Strona 1 z 1
Nastaw Jablkowy
: środa, 11 gru 2019, 11:08
autor: Gucio11
Witam zamierzam zrobić pierwszy nastaw owocowy
Nastaw Jabłkowy
Skład:
40 l soku jabłkowego
4 kg cukru
Drożdże bayanus g995. 10 gram plus pożywka
Beczka 60l z deklem i rurka fermentacyjną
Mam kilka pytań
Czy drożdże rozpuszczać w wodzie i w jakiej temp.
Jaka powinna być temp początkowa nastawu i czy ma to znaczenie.
Może jakieś porady?
Re: Nastaw Jablkowy
: środa, 11 gru 2019, 12:57
autor: lesgo58
Bayanus G-995
Charakterystyka:
Są to włoskie drożdże przystosowane do trudnych fermentacji. Podstawową ich zaletą jest niska temperatura pracy - nawet od 9°C. Alkoholizują do 16-18%. Ze względu na swoją uniwersalność i inne zalety (szybkie i pewne wytwarzanie win białych i czerwonych), bayanusy to szczep najczęściej używany do fermentacji głównej oraz wtórnej. Z powodzeniem mogą być także używane do fermentacji zacierów oraz miodów pitnych.
Sposób użycia:
Drożdże rozpuścić w osłodzonej wodzie 30-35°C. Czas rehydracji wynosi do 15-30 minut. Roztwór dodać do nastawu owocowego intensywnie mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne aby dodatkowo napowietrzyć nastaw. Temperatury roztworu oraz nastawu powinny być takie same.
Pożywkę możemy dodać dzień później.
Dawkowanie:
* Wina białe: 10-20 g na 100 litrów
* Wina czerwone: 20-30 g na 100 litrów
* Wznowienie fermentacji / restart: 50-60 g na 100 litrów
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (temperatura max. 20-25ºC). Do dłuższego przechowywania (powyżej kilku miesięcy) zalecane są nierozszczelnione opakowania zbiorcze (temperatura max. 10ºC)
Re: Nastaw Jablkowy
: środa, 11 gru 2019, 13:25
autor: artur.sukiennik
Masz kupiony sok NFC czy sam wyciskałes? Jeśli NFC to polecam do nastawu dodać kilka kg startych kwaśnych jabłek ze skórką i polecam też przejżeć ten temat;-)
sok-nfc-z-biedronki-nada-sie-na-calvadosa-t20833.html
Re: Nastaw Jablkowy
: piątek, 13 gru 2019, 16:27
autor: Gucio11
B
ed
e sam wyciskał
.
Mod.
B-D, też czyta się "bede"