Strona 1 z 1

Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 00:54
autor: doctorprocent
Witam.

30.01 wieczorem zrobiłem nastaw tj poprzednio z tym że dałem 1kg cukru więcej tj. :
25 kg cukru, 85l wody 2xalcotec 48 pure.

I po 8 h zaczyna się problem.
Nastaw zaczyna pracować i dziwnie, inaczej niż poprzedni pachnieć, wracam dziś z roboty wieczorem a w całym garażu zapach zgniłych jaj.... Nastaw nadal ostro pracuje ale zapach to tragedia. Możliwe że beczka była niedokładnie wyczyszczona? Stała wcześniej na dworzu i dobra godzinę przed nastawem ja szorowalem wydawała się czysta.....

Będzie coś z tego nastawu czy wylewać zanim mnie to udusi? :hammer:

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 13:41
autor: MASaKrA_Domingo
Zapach zgniłych jaj, czyli siarka.

Jeśli została materia organiczna, która uległa rozkładowi, a mogłeś nie wyczyścić dokładnie to stąd efekt. Siarka, co ciekawe, jest potrzebna drożdżom do prawidłowego namnażania się, ale w ściśle ograniczonych ilościach.

Co do nastawu - nie wylewaj. Wylać zawsze zdążysz. Jeśli masz kolumnę zasypową, użyj koniecznie katalizator. Podwójna rekta powinna załatwić temat.
Na drugi raz myj beczkę PO użyciu, a nie tylko przed. Nie pozwalaj, aby dochodziło do procesów gnilnych wewnątrz niej.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 14:37
autor: kiwitom23
Zrób odpęd na samej miedzi i sprawdź urobek, czy dalej wali jajami. Powinno być lepiej. Przy rektyfikacja też bym założył miedź do kolumny, żeby całkiem wyciąć siarkę.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 16:51
autor: doctorprocent
Ok dzięki panowie, beczka była niby czysta i zakryta foliami, zdjąłem że strychu i dobrze wymylem, najwidoczniej niedokonca dobrze. Kolumnę mam filtr miedź 30 cm szeroką 60 reszta pryzmatyczne z nierdzewki, zrobię jak piszecie może da rade

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 17:17
autor: Kòpôcz
...a na przyszłość - fermentorów (jeśli to plastikowy) NIE SZORUJEMY. Każda rysa to jaskinia dla nieporządanych bakterii, w których będą w stanie się zagnieździć tak skutecznie, że nawet ług nie pomoże. Miękka, delikatna gąbeczka i płyn do naczyń to max z czym do plastiku można podchodzić.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 17:42
autor: MASaKrA_Domingo
szczerze mówiąc, ja stosuję gorącą wodę. Zawsze czyszczę beczkę po użyciu i staram się ją w miarę wysuszyć. Potem zalewam przed użyciem gorącą wodą, zakręcam i zamieszam, aby para mogła się wszędzie rozejść. Po paru minutach wylewam.
Nie miałem nigdy problemu z higieną po takim procesie.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 19:04
autor: Góral bagienny
200ml przedgonu o mocy 70% wlewam do beczki.
Turlam beczką tak by dotarł do całej powierzchni w środku.
Gotowe ,beczka zdezynfekowana ;)

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 19:23
autor: MASaKrA_Domingo
Każda droga dobra, która prowadzi do celu ;)

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 1 lut 2022, 19:32
autor: drgranatt
doctorprocent pisze:...Będzie coś z tego nastawu czy wylewać zanim mnie to udusi? :hammer:
Nie wylewaj. Zaczekaj aż wypracuje do końca i na rurki jak radzą koledzy.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: środa, 2 lut 2022, 15:02
autor: doctorprocent
Dziś 3 dzień od zrobienia nastawu i zapachu jaj już nie ma, bardziej już przypomina wytrawne wino także wszystko chyba idzie w dobrym kierunku ;)

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: środa, 2 lut 2022, 19:39
autor: seneka
A byłeś o wlos od spuszczenia w kibel :D To hobby uczy cierpliwości.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: czwartek, 3 lut 2022, 13:43
autor: Zbyszek T
Jeśli to zgniłe jaja, to powodem jest siarkowodór.
Na te aromaty, dobrze działa miedź.
Najlepiej już na etapie fermentacji - miedziana rurka zanużona w nastawie likwiduje smród.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: czwartek, 3 lut 2022, 16:25
autor: użytkownik usunięty
Serwus
Miałem jajo kilka razy, gdy do powiększonego nastawu na cukrze inwertowanym i paczce BL, dodałem paczkę węgla w płynie. Waliło niesamowicie i prawdę pisząc nie wiedziałem do samego końca co będzie. Gdy ferment zbliżał się ku końcowi ze zgniłego jajca, aromat zamienił się w coś co bardzo przypominało tani szampan. Just like that. Pstryk i już. Po "robocie", wyszła nadzwyczaj dobra surówka 96% co w rezultacie dało niegorszy wynik końcowy :ok: Do tej pory nie jestem pewny, co było powodem, takiego stanu rzeczy.
Pozdrawiam

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 8 lut 2022, 07:27
autor: AAmatorek
Zbyszek T pisze: Najlepiej już na etapie fermentacji - miedziana rurka zanużona w nastawie likwiduje smród.
Tak to bym nie kombinował, w nastawie może być dużo różnych dziwnych substancji które mogą reagować z miedzią... (taka moja myśl) i nie wiadomo czy te substancje nie będą lotne razem z alkoholem w procesie

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 8 lut 2022, 10:34
autor: HeniekStarr
https://alkohole-domowe.com/forum/katal ... ie#p248436

