Strona 1 z 2

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 21 sty 2018, 11:13
autor: Gigooo
Tak czytam co piszecie o przechowywaniu nastawu i nie chce mi się wierzyć. Zrobiłem nastaw w beczce 200 l na drożdżach coobra mega pack + 48 kg cukru, zrobiłem kilka fermentacji, ale zostało około 50 l w beczce i przez rok nie miałem czasu żeby to przepuścić. Beczka stała w pomieszczeniu przykryta wiekiem (nieszczelnym) temp. około 18 stopni. Szkoda mi było wylewać bo było czuć alkohol, więc poszło na aabratka. Jedno pędzenie, dobra zaprawka i każdy chwalił a ja nie wyczułem różnicy pomiędzy tym, a takim z nastawu, który ma miesiąc. Przynajmniej nastaw po roku był klarowny jak woda :D

blg - 4

: sobota, 27 sty 2018, 09:43
autor: moryske
Witam
nie bardzo rozumiem co daje oczekiwanie na zmniejszenie się blg do -4. Mam już gotowy wypracowany nastaw i po zmierzeniu blg okazuje się, że już drugi dzień moje pomiary wykazują albo zero albo 2 blg (pomiar dwoma cukromierzami). Podejrzewam, że któryś z nich pewnie przekłamuje lub .... . Wcześniej dolałem 6 L wody by pomóc drożdżom ale chyba nie do końca. Kana jest pełna (60L) i brak już miejsca. Pewnie należy przejść do następnego etapu "produkcyjnego" i dać sobie spokój tym oczekiwaniom na zmniejszenie się blg do - 4. A może ktoś z Kolegów ma inne zdanie.
Serdeczne dzięki za wcześniejsze b trafne podpowiedzi na temat pacy drożdży, kożucha z jabłkami oraz dolewaniu wody bowiem ten ostatni sprawdził się w moich dwóch przypadkach.
Pozdrawiam

