Strona 1 z 1

Dwa worki SŁODU

: piątek, 28 lut 2020, 17:28
autor: FRUTTI
Witam panowie :) wraz z bratem mamy zamiar zamówić 2 worki po 25 kg słodu ,chcemy uzyskać whisky z posmak dymu i tu moje pytanie, czy 25kg wędzonego torfem a drugi słód jęczmienny zwykły, uzyskamy taki efekt? Zacierać będziemy metodą na lenia, zmieszać obydwa słody i zacierać czy jednak lepiej osobno w 2 beczkach, i dopiero po destylacji zmieszać destylaty? Fermentacja będzie razem z młotem
Wszystko mamy zamiar dębić patyczkami wypiekanymi w piekarniku ?

Re: Dwa worki SŁODU

: piątek, 28 lut 2020, 18:24
autor: johnex
Osobiście zrobiłbym dwa zaciery i oddzielnie je destylował. Połączyć je zawsze można, rozdzielić się nie da.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Re: Dwa worki SŁODU

: piątek, 28 lut 2020, 19:18
autor: FRUTTI
No tak, ale gdy złącze dwa destylaty będą odczuwalne nuty dymne? Bo o taki efekt mi chodzi? Czy lepiej zamówić 2worki wędzonego torfem?

Re: Dwa worki SŁODU

: piątek, 28 lut 2020, 19:29
autor: chprzemo
Ja na Twoim miejscu bym kupił dwa worki i zrobił 3 zaciery i 3 destylacje..

1) 12,5 kg wędzonego + 12,5 kg zwykłego

2) 12,5 kg wędzonego

3) 12,5 kg zwykłego

Robiąc 3 takie opcje masz rozpracowany system na przyszłość i możliwość dowolnego łączenia destylatów celując w swój gust.

Zapłacisz niemało za te woreczki i napracujesz się przy tym- warto dobrze to zaplanować.

Re: Dwa worki SŁODU

: piątek, 28 lut 2020, 20:44
autor: FRUTTI
Właśnie dlatego założyłem nowy temat. Zazwyczaj zacieram surowe zboże, kilka razy destylowałem zwykły słód. Ale pierwszy raz dymny nie wiem jak bardzo jest intensywny. Praca fizyczna nie gra roli gorzej z pln :D

Re: Dwa worki SŁODU

: piątek, 28 lut 2020, 21:57
autor: chprzemo
Zawsze tez możesz rozdzielić to na minimalne sensowne zaciery tak żeby Twój sprzet to obsłużył i sam sobie odpowiesz ‚co z resztą’. Wiadomo, kilka/kilkanaście dni leżakowania to mało żeby ocenić trunek ale wyrobisz już jakieś zdanie w kwestii wędzonki :)


Pokombinuj jeśli Ci się nie spieszy...

Re: Dwa worki SŁODU

: piątek, 28 lut 2020, 22:57
autor: radius
FRUTTI pisze: pierwszy raz dymny nie wiem jak bardzo jest intensywny.
A jaki masz zamiar kupić? Wrzuć jakiś link do tego słodu :scratch:

Re: Dwa worki SŁODU

: sobota, 29 lut 2020, 05:52
autor: FRUTTI

Re: Dwa worki SŁODU

: sobota, 29 lut 2020, 07:06
autor: radius
@FRUTTI, jeśl chcesz poznać smak i zapach "prawdziwej" wędzonej whisky, to wybierz słód z większą ilością fenoli :ok:
Twój mieści się, jakby to powiedzieć, w górnej granicy stanów niskich :mrgreen:
Bardziej intensywny zapach uzyskasz z tego słodu - https://www.sklepy24.pl/szukaj/s%C5%82% ... bc+--+25kg
Są też słody dla harcorowców - https://www.browar.biz/centrumpiwowarst ... astle_1_kg
Ja bym wziął ten średni i później ewentualnie mieszał z destylatem z pilzneńskiego ;)

Re: Dwa worki SŁODU

: sobota, 29 lut 2020, 07:37
autor: nike21
Ja zacierałem 25 kg słodu z CastleMalting 30-45ppm kupionego tu i dymu w mojej whisky jest mniej niż w Ardbeg czy Laphroaig ale jest on dobrze wyczuwalny. O ile kojarzę to @redhot też przerobił sporo tego słodu. Możesz napisać do niego na pw.

Re: Dwa worki SŁODU

: sobota, 29 lut 2020, 18:27
autor: FRUTTI
Dzięki panowie dziś bracia wpadnie , wyciągnę buteleczki śliwowicy i coś zamówimy. Na pewno opisze cały proces od mielenie do degustacji.

Re: Dwa worki SŁODU

: czwartek, 5 mar 2020, 06:41
autor: FRUTTI
No i 2 worki zamówione, teraz czekam na kuriera wybór padł na Mep©PILNE i słód whisky z twój browar . Zacierać będę obydwa słody w jednym fermentorze.