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: poniedziałek, 18 kwie 2022, 12:48
autor: kumpocik
U mnie podobnie z tą siarą/jajem. Zrobiłem dwa nastawy 62l/16kg + 1x Mockba w 27 stopniach, ale różniące się tym że do jednego dodałem pożywkę do drożdzy winiarskich browin (20g) i kwasek cytrynowy (50g) , ten właśnie nastaw już po 12 godzinach inaczej pachnie i lekko trąci siarką/jajem. Pierwsza beczka standardowo pachnie chlebkiem a ta z dodatkami trąci delikatnie siarką. Wszystko ładnie pracuje. Beczki traktuję tak samo po każdym procesie czyli mycie w ciepłej wpdzie z płynem miękką ścierką a później przelewam środek przedgonami. Czy taki smrodek to wina higieny fermentora ? Może mają za ciepło bo po 12 godzinach temperatura wzrosła do 28 stopni ?

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: poniedziałek, 18 kwie 2022, 22:09
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
Paczka drożdży turbo, zawiera również pożywkę. Moim zdaniem, dodatkowa pożywka i dokwaszenie, są sprawcą twojego problemu. Fajnie byłoby, żeby dorobiły poniżej zera. Klarowalbym na maxa.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: poniedziałek, 18 kwie 2022, 22:40
autor: kumpocik
Wiem wiem, ale nastaw robię "rzadszy" bo jedną paczkę drożdży daję na 62l i chciałem sprawdzić czy dodatki przyspieszą proces. Ostatnio było chłodniej to zeszło im 3 tygodnie ale bez dodatków. Eksperymentuje...

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: poniedziałek, 18 kwie 2022, 23:46
autor: HeniekStarr
Kumpocik, skoro już eksperymentujesz, to poczytaj posty kolegi inblue, zdaje się że w dziale o miodach. Pięknie i czysto wyłożone reguły dodawania pożywek do nastawów, które jak cukrówki czy miody pitne, nie zawierają zbyt wielu substancji niezbędnych drożdżom do prawidłowego namnożenia się i dalszej pracy.
Chwała Ci za chęć poszukiwania, czasem tylko szkoda pary na wyważanie otwartych drzwi.

https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p118879

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 19 kwie 2022, 00:04
autor: rozrywek
To dobrze, że robisz rzadszy.
Tak właśnie działają turbo.
Jak się wystrzegać turbo jest opisane wielokrotnie.


Narobią ci smrodu w nastawie.


Zwolnij im tempo.
Tak zwyczajnie, ustaw im inny parametr pracy..
A grzybków i szczepów jest tyle że nie wiesz do końca co tam wlazło, ani siedzi.


A dedykowane tylko do cukrówki to już w ogóle porażka.

Narobić smrodu, szybko zadziałać.
Zrobić swoje.
Zwolnij im tempo, tak po prostu.
Temperaturą.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: niedziela, 24 kwie 2022, 14:53
autor: kumpocik
No po tygodniu mam taką sytuację że nastaw bez dodatku kwasku i pożywki ma 3 blg i dalej pracuje a nastaw z dodatkami ma 11 blg i pracuje słabiej z tendencją rychłego zgonu. Zapach wrócił do normy. Jak i czym to uratować ?

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: niedziela, 24 kwie 2022, 15:03
autor: Góral bagienny
Przelej z 2 l nastawu do tego słabiej pracującego, powinno pomóc :ok:

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: niedziela, 24 kwie 2022, 21:36
autor: rozrywek
Czy aby na pewno obydwa nastawy są do rychłego zgonu?
Nie sądzę, ten drugi się obudzi, daj mu szansę.

Ewidentnie coś go hamuje.
Wskazania blg są adekwatne.

To zbyt duża różnica Blg.


Nie jesteś pierwszym, który chciał polepszyć.
Nam też się to zdarzało.

Byłeś święcie przekonany że to ten wzmocniony poleci ostro.

A tu na odwrót.

Daj mu szansę jeszcze.
Dolej jak góral radzi, ale nie oczekuj że to z kopyta ruszy.

Ruszy.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: poniedziałek, 25 kwie 2022, 10:54
autor: kumpocik
Dzięki, przelałem i zobaczymy jak sobie drożdżaki poradzą.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: sobota, 18 cze 2022, 21:34
autor: kumpocik
Uprzejmie donoszę że oporny nastaw skończył pracować po ok 7 tygodniach. Stanął na -3BLG więc biedy nie ma. Pachnie standardowo. Dzięki za moc Panowie.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: niedziela, 19 cze 2022, 04:29
autor: rozrywek
Uprzejmie zapytowywuję, bo ciekawość, to pierwszy stopień do piekła, a w niebie nudno, podobno:

Co przyhamowało? Dlaczego to tak długo pracowało?

Dobrze, że to spokojnie ruszyło,,tak miało być, ale mnie ciekawi co było hamulcem.
Pytanko, napowietrzałeś, czy dolałeś?
Jak nie dostało tlenu, to niesycona cukrówka ci wyszła.
Mnożyły się wolniej.


To wcale nie jest zła koncepcja.
Reszta na pw.

Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

: wtorek, 21 cze 2022, 08:14
autor: kumpocik
Wyjątkowo do tego nastawy dodałem pożywkę do drożdzy winiarskich browin (20g) i kwasek cytrynowy (50g). Tylko taka różnica w stosunku do standardowego nastawu. Napowietrzane było wkrętarką. Więcej grzechów nie pamiętam a o reszcie moich niedociągnięć już się nie dowiem. Może kiedyś powtórzę eksperyment żeby potwierdzić czy to dodatkowe składniki tak spowolniły czy jakiś inny czynnik bliżej nie określony.