Re: blg - 4

: sobota, 27 sty 2018, 10:43
autor: Riddick
Brak szczegółów nastawu.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 27 sty 2018, 13:08
autor: Pretender
Jak już wyklarował się to do dzieła.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 28 sty 2018, 09:44
autor: MecenasAlkoś
Jako, że jestem początkujący, ale już kilkanaście nastawów popełniłem to dorzucę coś od siebie.
Już 3 raz robię w ten sposób: 8 kg cukru, dopełnione do 27 litrów wody potraktowane Moskva Style.
nastawiam w środę, a w następnym tygodniu w sobotę bądź w niedzielę nastaw idzie na PSa.
Po tym czasie zlewam sobie sklarowany nastaw, w którym cukromierz prawie się chowa, więc podejrzewam tak jakieś -3 Blg.
Po tylko jednej destylacji żadnych farfocli, czy smrodu drożdży. Krystalicznie czysty destylat. Już kilkanaście osób próbowało i wszyscy zadowoleni. Co prawda daję posmakować dopiero jak minie przynajmniej miesiąc w szklanej butli. W drodze budowa filtra węglowego aby sprawdzić czy faktycznie polepsza smak i zapach.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: piątek, 9 lut 2018, 21:04
autor: moryske
Moja cukrówka z wykorzystaniem dundru pracuje już od 13 stycznia a dziś 9 luty i dalej odbywa się fermentacja. Co ok. 15-25 sek, po sprawdzeniu blg, wskazanie 0, posmak wina wytrawnego no i "widać", że i % alk jest. Natomiast wczytuję się w forum, że cukrówki fermentują max 7 dni - coś tu nie tak. ?Co prawda nastaw ciężko startował z uwagi na temp. ale później jak dolałem trochę wody nastąpiła widoczna poprawa fermentacji. Jak to skomentować nie wiem... Może to skutek drożdży, ponieważ użyłem drożdży do win i być może jest to właśnie taki skutek.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 17 lut 2018, 21:43
autor: moryske
Witam
.....czytam i czytam o tym blg -4 a tak naprawdę co to daje te czekanie ?, ja nastaw cukrowy zrobiłem 13 stycznia br, pracę rozpoczął bardzo wolno, później przyspieszył po dodaniu parę litrów wody, dziś już "leci" drugi miesiąc a on pracuje dalej ( rurka ferm.) ale wolno na minutę może ze trzy bulgnięcia. Po sprawdzeniu blg wykazuje - 2, -3 st. Po tym co czytam w poniedziałek daję na rurki, choć pierwotnie zakładałem że odczekam do tych -4. Ale wydaje się, że i tak przedobrzyłem z tym czekaniem bowiem % i tak nie przybędzie nawet jak dałbym na rurki przy zerowym blg.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 17 lut 2018, 22:12
autor: dzozef
Gdybyś dał drożdże gorzelnicze dedykowane do nastawów z cukru to wtedy fermentacja trwałaby do 7 dni. Przy drożdżach których użyłeś "do win" czas ten może być zdecydowanie dłuższy i do -4 może nie zejść. Jeżeli jest klarowne to ściągnij znad osadu i dawaj na rurki.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: środa, 8 sie 2018, 07:33
autor: porrimo
Ja podobnie jak kolega Zbynek80 na początku podchodziłem do cukrówki zbyt pedantycznie. Teraz po zakończeniu fermentacji staram się niezwłocznie zlać nastaw do drugiego pojemnika. Na dnie pozostaje cienka warstwa martwych drożdży. Dlaczego tak robię? Zauważyłem, że po zlaniu nastaw szybciej klaruje, nie dodaję turbo klaru. W pomieszczeniu mam zazwyczaj 20 st. C. Po 2 tygodniach nastaw jest prawie tak klarowny jak po zastosowaniu Turboklar. Oczywiście, posiadam kilka paczek wspomnianego środka na wypadek, gdybym potrzebował czystego nastawu na cito. Pozdrawiam.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 1 wrz 2018, 22:39
autor: wowa50
Podpinam się pod temat- od paru lat robię nastaw na niebieskich T3 i raczej nigdy nie miałem żadnych problemów...ale ostatnio moje drożdżaki albo zwolniły pracę albo ją przerwały bo minęło 16 dni a jeszcze czuje lekką słodycz i nie słyszę żeby coś tam się działo-po tylu nastawach sprawdzam już tylko organoleptycznie chociaż posiadam oczywiście ballingometr (w beczce 35kg cukru, 110l wody, 5 paczek T3)
No i pytanie- zlewać i klarować czy dać im jeszcze szansę?...

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 2 wrz 2018, 01:06
autor: masterpaw2
Sprawdź przede wszystkim blg nastawu i zwróć uwagę, czy tuż przy powierzchni nie zaczyna się klarowanie co oznaczałoby koniec fermentacji, wtedy na rurę i w zależności od ilości nieprzefermentowanego cukru (blg dundru) podejmiesz decyzję czy chcesz go odzyskiwać. Jeśli natomiast są jeszcze jakieś objawy życia, to daj im jeszcze chwilę.
Nastaw książkowy, blg startu optymalne, za zimno teraz też raczej nie jest :bezradny:
Jedyne co to mi przychodzi do głowy, to przegrzanie, albo trefna partia drożdżaków.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 2 wrz 2018, 07:36
autor: lesgo58
Prawdopodobnie zagotowałeś nastaw. W aktualnych warunkach klimatycznych robienie powiększonych nastawów to duża sztuka i duże ryzyko. Rezultaty masz przed sobą.
16 dni to szmat czasu. Nie bawiłbym się w restart. Na Twoim miejscu dałbym to na rurki. Odzyskał alkohol.
A jeśli zależy Ci na nieprzefermentowanym cukrze to na dundrze zrobiłbym nowy nastaw.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 2 wrz 2018, 10:36
autor: wowa50
Nie sprawdziłem niestety temperatury jak drożdże ruszyły- faktycznie były upały ale beczka stoi w piwnicy a nastaw robiony w zalecanej temperaturze 25*C
Natomiast sprawdziłem Blg około -3 !!! i czuć w nastawie mocny alkohol jednak z lekkim posmakiem słodyczy- to mnie widocznie zmyliło bo zawsze miałem posmak mocno wytrawny ;)
więc zlewam daję bentonit i za dwa dni na rury ;)
Dzięki panowie za porady i oby wszyscy mieliśmy tylko takieee zmartwienia :)

