Strona 30 z 35

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 8 cze 2019, 23:59
autor: Doody
Gdybym miał zamiar trzymać destylat jabłkowy w beczce przez 2 lata , może odbierałbym dłużej. Ale ponieważ u mnie calvados schodzi już po 2 tygodniowym "leżakowaniu", odcinam pogony dość wcześnie bo nie lubię ich charakterystycznego smaku.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 9 cze 2019, 00:06
autor: Góral bagienny
Każdy lubi coś innego :D Ja nie lubię czystej wódki :D
Natomiast lubię smak bimbru ale nie berbeluchy jak pisał kolega Kucyk :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 9 cze 2019, 00:10
autor: .Gacek
Darku ale jak dobrze pamiętam to Ty robisz jabca na dwa razy. Pierwszy raz na szybko z pełną mocą do póki starcza cierpliwości czyli 99,5 * w kegu bo później to mordęga... A później na półkowej z cięciem frakcji na nos i nadgarstek. Co robisz z przedgonem przy drugiej destylacji? Ja się ostatnio tak zagalopowałem, że oprócz pierwszej piecdziesiątki wszystko wlałem do damy ☺...

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 9 cze 2019, 00:12
autor: Góral bagienny
No i jaki efekt?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 9 cze 2019, 00:19
autor: .Gacek
Na początku chciałem napisać ambrozja... Ale to nie to... niestety, ale dużo nauki jeszcze przede mną. Dla mnie bomba, moc i aromat w jednym, a jednocześnie delikatne i łagodne, nie ostre, piekące... O efekcie sam się przekonasz jak zrobię jeszcze gruszkę i wszystko wyślę Ci jedną paczką. Muszę poczekać jak "konferencja" będzie w dobrej cenie.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 9 cze 2019, 00:22
autor: Góral bagienny
Ale pytanie jak długo leżakowało?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 9 cze 2019, 00:31
autor: .Gacek
Powiem szczerze, że u mnie leżakuje tyle co u Darka☺ jest część, która czeka, aż będę miał syna ale staram się nie zaglądać do butelek i beczki z racji mojej "silnej" woli. Mam nawet jedną (ostatnią) butelkę z sierpnia 2009 ale przysiegłem sobie że otworzę na narodziny syna... a mam juź dwie córki :hahaha:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 9 cze 2019, 09:54
autor: kwik44
W przypadku owoców, zbóż przedgon i pogon zawsze dodaję do kolejnej destylacji. Po co kastrować smaki?

Co więcej jeśli ktoś zna angielski, a nawet jak nie zna to google translator i tak przetłumaczy, proponuję poszukać sobie postów na forum Homedistiller niejakiej Paulinki. Bardzo ciekawa lektura nt. palinki. Stety, ale owoce i zboża to nie spirytus i wzięte stamtąd podejście jest błędne.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 9 cze 2019, 11:01
autor: Doody
Przedgony zbieram osobno, zarówno z cukrówek jak i ze smakówek. Jak uzbieram okolice 10l, rektyfikuję je na czysty spirytus. Pogony z cukrówek w zasadzie nie istnieją, natomiast te ze smakówek lądują w kolejnych destylacjach/rektyfikacjach.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 10 cze 2019, 07:57
autor: chilka69
Wczoraj próbowałem odcedzić to przez prasę ale okazała się zabawką za 300 złotych. Przez pieluche tetrową wyszło 37litrów, Blg 5. Mogę dać trzecią porcję pożywki dzisiaj?co radzicie?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 10 cze 2019, 11:36
autor: użytkownik usunięty
Możesz dać tej pożywki, ale nie musisz, gdyż sam sok jest dobrą pożywką.
Tak czy inaczej, za tydzień otrzymasz dobry materiał do dalszej obróbki :ok:
Możesz podać na pw producenta tej prasy?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 10 cze 2019, 14:15
autor: chilka69
Ok,wieczorem się odezwę jak wrócę do domu

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 10 cze 2019, 21:29
autor: chilka69
Wieczorem zaglądam do beczki i jestem zadowolony bo drożdże elegancko pracują. Próbowałem zmierzyć zawartość alkoholu ale nie mogłem bo alkoholomierz wypierało z menzurki i pokazywało 0

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 10 cze 2019, 21:31
autor: Góral bagienny
W nastawie nie zmierzysz procentów :D

