Strona 1 z 1
Bimberek z cukru trzcinowego
: niedziela, 21 cze 2020, 21:59
autor: tomi1972
Witam,
mieszkam w Kanadzie gdzie mamy cukier tylko z trzciny cukrowej (cukier polski dostępny w polskich sklepach ma cenę zaporowa ech) ... następne pytanie czy nastaw będzie pracował tak samo jak na cukrze z buraka?
Następna kwestia drożdże ... kopiłem firmy Lalvin ec-1118 i tez mam dylemat jak to będzie pracowało. Proszę o sugestie. Dziękuję Tomasz
P.S. Nastaw chce zrobić z przepisu usera Kucyk. Post
https://alkohole-domowe.com/forum/post27737.html#p27737
Re: Bimberek z rodzynek
: poniedziałek, 22 cze 2020, 08:13
autor: rastro
Cukier (rafinowany, biały) z trzciny w zasadzie niczym nie różni się od cukru buraka. A jeżeli masz dostęp do cukru trzcinowego ciemnego w rozsądnej cenie to... cóż też wielu z nas tak by chciało.
Re: Bimberek z rodzynek
: poniedziałek, 22 cze 2020, 16:42
autor: Kamal
Jak masz ciemny, to nawet i lepiej, da aromat dla rumu.
K.
Re: Bimberek z rodzynek
: wtorek, 23 cze 2020, 22:01
autor: rozrywek
Witaj.
Gdzie rodzynki gdzie Kanada?
Idziesz ostro w kukurydzę bo masz jej pod dostatkiem. Cukier trzcinowy, hmm perfect. Rumik jak znalazł. A jeszcze jedno..Kanada to klon. Syrop czy sok klonowy.
Nie baw się w eksperymenta, tylko w lokalne surowce. Dostępne na rynku.
Każdy kraj ma swoje produkty.
Chińczyk ma ryż, Francuz grona. My ziemniaki. I żyto. Brazylijczycy maniok.
Kanada Klon. Nie ma super cukru za wiele. Ale bym sobie nie odmówił spróbować. Nawet mały nastawik.
A trzcina jest ok. My nie mamy do niej dostępu. Ale jakbyśmy mieli to Polska nie pachniała by burakiem, a jak Kanada żywicą.
Pozdrawiam serdecznie.
Re: Bimberek z rodzynek
: wtorek, 23 cze 2020, 23:01
autor: Kamal
Brazylia jeszcze słynie z trzciny-> cachąca/rum.
K.
Re: Bimberek z rodzynek
: środa, 24 cze 2020, 12:46
autor: Skir
Robiłem z cukru trzcinowego (trafiłem na promocje w Tesco) - jak zwykła cukrówka, ale bez posmaku buroka. Tym razem destylowałem (przeważnie robię re na 96%), bo ciekawy byłem smaku. Wydelikatniała po 3 miesiącach pięknie. Choć nie jest to rum, bo nie miałem melasy i nie dodawałem nic prócz płatków dębu.
Re: Bimberek z rodzynek
: środa, 24 cze 2020, 22:32
autor: Kamal
Po kosztach to z moscovado wychodzi dobry rum.
K.
Re: Bimberek z rodzynek
: czwartek, 25 cze 2020, 00:39
autor: nemeto
A dzisiaj właśnie pomyślałem o rumie kupując ten cukier do osłodzenia nalewek na orzechu laskowym i włoskim, no i do przepalanek Cieślaka.
Re: Bimberek z rodzynek
: piątek, 3 lip 2020, 23:39
autor: tomi1972
Witam, jako, że nie pisalem po polsku odpowiedż zostala odrzucona.
Wiec jeszcze raz, dziękuje za odpowiedzi, poproszę tylko o ten przepis na rum. Dziękuje.
P.S. Szanowny moderatorze, wybacz za dlugo mieszkam w Kanadzie i umknęło co nie co z j. polskiego.