 l wody rozpuszczamy w niej 3,3 kg cukru do tego 2 torebki standardowe cukru waniliowego, 6-7 gram kwasku cytrynowego, słoiczek koncentratu pomidorowego "włocławski", 1,5 kostki drożdzaków babuni, drożdze rozpuszam w letniej a nawet ciepłej wodzie wraz z koncentratem pomidorowym i do gara potem rozpuszczony cukier waniliowy wraz z kwaskiem i do gara, wychodzi z tego swojski dobry truneczek i głowa nie boli :lol:

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: piątek, 15 cze 2012, 22:59
autor: miśmos
Witam kolegę CHUCK. Ile pracuje taki nastaw, czym klarujesz?

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: piątek, 29 cze 2012, 00:38
autor: miśmos
Witam. Czy ktokolwiek może określić w przybliżeniu ile pracuje taki nastaw, mam ciepły stryszek i wolne co drugi weekend żeby puścić w rurki. Dziękuje i Pozdrawiam.

Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

: piątek, 29 cze 2012, 13:11
autor: cober
A jak zamiast drożdży babuni dodam T3, też będzie dobrze ?