Strona 1 z 1

Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: środa, 1 sie 2018, 13:45
autor: plol098
Cześć wszystkim,
Forum czytam od tygodnia, ale jako człowiek dociekliwy muszę dopytać o kilka szczegółów nim wezmę się za pierwszy nastaw cukrowy :)
Kupiłem 2 pojemniki fermentacyjne 33l, 2 paczki drożdży Spiritferm Moskva Style i do tego Klarowin. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu drożdży każą rozpuścić 6-8kg cukru, choć czytałem komentarze, że drożdże są w stanie przerobić nawet i 9kg cukru i teraz pytanka ;)

1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg. Czy rozpuszczać całość na start, czy lepiej rozpuścić 6kg i po 24h dosypać pozostałe 1-2kg i wymieszać?
2. Na drożdżach piszą, żeby zostawić otwartą przykrywkę, ale obawiam się trochę zapachów. Czy jeśli mam pojemnik z rurką fermentacyjną to zdąży ona odprowadzać gazy przy zamkniętym pojemniku ?
3. Nabyłem samoprzylepny termometr ciekłokrystaliczny (nalepiłem na fermentator). Korzystał ktoś? Mam obiekcję na ile taki termometr wskazuje temperaturę nastawu, a na ile otoczenia. Trochę się boje, by nie uparować drożdży biorąc pod uwagę 30-sto stopniowe upały na najbliższe dni :)

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź na moje pewnie mocno ułomne pytania. Podobno kto pyta nie błądzi ;)

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: środa, 1 sie 2018, 21:08
autor: freek
Siema, te drożdże przerobią nawet 12 kg cukru tylko potrzebują ok 14 dni, a co do pytań:
Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ad 2 może zdążyć, a może nie zdazyc, zależy jaka temp otoczenia i jak szybko idzie fermentacja, zamiast rurki wsadz wężyk a drugi jego koniec do butelki pod powierzchnię wody i spisz spokojnie
Ad 3 jak juz kupiłeś to sprawdź i napisz tu czy jest wiarygodny, natomiast dla pewności sprawdzaj temp zanurzeniowym lub elektronicznym.

Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: środa, 1 sie 2018, 21:25
autor: masterpaw2
freek pisze: Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia
Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: środa, 1 sie 2018, 21:52
autor: freek
masterpaw2 pisze:
freek pisze: Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia
Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
Oj przepraszam faktycznie napisałem pierdołe :hammer: i to nie małą. Popitoliły się mi cyferki na telefonie :bezradny: . Oczywiście tam miało być 24 blg jak kolega wyżej zauważył. Dzięki za sprostowanie a ja za karę dziś niczym się nie uraczę. :silent:

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: środa, 1 sie 2018, 22:52
autor: zzibii
Ad 2. Co do pozostawienia otwartej przykrywki. Trzeba uważać na muszki owocówki, żeby Ci ocet nie wyszedł. Zabezpiecz gazą, lnianą ściereczką lub czymś podobnym, by muszki się nie dostały.

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: czwartek, 2 sie 2018, 11:01
autor: plol098
masterpaw2 pisze:
freek pisze: Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia
Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworu
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l :odlot: Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?

Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: czwartek, 2 sie 2018, 16:01
autor: dzozef
Ad 3. Ja używam taki termometr przyklejany i jestem z niego bardzo zadowolony. Dobrze widać wskazania i nie trzeba grzebać w nastawie dzięki czemu ryzyko zakażenia jest mniejsze. Polecam !!! :ok:

Re: RE: Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: czwartek, 2 sie 2018, 16:48
autor: użytkownik usunięty
dzozef pisze:Ad 3. Ja używam taki termometr przyklejany i jestem z niego bardzo zadowolony. Dobrze widać wskazania i nie trzeba grzebać w nastawie dzięki czemu ryzyko zakażenia jest mniejsze. Polecam !!! :ok:
Jaki ten termometr używasz?
Jak to wyglada?

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: czwartek, 2 sie 2018, 17:16
autor: psotamt

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: czwartek, 2 sie 2018, 17:52
autor: dzozef
Dokładnie taki jak pokazał @psotamt. Oczywiście tylko do fermentatorów.