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 10 cze 2019, 22:11
autor: użytkownik usunięty
chilka69 pisze:Wieczorem zaglądam do beczki i jestem zadowolony bo drożdże elegancko pracują. Próbowałem zmierzyć zawartość alkoholu ale nie mogłem bo alkoholomierz wypierało z menzurki i pokazywało 0
Zostaw to w spokoju.
W ten sposób nie mierzy się zawartości alkoholu w nastawie.
Pobierz próbkę np. 100ml odgazuj i zmierz zawartość cukru.
Najlepiej jakbyś znał początkowe Blg, wtedy, po zatrzymaniu fermentacji, poznasz zawartość alkoholu.
Cukromierz prawdę Ci powie :ok:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 10 cze 2019, 22:24
autor: chilka69
Blg startowe było 16 a teraz po tygodniu jest 5

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 11 cze 2019, 09:58
autor: Doody
Pamiętaj, że to "5" Blg to nie jest faktyczne pięć tylko więcej, ponieważ twój roztwór jest teraz mieszaniną alkoholu i "słodkiej wody" a alkohol przekłamuje wskazania cukromierza.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 11 cze 2019, 10:15
autor: chilka69
Czyli do końca tygodnia zejdzie? Chcę destylować na kolumnie i będę robił to pierwszy raz z nastawem owocowym. Trzeba klarować? Bo mam Klarowin 2 firmy Browin

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 11 cze 2019, 12:30
autor: Doody
Poczekaj aż przestanie pracować i sam zacznie się klarować. Nie musisz klarować przed destylacją. Oczywiście byłoby wskazane wyklarowanie nastawu jak wina, ale to dość długotrwały proces więc jak skończy pracować możesz zacząć destylację. Ja destyluję dwukrotnie. Pierwszy raz odpęd bez cięcia frakcji na samym tylko katalizatorze z miedzią, drugi raz z użyciem kolumny półkowej. Gdy nie miałem jeszcze półki, używałem kolumny do połowy tylko wypełnionej sprężynkami i destylowałem w opcji pot still z maksymalnie otwartym zaworkiem na mocy około 1700 - 1800W aż do momentu osiągnięcia na głowicy temp. 94 stopni. wtedy wymuszałem niewielki refluks utrzymując 90 stopni na głowicy aż do 97 - 97,2 stopni w kegu. Reszta na spirytus.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 11 cze 2019, 14:09
autor: chilka69
Nie będę miał czego destylować na dwa razy bo za pierwszym razem będzie mało. Destylować będę na kolumnie aabratek

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 12 cze 2019, 14:28
autor: Kamal
To raz powoli, i sumiennie oddziel frakcje.
K.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: środa, 12 cze 2019, 22:17
autor: chilka69
Ok,dziękuję

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 17 cze 2019, 20:23
autor: chilka69
Wczoraj minęło dwa tygodnie odkąd zrobiłem nastaw, tydzień temu dodałem trzy kilo cukru na 70 kilo jabłek,od dwóch dni Blg jest 9 i może zlać znad osadu i klarować? Czy może dać jeszcze czas żeby pracowało, w czwartek wolne mam i w niedzielę i mogę destylować

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 17 cze 2019, 20:30
autor: Kamal
Daj czas, niech jeszcze pracuje :)
K.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: poniedziałek, 17 cze 2019, 20:36
autor: chilka69
Dobra rada,też tam myślę. Czas pokaże.

Scalone
Kamal mam pytanie, co myślisz o klarowaniu ? Po zlaniu z nad osadu ile dni trzeba klarować lub ile można, jak Ty to robisz. Dodam że będę pierwszy raz destylował nastaw owocowy i w dodatku na kolumnie aabratek bez płaszcza.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 07:48
autor: arTii
Owocówki nie sklarujesz aż tak dokładnie jak cukrówki. Chyba że zrobisz wino, ale to potrwa.
Nie przejmuj się, że będzie mętne, jeśli nie wpakujesz do KEGa gęstego, to nie powinieneś przypalić.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 08:45
autor: chilka69
Rozumiem że to nie jest tak jak cukrówka, ile dni mogę klarować? Jak dzisiaj sprawdzę i Blg się nie zmieni to mogę dać samą pożywkę? Bo drożdże mam tylko Browina aktywne suszone