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 29 wrz 2018, 11:00
autor: rodman0101
A co w przypadku jak nastaw staną przy 7blg i od 2 dni utrzymuje sie taka wartość.
Użyłem turbo drożdży Alkopure 24 21%, nastawiłem to około 10 dni temu 21 litrów wody na 8kg cukru. Temperatura około 20 C
Co mogę dalej z tym zrobić?

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 29 wrz 2018, 13:23
autor: radius
Przedestylować a na wodzie odwarowej nastawić kolejną porcję słodyczy :ok:

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 29 wrz 2018, 20:32
autor: arTii
Albo zrobić z tego 2 nastawy dodając cukru i drożdże :)

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 30 wrz 2018, 12:28
autor: rodman0101
arTii pisze:Albo zrobić z tego 2 nastawy dodając cukru i drożdże :)

Właśnie sie nad tym zastanawiałem ale chyba juz po ptakach bo zalałem nastaw Turbo klarem.
Reanimacja po Turboklar jest możliwa?

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 30 wrz 2018, 13:32
autor: arTii
Oczywiście. Jak sklarujesz, to BLG Ci się nie zmieni. Zlewasz znad osadu (zakładam że 24l), dodajesz 12-13kg cukru i 20l wody, mieszasz, dodajesz drożdże i czekasz. Masz wtedy 50l nastawu. 7BLG przy twoim nastawie to jakieś 2kg cukru

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: piątek, 2 lis 2018, 21:23
autor: moryske
co daje czekanie na blg po niżej 0 ?

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: piątek, 2 lis 2018, 21:38
autor: arTii
Pełne zjedzenie cukru przez drożdże.
Wyjaśniam: zwykłe cukromierze (spławiki) pokazują prawdziwe BLG w temperaturze 20°C oraz zerowej zawartości alkoholu.
Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt niską zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG
PS. poniżej - piszemy łącznie ;)

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: piątek, 2 lis 2018, 22:36
autor: wawaldek11
Jesteś pewny swej teorii o wskazaniach w rozrzedzonym alkoholem nastawie?

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 3 lis 2018, 06:56
autor: arTii
To nie jest moja teoria. Areometr zanurza się tym głębiej im mniejszą gęstość ma ciecz w której jest zanurzony.
Alkoholomierz to również areometr, ale inaczej wyskalowany. Zanurza się tym bardziej im większe stężenie alkoholu w roztworze. Spowodowane jest to tym, że alkohol ma mniejszą gęstość niż woda czyli upraszczają "jest rzadszy"

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 3 lis 2018, 13:00
autor: wawaldek11
Święta prawda, tylko skale mają odwrotnie

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 3 lis 2018, 13:03
autor: arTii
Ale generalnie chodzi o głębokość "utopienia" spławika. Oczywiście mają też różną wyporność.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 3 lis 2018, 13:08
autor: wawaldek11
arTii pisze:...Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt wysoką zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG
Jeśli pojawia się alkohol w nastawie i go rozrzedza, to cukromierz głębiej się zanurza i pokazuje mniej cukru niż jest w rzeczywistości.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 3 lis 2018, 14:10
autor: arTii
No tak.... zakręciłem się, pokazuje że jest zero, a jeszcze cukier jest :)
Już poprawiam...

