Strona 1 z 3

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: środa, 16 gru 2009, 09:51
autor: wolan
Witam, a może korzystał ktoś z cukru kupionego w Makro? Widziałem różne cukry tam, niektóre nawet po 2.15 zł i co mnie zdziwiło na każdym była klasa. :) Nawet znalazłem klasy 1 chyba za 2.30 zł tylko byłem akurat po co innego i nie kupiłem. :(
A może ktoś testował i wie coś na tan temat? :)
Pozdrawiam

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: środa, 23 gru 2009, 17:41
autor: bogdan
Ja używałem cukru z Makro o znaku firmowym "aro". Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 26 gru 2009, 12:07
autor: wolan
Witam :)
Dzięki za informację, jeżeli będę w Makro to sobie go kupię, bo szczerze mówiąc Diamant się trochę popsuł.
A tak trochę poza tematem, jeden z najlepszych cukrów pochodził z cukrowni Częstocice, niestety zamkniętej przed paroma laty cukier jeszcze jest dostępny tylko cena lipa bo 3.2zł.
Ale jakość tego cukru biła na głowę większość cukrów w Polsce :)
Pozdrawiam

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 26 gru 2009, 20:50
autor: PiotrekRodzyn
Zgadzam się z przedmówcą...
Cukier z Częstocic był/jest świetny a wiem, bo miałem wujka, który tam pracował kiedyś...
Dostałem 10kg w prezencie - jejku, jak te grzyby szalały.... :shock:

A teraz został ze Stonki, ale też dobrze daje :D

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: poniedziałek, 17 sty 2011, 18:59
autor: agrarroia
Wypróbowałam już wiele marek cukru. Moim zdaniem najlepszy jest diamant. Mam też porównanie z żółtym cukrem i powiem, że lepszego nie ma, lecz nie ma go też w naszych sklepach. Dwa razy do roku jeżdżę na Ukrainę i tam, to dopiero jest zawartość cukru w cukrze. Żółty, gruby, lepki ehhhhhhhh.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: poniedziałek, 17 sty 2011, 19:42
autor: Zygmunt
A ja mam co do Diamantu duże zastrzeżenia. Pisałem już parę razy, że mi go grzyby niechętnie jedzą, długo nie kupowałem, a teraz skusiłem się na niego w Realu. Produkt wyszedł strasznie ostry, zobaczymy, co będzie po chemii i ultradźwiękach...
Nie akceptuję też cukru z Lidla (niebieskiego i żółtego, straszny syf) i cukiera z Biedrony... Niedługo to zostanie sama glukoza zdatna do obróbki termicznej...

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: poniedziałek, 17 sty 2011, 20:44
autor: rozrywek
Z racji Handlowca posiadam pewne info o zawartości cukru w cukrze. Diamant jest syfem, produkt pod nazwą cukier sprzedawany w biedronce jest autentyczną porażką.
Ogólnie produkty sprzedawane przez wielkopowierzchniowe markety odbiegają od jakości diametralnie. Trochę teorii i problematyki prawnej:
Otóż Polska posiadając swoje normy jakościowe nakłada również na sprzedawców odpowiednie kary, za jakościowe braki, niestety te kary są żenująco nieadekwatne do skali wybryku, przykładowo: market B wprowadza do obrotu cukier o obniżonej jakości, sam się denoncjuje, ustala kwotę umowną kary, i wprowadza do obrotu towar, Płaci karę i sprzedaje dalej.
Dlatego szkoda mi było pewnego kolegi z forum który zakupił schab za 9,99zł potem to uwędził, i był zadowolony, nie mając pojęcia że świnia żyła 3 miesiące i codziennie dostawała sterydowy zastrzyk w dupę. A za lat parę
Kończąc moj przydługi jakościowo wywód, stwierdzam uczciwie:
PRAWDZIWIE Polski cukier ma odpowiednią zawartość cukru w cukrze

Przekonaj się sam drożdze ci prawdę powiedzą

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: środa, 19 sty 2011, 14:18
autor: skrzat
PRAWDZIWIE Polski cukier ma odpowiednią zawartość cukru w cukrze
A jakiś przykład konkretnej firmy/marki? Taka mała ciekawostka. Pochodziłem trochę po sklepach i zwróciłem uwagę na cenę cukru - lidl, biedronka, aldi, polomarket, real, carrefou, tesco, netto - wszędzie najtańszy cukier kosztuje 2,89zł, jakaś zmowa cenowa? Podobno to zakazane w Polsce.

Panowie, jaki cukier kupujecie i gdzie?

