Cukier z Auchan
: czwartek, 21 kwie 2016, 21:36
Witam
Zakupiłem 16 kg cukru w Auchan, z którego zrobiłem 2 standardowe nastawy, każdy po 8 kg, na drożdżach Double Snake.Cukier marki Polski Cukier, cena 0,30PLN niższa niż w biedrze. Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
W czasie destylacji nie udało mi się ustabilizować kolumny, mam aabratka od koalaka z wypełniem 1,5m sprężynek. Co gorsza oba nastawy zachowywały się tak samo:(. W końcu wkurzony zdecydowałem, że odbieram wszystko jak leci i doleje do kolejnej destylacji.Wyszło tego aż 2-2,5l z każdego nastawu,z reguły dobijam do 4, towar pachniał wanilią?! Temperatura skakała od 84C do 86, z reguły mam 78-77 i temperatura nie zmienia się przez ok 2h od rozpoczęcia odbioru przy tempie 1,7l/h. Destylatu miałem połowę tego co zwykle a urobek kapał w tempie ok 1l/h
Czy możliwe jest aby w cukrze, który kupiłem było mniej cukrów prostych trawionych przez drożdże?
Zakupiłem 16 kg cukru w Auchan, z którego zrobiłem 2 standardowe nastawy, każdy po 8 kg, na drożdżach Double Snake.Cukier marki Polski Cukier, cena 0,30PLN niższa niż w biedrze. Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
W czasie destylacji nie udało mi się ustabilizować kolumny, mam aabratka od koalaka z wypełniem 1,5m sprężynek. Co gorsza oba nastawy zachowywały się tak samo:(. W końcu wkurzony zdecydowałem, że odbieram wszystko jak leci i doleje do kolejnej destylacji.Wyszło tego aż 2-2,5l z każdego nastawu,z reguły dobijam do 4, towar pachniał wanilią?! Temperatura skakała od 84C do 86, z reguły mam 78-77 i temperatura nie zmienia się przez ok 2h od rozpoczęcia odbioru przy tempie 1,7l/h. Destylatu miałem połowę tego co zwykle a urobek kapał w tempie ok 1l/h
Czy możliwe jest aby w cukrze, który kupiłem było mniej cukrów prostych trawionych przez drożdże?