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 3 lis 2018, 15:33
autor: Doody
Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 27 sty 2019, 00:17
autor: miśmos
Witam. Nastawiłem cukrówkę miejsce mam dość chłodne w tej chwili blg 3 i nie spada, czasami zabulgota, stoi 4 tygodnie. Zostawić jeszcze jak jest, zlać znad osadu czy nie czekać i przepuścić. Proszę o rade.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 27 sty 2019, 01:56
autor: Doody
Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 2 lut 2019, 11:01
autor: Wit_Old
Ja się chyba zera nawet nie doczekam, a co dopiero -4 :|

Zrobiłem 1410 na drożdżach babuni. Po tygodniu blg zjechało do 10, po 2 tygodniach do 5. Kilka dni później sprawdziłem ponownie i nic. Nadal 5.
Wsypałem turbo drożdże, które ponoc w dobe przerabiaja 6kg cukru. Następnego dnia sprawdziłem i pomimo burzliwej fermentacji nic nie ruszyło - nadal 5. Balingometr jest w porządku, bo na wodzie pokazuje 0.

Co mam z tym zrobić? Wylać w kanał czy przefiltrowac i destylowac?

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 2 lut 2019, 17:00
autor: rozrywek
Doody pisze:Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.
Oczywiście że są przekłamane.

Jedyna opcja to zmierzyć BLG nastawu, a potem dundru.

Wiadomo będzie o ile przekłamało. Jak mamy dane BLG przed i po.
A dodając do obliczeń ilość uzyskanego spirytusu, mając ilość dundru możemy wziąć następnym razem poprawkę prawdziwego wskazania.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 2 lut 2019, 17:48
autor: henik
Wit_Old. Pożywkę dodałeś, ph sprawdziłeś. Może za zimno, drożdże babuni są termofilne, lubią tak w okolicach 35 stopni .

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: sobota, 2 lut 2019, 20:03
autor: Wit_Old
Nie dawałem pożywki niestety. Temperatura około 25 stopni. Czy te turbo co teraz dosypałem są w stanie ruszyć?

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 3 lut 2019, 11:19
autor: henik
Odpowiedź sam już sobie dałeś. Czy te drożdże co dodałeś przerobią zależy od, czy są wystarczająco mocne i potrafią się zaaklimatyzować do środowiska z alkoholem i PH!

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 3 lut 2019, 12:28
autor: Wit_Old
Te turbo mają pożywkę, więc może ruszą. Poczekam kilka dni.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 3 lut 2019, 12:50
autor: Doody
Wit_Oldzie,
Raczej nie ma szans aby nowe drożdże ruszyły w środowisku już dość mocnego alkoholu. Lepiej to destylować do zera, dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: niedziela, 3 lut 2019, 13:14
autor: henik
[quote="Doody" dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.[/quote]. Ja osobiście zutylizował bym, każdy taki dunder, tym bardziej po drożdżach babuni. Ale oczywiście każdy ma swój :scratch:

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: poniedziałek, 4 lut 2019, 10:26
autor: Wit_Old
Dunder na pewno w kanał pójdzie. Dzisiaj sprawdzę blg. Jeżeli nadal nic, to zleję znad osadu i dodam superklar, a później wio :)

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: poniedziałek, 4 lut 2019, 12:03
autor: lewy87r
Doody pisze:Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.
Ja to z reguły liczę sobie czy mi się opłaca "wykapać" kolejne pół litra które zajmuje 2 godziny na grzałkach 3kW czy nie lepiej puścić w kanał to co zostało - oszczędzić czas, energię elektryczną... Ale zmarnować ten kilogram cukru :)

Re: Czekając na -4blg w nastawie

: poniedziałek, 4 lut 2019, 12:59
autor: Doody
Ja osobiście też bym się nie bawił w odzyskanie tego cukru, ale przedstawiłem możliwość. Kiedy komuś zatrzyma się pyszna owocówka na +12 będzie wiedział co robić.