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: środa, 19 sty 2011, 19:25
autor: we125
Ja używałem cukru królewskiego i diamand, wyniki są porównywalne. Wydaje mi się, że zależy to od drożdży. I zauważyłem, że w lecie lepiej wychodzi jak zimą, choć cukier jest przerobiony do tego samo poziomu blg.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: niedziela, 6 mar 2011, 20:55
autor: zebazdan
Skromne pytanie. Czy glukoza nieuwodniona nadaje się również do wszelakich nastawów jako cukier doskonały? Jak pisałem wcześniej wpadły mi przypadkowo dwa worki po 25 kilo, 10 kilo rozdysponowałem i zastanawiam się nad resztą.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: niedziela, 6 mar 2011, 21:18
autor: radius
A nie odstąpił byś z 10 kilo :?: :) Już ja wiem co z nią zrobić :mrgreen: :pije:

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: niedziela, 6 mar 2011, 21:26
autor: zebazdan
:D drogi Radiusie glukoza będzie się u mnie pojawiała jeszcze nie raz ;) A, że syna mam ochrzcić niebawem potrzeba mi trochę wiesz..... No i wyczytałem, że glukoza szybciej działa (czy może ulega wpływom żarłaczy srających alkoholem :D ) a moje jabłeczka długo pracują i nie specjalnie im do zakończenia procesu. Ile chcesz glukozy? za jakiś czas będzie u mnie dostawa z kraju wschodniego :D

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: niedziela, 6 mar 2011, 21:38
autor: radius
Wziąłbym ze 20 kilo, jak cena będzie odpowiednia :D Resztę załatwimy przez PW :P

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: niedziela, 6 mar 2011, 21:52
autor: Zygmunt
Hm, na jakieś 10kg to i ja bym się skusił...

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: poniedziałek, 7 mar 2011, 17:22
autor: waz_2000
Czy ktoś próbował cukru który jest w Lidlu pod marką Castello?

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: poniedziałek, 7 mar 2011, 19:25
autor: gotiger
Cukierasa Castello próbowałem, ale nie robiłem na nim nastawów.
Organoleptycznie wydawał się bardziej słodki od tego z biedrony, ale czy jest lepszy to nie potrafię odpowiedzieć.
Ostatnich kilka dni nie widziałem w Lidlu ani 1 paczki cukru :o Sie ludziska rzuciły :lol:

Kup, wypróbuj i sam oceń. Nie sądzę, aby były jakieś straszne różnice jakościowe.
Chcesz naprawdę dobry cukier, to kupuj diamant, choć przy obecnych spekulacjach cenowych może i on być ciut "słabszy" :roll:
W końcu liczy się zysk ...

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: piątek, 11 mar 2011, 06:56
autor: lupus1978
waz_2000 pisze:Czy ktoś próbował cukru który jest w Lidlu pod marką Castello?
Witaj,

Ja robiłem z cukru Castello z Lidla. Wydajność wydaje się być normalna, prównywalna z inymi cukrami.
Obecnie w Lidlu obok mnie nie ma cukru od 1,5 tygodnia.
Normalnie kiszka :?: :!: :!:

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 12 mar 2011, 20:35
autor: zebazdan
Koledzy wiem, że w większości już wiecie ale... Cukier słodka łyżeczka jest zabarwiony zbyt małą ilością cukru w cukrze :D No chyba, że G. Martins nie wie, że w jego sklepach dosypują kredy :D Jak pisał Witkacy na grobie przyjaciela "nie zależy mi na tym co włożysz, liczy się dla mnie cukier" przeciwnicy zmienili na meskalinę.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 23 kwie 2011, 22:19
autor: lesgo58
Witam ...
Czy ktoś próbował cukru trzcinowego?
Myślę ,że w dobie pogarszania się walorów cukru zwykłego naszego codziennego mogłaby to być ciekawa alternatywa... :)

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: niedziela, 24 kwie 2011, 21:42
autor: radius
Tylko ta cena, cena, cena... :o

Dodano
A propos cukru Castello z Lidla. W tym cukrze jest zbyt duża zawartość kadmu (Cd). To właśnie na nim robiłem nastaw, który poszedł po przepędzeniu do analizy na zawartość metali w bimbrze. Patrz post http://alkohole-domowe.com/forum/post29 ... ium#p29561. Radził bym kupować cukier gdzie indziej :!:

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: poniedziałek, 25 kwie 2011, 09:26
autor: artaks
Czy ktoś próbował cukru trzcinowego?
Możesz przejrzeć wątki o rumie.

Niestety z trzcinowym jest taki myk, że np w Brazyli jest tak tani, że robią z niego paliwo do samochodów, a u nas dowalili takie cło, że 0,5 kg za 6 zeta, żeby promować rodzimą produkcję, którą.. limitujemy.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: środa, 29 cze 2011, 20:21
autor: Plissken
Witam,

cukier Słodka Łyżeczka z Biedrony to straszny szajs. Mam porównanie z Aro (Makro), Diamant, Lidlowski i Tesco. Najgorszy Biedronowy, najlepszy Tesco. Różnica bardzo duża, ze Słodkiej Łyżeczki wyszło mi 0,3l na kg. Tragedia normalnie. Z Tescowego wychodziło 0,5/kg. Może polecicie aktualnie dobry cukier? Albo coś zamiast cukru?