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 09:21
autor: psotnikpiotr
Kolego nie ma jakiegoś ściśle określonego czasu klarowania nastawów, zacierów, win itp.. Jeśli dodasz jakieś środka klarującego to trochę to przyspieszy proces. Jak pozostawisz nastaw do samoczynnego sklarowania to potrwa to kilka dni, pomaga tutaj niska temperatura-choć teraz może być trudno o takie pomieszczenie.
Kolego po pierwsze to bym sprawdził blg jak nie ma 0 to jeszcze bym zaczekał chwilę (no chyba, że coś złego się dzieje w nasatwie to inna bajka). Miałem kiedyś przypadek ze zbożówką, która kiepsko dobijała do 0, ale jakoś trochę poczekalem i spokojnie doszło do 0.
Więc może trochę czasu dobrze zrobi twojemu nastawowi.
Życzę miłej pracy przy aparaturze ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 09:34
autor: Kamal
Po ustaniu fermentacji przeważnie czekam kilka dni, zazwyczaj 3-4, i taki nastaw destyluje. Nie jest on idealnie wyklarowany, ale większość resztek leży na dole pojemnika fermentacyjnego, których nie wlewam już do kotła. :)
K.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 10:18
autor: chilka69
Ok,dziękuję. Poczekam bo mam czas,dojdzie do 0 to będę klarować. Dam znać

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 14:23
autor: Zahir92
Witam serdecznie. Dawno juz mnie tu nie było :) Potrzebuje Waszej pomocy. Wiadomo ze owoce miękkie typu truskawka, malina etc. traca swoj aromat podczas fermentacji stad też gdy chce się zrobić z nich owocówkę należy zrobic tzw. geist. Czyli zrobic nalew na tych owocach, macerować je lub przeprowadzić dygestie jeżeli komus się śpieszy. A potem destylowac, tak robi sie np. himbeerwasser. Ale co z jagodami? Dostane je w prezencie i chce zrobic z nich cos dobrego. Czy ktoś z Was destylował kiedys jagody? Fermentowaliście czy może geist? Pomóżcie

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 14:42
autor: wawaldek11
Jak masz sprzęt do gotowania gęstego, to gotuj, aby wyciągnąć całkiem dobry alkohol. Można trochę dolać czystego rektyfikatu ok. 60% - będzie więcej destylatu. A ile będzie tych owoców?
Truskawek nie robiłem w ten sposób, bo z alkoholu są jadalne :mrgreen: Wiśnie też jadalne.
Odzyskiwałem alko z pigwowca, malin, śliwek, DR, tarniny i derenia. Nawet z orzecha włoskiego ;)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 15:26
autor: Zahir92
Ale gotowales po fermentacji czy destylowales nalew jak na geist?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: wtorek, 18 cze 2019, 17:28
autor: gary1966

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 22 cze 2019, 14:58
autor: FRUTTI
Witam szanowne grono ;)
Po 3 tygodniach zamierzam destylować nastaw. Z 60kg jabłek, trochę wody i około 8kg cukru otrzymałem 50l czystego nastawu wyciśniętego w prasie. Wszystko ma blg 2 , że od 5 dni nic się nie zmienia jutro wszystko wrzucam na rurki. Myślicie że to dobry pomysł, czy jeszcze czekać?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 22 cze 2019, 17:23
autor: .Gacek
Jeżeli BLG już nie spada to nie ma na co czekać... wrzucaj na rurę. Jabłka oddają najlepiej swój aromat bezpośrednio po fermentacji.

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 22 cze 2019, 18:20
autor: Góral bagienny
Już 4 dni temu powinieneś puscić to na rurki :D Wiem jak to z czasem jest :).
Nie zapomnij się pochwalić co wyszło :odlot:

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 22 cze 2019, 18:30
autor: FRUTTI
Wszystko przygotowane, czaka na odpalenie. Tylko człowiek wróci z pracy i się bierze do roboty :P Na pewno opiszę wrażenia organoleptyczne. A tak swoją drogą może jakaś mała wymiana próbkami, nie koniecznie teraz, ale po sezonie śliwkowym? Ktoś byłby chętny ?

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: sobota, 22 cze 2019, 23:22
autor: Góral bagienny
I to jest podejście do naszej sprawy :D
Wymiana. :respect: Bo możemy pisać jaki to wspaniały destylat otrzymujemy ale życie zweryfikuje :D
Jak już pisałem na czacie jestem pierwszy w kolejce do wymiany :D
Pozdrawiam Góral :)

Re: Owocowe brandy dla początkujących.

: niedziela, 23 cze 2019, 10:53
autor: użytkownik usunięty
Następnym razem poczyń ortodoxa czyli bez dodatku cukru i wody.
Wydepcz to ze dwa razy a napewno dostrzeżesz różnicę.
Gdybym to ja miał taki towar, zasypałbym rurę sprężynkami i sprawił bym sobie ok. 3,5l fajnego koncentratu.
Czego i tobie życzę. :ok: Powodzenia