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 00:25
autor: masterpaw2
plol098 pisze:
masterpaw2 pisze:
freek pisze: Ad 1 skąd wziąłeś takie blg? Przy takich proporcjach będziesz miał ok14 blg i niecałe 30 nastawu
Ps. Podobno.kto pyta nie błądzi, ale też kto czyta - mniej pyta :) powodzenia
Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworu
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l :odlot: Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?

Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD
Wszystko by się zgadzało......., pisanie też należałoby doliczyć ;)
plol098 pisze: 1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg.
Jakbyś to zinterpretował......? 8kg i 25l?
Gdybyś napisał 8kg cukru rozpuszczone w gorącej wodzie i dopelnione do 25l, to by zmieniło postać rzeczy.
Aaa, i jeszcze jedno co mi się w oczy rzuciło, tylko żeby nie było żem upierdliwy :D od kiedy masę wyrażamy w litrach? :hahaha:
Także kolego, staraj się czytać i pisać ze zrozumieniem, z całego serducha życzę powodzenia :ok:

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 01:20
autor: Mafiej
Tu były wypisane bzdury przeze mnie więc skasowałem treść.... :oops: :hammer:

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 02:54
autor: masterpaw2
Mafiej, przemyśl co napisałaś.........

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 07:33
autor: radius
Żeby być w zgodzie z pisownią skrótów, to dekagram skracamy do dag a nie dkg 8-)

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 09:24
autor: Mafiej
@masterpaw2 znowu źle? Sprostuj mnie proszę bo nie rozumiem już sam jak się to liczy.
Dla mnie to wygląda tak:
32 blg to 320 g cukru w litrze x 25 = 8000 g - 8 kg
Dobrze rozumuje?

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 10:29
autor: plol098
masterpaw2 pisze:
plol098 pisze:
masterpaw2 pisze: Kto czyta......, ale nie takie pierdoły, cóś Ci się kolego popitoliło co do tego blg ;)
8kg cukru i 25l wody daje nieco powyżej 24 blg.
Hmm 1Blg = 10 g cukru na 1 kg roztworu
24Blg faktycznie wychodzi, gdy zalejemy 8kg cukru w 25l wody ( 8/(25+8) ), ale z tego co zrozumiałem w części wody mam zrobić syrop z 8kg cukru i potem dopełnić fermentator do 25l :odlot: Także masa całego roztworu wtedy to 25l czyli około (17l+8kg), a nie (25l+8kg) ?

Z matamy jestem dobry, ale z chemią i czytaniem ze zrozumieniem zawsze miałem problem xD
Wszystko by się zgadzało......., pisanie też należałoby doliczyć ;)
plol098 pisze: 1. 8kg w 25l wody daje 32BLG na start, a czytałem że początkowy nastaw powinien mieć w granicach 23blg.
Jakbyś to zinterpretował......? 8kg i 25l?
Gdybyś napisał 8kg cukru rozpuszczone w gorącej wodzie i dopelnione do 25l, to by zmieniło postać rzeczy.
Aaa, i jeszcze jedno co mi się w oczy rzuciło, tylko żeby nie było żem upierdliwy :D od kiedy masę wyrażamy w litrach? :hahaha:
Także kolego, staraj się czytać i pisać ze zrozumieniem, z całego serducha życzę powodzenia :ok:
Fakt sam wprowadziłem Was w błąd z tymi litrami :silent:
Co do masy każdy wie, że 1l wody to blisko 1kg :lol:

Wracając zakładając, że 1kg rozpuszczonego cukru w wodzie zwiększa objętość roztworu o 0.6l wychodzi mi, że rozpuszczony cukier zajmie 4,8l, a czystego H2O będzie 20,2l. Co do Blg to już zgłupiałem, co post w temacie to inny wynik.

Najzwyczajniej rozpuszczę te 8kg cukru w tych w tych ~20l żeby mieć roztwór 25l. Może po 1-2 dniach fermentacji dosypie jeszcze 1kg.
Jeśli to głupota to poprawcie mnie proszę. W ogóle rozpuszczać te 8kg na start, czy lepiej 6kg i dodać na drugi dzień pozostałe 2kg?
Jak żyć :odlot: ?