Pozdrawiam,

Plissken

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 00:04
autor: seba_s
Nie wierze, ja od samego początku puszczam tylko na biedronkowym i zawsze jest tyle ile powinno.
Ostatnio zrobiłem nastawy 2 x 10L z 4 kg cukru i otrzymałem 1,8 L 95% bez przedgonów i po gonów, wiec tyle ile powinno wyjść!!

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 00:12
autor: Zygmunt
Glukoza.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 09:27
autor: Plissken
@ Zygmunt

Witam, a dokładnie jak wygląda temat glukozy? Widzę tak na szybko na allegro worki po 25 kg glukozy monohydrat (???) za ok 150 zł (czyli jakieś 6 zł/kg). Jak wygląda wydajność tego zamiennika? Tzn. w jakim stosunku 1kg glukozy zastępuje 1kg cukru (różnica jest duża w różnych rodzajach cukru z różnych sieciówek, wiem to z własnych obserwacji)? Na co zwrócić uwagę przy kupnie glukozy? Jakiś szczególny rodzaj?

@ Seba

No cóż, nie chce Cie przekonywać na siłę. Jedynym elementem zmiennym był właśnie cukier. Jestem mocno zirytowany tak niską wydajnością i dlatego napisałem tego posta. Nie chce szkalować Biedronki jako marki. Gratuluję wyników :)

Pozdrawiam,

Plissken

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 14:29
autor: artaks
Jak wygląda wydajność tego zamiennika?
Był taki temat parę miesięcy temu, jak cukier 'szczytował', szczegółowo została wyjaśniona wydajność glukozy, poszukaj.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 15:46
autor: Plissken
@Artaks

Dziękuję, wątek właśnie przejrzałem. Uświadomił mi ważną rzecz. Przy cenie glukozy na poziomie 5-6 zł jest to gra niewarta świeczki. Cukier kosztuje już ok. 3,5 zł, a różnicy w wydajności nie ma dwukrotnej. Także patrząc od strony ekonomicznej, nie opłaca się na tą chwilę zabawa z glukozą. Lepiej kupić więcej zwykłego cukru.

Może znajdę gdzieś w okolicy cukier I kat.

Pozdrawiam,

Plissken

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 15:51
autor: Zygmunt
Z tymże jest ogromna przepaść jakościowa. Zgadzam się, że jest cukier i "cukier", ale różnice o których piszesz to na pewno nie wina tylko cukru. 5-10% różnicy to absolutne maksimum, dajcie spokój- obowiązują jakieś normy. Mogła się trafić kiepska partia drożdży, zła temperatura, złe pH, a nawet infekcja.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 17:01
autor: Plissken
@ Zygmunt

Jeśli chodzi o różnice jakościowe to nie mam porównania.

Co do innych przyczyn tak niskiego wyniku to być może masz rację. Zważ jednak, że:

- nastaw z 2 niezależnych beczek dał podobną wydajność;
- w beczkach są grzałki z termostatem, nastawione na ok. 21 stopni;
- ta sama partia drożdży od kilku razy;
- beczki są po każdym użyciu dokładnie czyszczone

Nie wiem o infekcji, ale beki ładnie wydzielały CO2 i ogólnie praca się działa. Nie dojdę teraz co było. Wydaje mi się, że to wina fatalnej jakości cukru.

Rozwiązanie na dziś - zakupy cukru I kat. z Niemiec. Co myślicie? Cena taka sama jak nasz sieciowy 2 kat.

Pozdrawiam,

Plissken

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 17:55
autor: Zygmunt
A normy Niemieckie czytałeś? Kategorie nasze a ichnie to pewnie nie to samo (ale trzeba sprawdzić). Po co w lecie podgrzewać nastawy? Drożdże się same ogrzewają, a grzałka to idealne źródło infekcji... Czym czyścisz beczki? Jeżeli nie wodą z chemią, a np. szmatką czy ścierką, to w mikroryskach też mogą być szkodliwe mikroogranizmy...

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: czwartek, 30 cze 2011, 22:15
autor: Plissken
@ Zygmunt

Grzałki potrzebne, bo w pomieszczeniu 15 stopni. Norm niemieckich nie czytałem, ale zakładam (podobnie jak na naszym cukrze, kat. "x" UE), że są ujednolicone. Beczki czyszczę roztworem wody i wybielacza.

