Strona 1 z 1

Bimberek z cukru trzcinowego

: niedziela, 21 cze 2020, 21:59
autor: tomi1972
Witam,

mieszkam w Kanadzie gdzie mamy cukier tylko z trzciny cukrowej (cukier polski dostępny w polskich sklepach ma cenę zaporowa ech) ... następne pytanie czy nastaw będzie pracował tak samo jak na cukrze z buraka?
Następna kwestia drożdże ... kopiłem firmy Lalvin ec-1118 i tez mam dylemat jak to będzie pracowało. Proszę o sugestie. Dziękuję Tomasz

P.S. Nastaw chce zrobić z przepisu usera Kucyk. Post https://alkohole-domowe.com/forum/post27737.html#p27737

Re: Bimberek z rodzynek

: poniedziałek, 22 cze 2020, 08:13
autor: rastro
Cukier (rafinowany, biały) z trzciny w zasadzie niczym nie różni się od cukru buraka. A jeżeli masz dostęp do cukru trzcinowego ciemnego w rozsądnej cenie to... cóż też wielu z nas tak by chciało.

Re: Bimberek z rodzynek

: poniedziałek, 22 cze 2020, 16:42
autor: Kamal
Jak masz ciemny, to nawet i lepiej, da aromat dla rumu. ;)
K.

Re: Bimberek z rodzynek

: wtorek, 23 cze 2020, 22:01
autor: rozrywek
Witaj.
Gdzie rodzynki gdzie Kanada?
Idziesz ostro w kukurydzę bo masz jej pod dostatkiem. Cukier trzcinowy, hmm perfect. Rumik jak znalazł. A jeszcze jedno..Kanada to klon. Syrop czy sok klonowy.

Nie baw się w eksperymenta, tylko w lokalne surowce. Dostępne na rynku.

Każdy kraj ma swoje produkty.

Chińczyk ma ryż, Francuz grona. My ziemniaki. I żyto. Brazylijczycy maniok.

Kanada Klon. Nie ma super cukru za wiele. Ale bym sobie nie odmówił spróbować. Nawet mały nastawik.

A trzcina jest ok. My nie mamy do niej dostępu. Ale jakbyśmy mieli to Polska nie pachniała by burakiem, a jak Kanada żywicą.

Pozdrawiam serdecznie.

Re: Bimberek z rodzynek

: wtorek, 23 cze 2020, 23:01
autor: Kamal
Brazylia jeszcze słynie z trzciny-> cachąca/rum. ;)
K.

Re: Bimberek z rodzynek

: środa, 24 cze 2020, 12:46
autor: Skir
Robiłem z cukru trzcinowego (trafiłem na promocje w Tesco) - jak zwykła cukrówka, ale bez posmaku buroka. Tym razem destylowałem (przeważnie robię re na 96%), bo ciekawy byłem smaku. Wydelikatniała po 3 miesiącach pięknie. Choć nie jest to rum, bo nie miałem melasy i nie dodawałem nic prócz płatków dębu.

Re: Bimberek z rodzynek

: środa, 24 cze 2020, 22:32
autor: Kamal
Po kosztach to z moscovado wychodzi dobry rum. ;)
K.

Re: Bimberek z rodzynek

: czwartek, 25 cze 2020, 00:39
autor: nemeto
A dzisiaj właśnie pomyślałem o rumie kupując ten cukier do osłodzenia nalewek na orzechu laskowym i włoskim, no i do przepalanek Cieślaka.

Re: Bimberek z rodzynek

: piątek, 3 lip 2020, 23:39
autor: tomi1972
Witam, jako, że nie pisalem po polsku odpowiedż zostala odrzucona.

Wiec jeszcze raz, dziękuje za odpowiedzi, poproszę tylko o ten przepis na rum. Dziękuje.

P.S. Szanowny moderatorze, wybacz za dlugo mieszkam w Kanadzie i umknęło co nie co z j. polskiego.