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 11:19
autor: orzeszek87
Pozwolę się wtrącić. 32 Blg to nie jest 320 g cukru. Przy wartościach poniżej 10BLG można tak przyjąć jak piszesz. 32 Blg to jest prawie 360 g cukru. Na białym jest fajna tabelka która to pokazuje.

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 11:25
autor: Doody
Poprzednik ma rację. 32Blg w 1 litrze nastawu uzyskujemy rozpuszczając około 370g cukru w 0,78l wody.

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 11:25
autor: masterpaw2
Mafiej pisze:@masterpaw2 znowu źle? Sprostuj mnie proszę bo nie rozumiem już sam jak się to liczy.
Dla mnie to wygląda tak:
32 blg to 320 g cukru w litrze x 25 = 8000 g - 8 kg
Dobrze rozumuje?
Balling to miara mówiąca o zawartości cukru (sacharozy) w g/100g roztworu. Nie gramach na litr.
Zatem:
masa roztworu = woda 25 litrów(kg) + cukier 8 kg = 33 kg
masa sacharozy = 8 kg
balling = 8 / 33 x 100 = 24,24 Blg
objętość nastawu 29,8l

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 11:52
autor: Szlumf
Objętość rozpuszczonego cukru 8kg*0,6=4,8l
Dopełniamy do 25l dodając 20,2l wody.
Masa całości 20,2+8=28,2kg.
Blg 8000/28200*100=28,4

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: piątek, 3 sie 2018, 13:48
autor: Mafiej
No i teraz wszystko jasne.....

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: poniedziałek, 6 sie 2018, 11:19
autor: plol098
Dzięki za pomoc, dziś robię nastaw. Sporo dodatkowych informacji dotyczących moich drożdży znalazłem jeszcze w tym wątku: drozdze-spiritferm-moskva-style-t6746.html

Mam jeszcze pytanie o klarowanie. Prawdopodobnie nastaw będzie musiał poczekać 1-2 tygodnie aż go oporządzę, więc z tego co czytałem to ważny krok. Będę korzystać z Klaru SpiritFerm 24h. W zasadzie jedyna niejasna kwestia dla mnie to zlewanie nastawu. Z tego co czytam na forum i w internecie niektórzy dodają Klar bezpośrednio po fermentacji po wcześniejszym odgazowaniu nastawu, inni po fermentacji najpierw zlewają nastaw z nad osadu i dopiero potem odgazowują i klarują. Może najlepiej zlać przed i po klarowaniu :hammer: ?

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: poniedziałek, 6 sie 2018, 16:23
autor: psotamt
Widać, że masz zamiar robić cukrówkę. Tak więc po zakończeniu pracy drożdży lewaruj - zlej nastaw znad osadu z padniętych drożdży. Dodaj klar i po sklarowaniu nastawu wlej go do kotła i gotuj. To lepsza opcja niż klarowanie cukrówki nielewarowanej.
Gdybyś robił nastaw z glukozy, lewarowanie jest zbędne.

Re: Pierwszy nastaw i kilka pytań technicznych

: czwartek, 9 sie 2018, 17:07
autor: plol098
W poniedziałek wieczorem rozpuściłem cukier. Cukromierz Biowin wskazywał na start 25Blg w temp 30stopni.
Przez noc nastaw się wychłodził do 26 stopni, więc wtorek rano dodałem drożdże. Temperatura podskoczyła do 28-29 stopni i na tym poziomie ją utrzymywałem.
Po dobie wskazanie cukromierza spadło już do 12Blg.
Dziś mam 2-3 Blg :odlot:, a nastaw zwolnił, choć słychać że dalej pracuje.

Wiem, że wysoka temperatura sprzyja drożdżom, ale zgodnie z instrukcją z 8kg cukru drożdże powinny pracować ~5dni, a ja już jutro pewnie będę mieć wskazanie na minusie to normalne ?
Może mam źle wyskalowany cukromierz bo zgodnie z obliczeniami powinienem mieć na start 28,4Blg ?