Pozdrawiam,

Plissken

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 20 gru 2014, 03:38
autor: boxer1981228
Witam,

Chciałbym odświeżyć temat, ostatnio w targowisku była oferta cukru trzcinowego. Czy jest on lepszy od normalnego. Tak się składa że pracuję na ogromnej kuchni i mógłbym po kosztach kupić taka partię na jeden nastaw w dobrej cenie. Używamy również na kuchni cukry typu Muscoado, Demerara, nie ma o nich pojęcia. Czy jak by zrobić na nim cukrówkę
była by ona lepsza.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 20 gru 2014, 09:55
autor: aronia
Czy lepsza to nie wiadomo, ale na pewno inna. Po przerobieniu na spirytus może być to różnica określana w normach jako "zapach/smak charakterystyczny dla danego surowca". Z cukru trzcinowego jeżeli już chcesz próbować zrobić coś innego to przeczytaj tematy dotyczące rumu.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 20 gru 2014, 14:48
autor: wawaldek11
Boxer - sprawdzałeś po ile cukier możesz odkupić? Ciekawe czy w hurcie będzie poniżej 5zł/kg?
Na zwykłą cukrówkę szkoda takiego cukru, bo z niego można zrobić rum ;) A gdybyś miał dostęp do melasy, to już klękajcie narody :mrgreen:

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: niedziela, 21 gru 2014, 18:05
autor: klodek4
Moja kolumna już na ukończeniu, więc niedługo porobię eksperymenty.
Chcę sprawdzić jak jest różnica pomiędzy białym cukrem z buraka /60-70 eurocent za kg/ i białym cukrem z trzciny cukrowej /70-80 eurocentów za kg/. Zrobię dwa nastawy i porównam.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: wtorek, 23 gru 2014, 02:43
autor: boxer1981228
No i mój plan zakupu taniego cukru poszedł się ...... . Mój pokręcony szef najpierw mówił że mi zamówi teraz mówi że nie, bo nie. Ale może jest jeszcze szansa. Koleś, który go dowozi mówi że czasami ma tak zwane nadwyżki i że jak będzie miał to da mi znać . Ale i tak mam zamiar zrobić cukrówkę na brązowym demerara koszt 1 kg z etykietką tesco to 1,49 euro a zwykły tesco 1,19 euro więc nie ma dużej różnicy .

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: sobota, 27 gru 2014, 11:30
autor: jurek1978
Ja właśnie jestem w trakcie produkcji pierwszego nastawu na fruktozie.
A jak to wyjdzie to napiszę za tydzień - do tego czasu powinny drożdże sobie poradzić z tą fruktozą.
A robię tylko dla tego że udało się załatwić mi 4 woreczki a bardzo rozsądnej cenie.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: wtorek, 30 gru 2014, 03:45
autor: boxer1981228
Dzisiaj odezwał się do mnie gość od nadwyżek udało mi się kupić od niego po kartonie (8 paczek) białego i brązowego cukru trzcinowego jak ten z linku:

http://www.cheesestorebh.com/Store/Prod ... ductID=104

Czy ktoś miał do czynienia z takim cukrem i co z niego zrobić zwykłą cukrówkę czy raczej coś innego ???

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: wtorek, 30 gru 2014, 07:14
autor: Lootzek
Jak trzcinowy, spróbuj sił z rumem, możesz dokupić też nieco melasy (im więcej, tym lepiej) jako nośnik aromatu. Jeśli kompletnie nie wyjdzie, zawsze zdążysz to na spirytus przerobić. Korzyść będzie taka, że zostanie Ci dunder trzcinowy do przyszłego wykorzystania.

Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?

: niedziela, 22 mar 2015, 10:49
autor: HomoChemicus
Jakiś miesiąc temu kupiłem 12kg "Cukru polskiego". Dodałem wody do 45L i dodałem drożdże Turbo Star 3. Temperatura 20-21°C.
Fermentacja jak zwykle przebiegała bezproblemowo, aż nagle stanęło na 5°Blg. Poszło na rurki, na dundrze nastawiłem kolejną cukrówkę. Dosypałem 9kg cukru (Diamant). Drożdże i temp. te same.
Fermentacja przebiegała znacznie burzliwiej.
I znowu stanęło na 5°Blg. No cóż, poszło na rurki.
Po procesie postanowiłem coś sprawdzić.
Pobrałem próbki dundru i przeprowadziłem próbę Tollensa. Zrobiłem także próbę kontrolną na wodzie z cukrem. Wynik mnie tak zaskoczył, że aż go powtórzyłem (razem z próbą kontrolną).
Wyniki:
Próbki dundru - wynik negatywny!
Próbki kontrolne - wynik pozytywny!

Wychodzi na to, że w tych 12kg "cukru" było 3kg "czegoś", co cukrem nie było.

Smak nastawów po fermentacji nie był ani słodki, ani wytrawny. Raczej mdły, jakby mydlany.