Strona 1 z 1

Nastaw z jabłek

: czwartek, 18 cze 2020, 17:19
autor: Puziowsky
Witam szanowne grono,

Zaczynam przygodę z własnymi trunkami i chciałbym w przyszłości zrobić swój pierwszy nastaw z jabłek. Czy mógłby ktoś mi rozpisać proporcje składników ? Nastaw będę robił w butli 50l do tej pory używam drożdży Browin ENOVINI BAYA (Bayanusy) + pożywka 10g pożywki Spirit Ferm.

pozdrawiam.

Re: Nastaw z jabłek

: czwartek, 18 cze 2020, 17:40
autor: radius
Ooo... Kolejny leniuszek ;)
Doradzamy studiowanie forum, tak ze trzy miesiące co najmniej

Re: Nastaw z jabłek

: czwartek, 18 cze 2020, 17:55
autor: użytkownik usunięty

Re: Nastaw z jabłek

: czwartek, 18 cze 2020, 20:05
autor: Doody
Zacznij od soku tłoczonego z jabłek. To najłatwiejszy sposób. Kupujesz 43 l soku (taki w woreczkach nieslodzony) wlewasz do beczki/ butli. Dodajesz 5 kg cukru i mieszasz/rozpuszczasz. Przy okazji napowietrzasz nastaw. Dodajesz pożywkę i czubatą łyżkę stołową kwasku cytrynowego. Uwadniasz bayanusy i dodajesz. Bayanusy startują wolno ale zjedzą cukier do końca po około 10-14 dniach. I na rurki ;)
To najprostrzy sposób moim zdaniem na niezły trunek.

Re: Nastaw z jabłek

: niedziela, 25 paź 2020, 11:34
autor: arkawroc
Takie szybkie pytanko jakie jabłka są lepsze na nastaw na dobry bimberek kwaśne, słodkie czy bardzo słodkie?

Re: Nastaw z jabłek

: niedziela, 25 paź 2020, 13:12
autor: użytkownik usunięty
Soczyste i aromatyczne. Gatunek mało ważny :ok:

Re: Nastaw z jabłek

: niedziela, 25 paź 2020, 14:26
autor: Imrak
Słodkie i aromatyczne (nie musi być przecież jedna odmiana). Kwaśne mogą być, byleby cukru też miały dużo.