Strona 3 z 3

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: sobota, 16 sty 2021, 16:12
autor: spiker1974
Nie wiem czy to podlega definicji czystej, ale piłem wódkę z soku brzozowego. Surowiec ciężki do obróbki i pracochłonny. Destylowany na najprostszym destylatorze, jednak dawał efekt smakowy nie spotkany w innych alkoholach.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 17 sty 2021, 01:01
autor: MASaKrA_Domingo
kiwitom23 pisze:Może się przyda komuś:
Oby kufa nie. To co pokazują na tym filmiku zakrawa o morderstwo jakości. Moje gorzelnicze serce umarło w momencie, gdy zalali ziarno syropem z cukru. Nie, no kurczaki nie.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 17 sty 2021, 07:05
autor: mirek-swirek
W Łomży byłem kiedyś na dłuższym obiedzie.
Siedział przy stole facet znany z "dobrego bimberku". Robił go bardzo podobna metodą - do syropu cukrowego dodawał żyto i stało to razem kilka miesięcy, bo nie uznawał innych drożdży niż dzikie, a potem destylowal na prostym destylatorze. Zachwytów nad tym trunkiem było co nie miara. Więc można sobie krytykować, ale amatorów na berbeluche jest wielu.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: niedziela, 17 sty 2021, 08:09
autor: lesgo58
Krytykujemy coś co widzimy na filmiku. Nikt z nas tego nie smakował. Tylko sobie wyobrażamy. Wyobraźnia jednak czasami może płatać figle.
Jesteście pewni, że to jest z gruntu złe?
I jeszcze jedno - nie ma tu zastosowanie coś takiego że, wpadamy w pułapkę tego czegoś co jest w tym przysłowiu: "...wszyscy dookoła twierdzą, że czegoś tam nie można zrobić. Nagle przyszedł jeden gostek, który o tym nie wiedział i to zrobił..."?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 27 sty 2021, 18:29
autor: tomasz.bobak
A ja mam takie pytanie do znawców tematu.
Czy jeśli zrobimy zacier powiedzmy poł na poł z kukurydzy i jęczmienia i go przedestylujemy, to wyjdzie nam podobny produkt finalny jak w przypadku gdy połączymy ze sobą w takich samych proporcja gotowy już destylat kukurydziany z destylatem jęczmiennym ?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 27 sty 2021, 20:39
autor: Góral bagienny
Wyjdzie coś podobnego :)
Jakieś tam minimalne różnice mogą być ale raczej niewyczuwalne.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: środa, 27 sty 2021, 21:33
autor: tomasz.bobak
Super
Czyli tak jak się spodziewałem
Ostatnio się zastanawiałem nad tym jak zrobić dobrą wódeczkę. Robiłem zacięty z rożnymi proporcjami kuku, jęczmienia i żyta, i nie zawsze efekt był zadowalający. Teraz zrobię po prostu zacięty monozborzowe ( choć ta pyra zaczęła mnie intrygować ) i efekty będę mieszać w celu uzyskania pożądanego smaku.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 19:32
autor: MASaKrA_Domingo
A czego oczekujesz?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 19:44
autor: Góral bagienny
MASaKrA_Domingo pisze:A czego oczekujesz?
Jest napisane dobrą wódeczkę :D

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 19:57
autor: MASaKrA_Domingo
No i tu dochodzimy do tego, że jeden lubi jak cygani mu grają, a inny jak nogi mu śmierdzą ;)
Ktoś lubi wyraziste wódki ( żyto, owoce ), a ktoś lubi bardzo łagodne ( np ja ) i o delikatnym posmaku surowca.

Bez opisu oczekiwań ciężko będzie coś więcej doradzić.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 20:06
autor: Góral bagienny
Kolega szuka swoich smaków :). Ja postępuje w podobny sposób.
Destylacja zbóż każdego z osobna a pózniej mieszanie :D
W tej chwili u mnie jest na topie kuku z pszenicą w stosunku 3do 1 :D
Ale eksperymenty trwają.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 20:30
autor: wolan
@MASaKrA_Domingo Słyszałem kilka razy, że niektórzy do zboża dają cukier, słyszałem też wielokrotnie, że kiełkują ziarno i dają cukier.
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu :) Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali :).
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane :) szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 21:12
autor: rozrywek
Wytrzymałem na tym folmiku.
Z poerwszego przebiegu 37 procent. Rozcienczone pół na pól i po drugiej destylacji 57 procent.
Pszenica zasypana wodą z cukrem.
Filmik równie kiczowaty jak cała Ukraina.

Przebitka kieliszka z ogórkiem na talerzyku ratuje całą sytuacyję.

Ale... może i Leszek ma rację. Nie piliśmy tego i nie wiemy jak smakuje.

W każdym razie jak dla mnie to tylko następny głupkowaty filmik.

Masakra nie zalamuj się. Zwyczajny badziew. Jak tanie wino z żyta.
Góral.....jeszcze sporo przed tobą. Gryka. No i Sorgo.

Wnioskuję że w ryż poszedłeś tyż?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 21:32
autor: Góral bagienny
@Rozrywek Wiesz że u mnie na 1 miejscu są owoce :D
Zboża to tak żeby przez zimę nie wyjść z wprawy ;)
Na razie tylko kuku. pszenica, i jęczmień były w kociołku, bo na rum czekam już miesiąc i dalej pracuje :bardzo_zly:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 21:49
autor: psotamt
Góral bagienny pisze:Ale eksperymenty trwają.
:ok:
I to jest najfajniejsze w naszym hobby. To jak odkrywanie nowych lądów lub nowych wynalazków. Niektórzy twierdzą, że wszystko już odkryte i wynalezione, ale te twierdzenia łatwo podważają kolejni mądrzy ludzie. Podobnie w naszej zabawie. Wiadomo co powstanie z żyta, melasy czy cukru. Ale to tylko skrót myślowy. Ta sama melasa może dać różne rumy, jak i żyto różną wódkę czy starkę. To nasze eksperymentowanie i poszukiwanie "swojego smaku" to to, co każe nam lecieć po nową śrutę czy mąkę, kupić takie czy inne drożdże. O konfigurowaniu sprzętu nie wspomnę, bo tu wariacji wiele. Ale nie ma fajniejszego uczucia, gdy zrobimy kolejny trunek i smakujemy go pierwszy raz wiedząc, że to będzie coś innego, nowego :mrgreen: A potem smakujemy to po miesiącu, trzech... i stwierdzamy, że może być jeszcze ciekawiej :hahaha: To Never ending story! I dobrze, życie nudne być nie może.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 22:08
autor: MASaKrA_Domingo
wolan pisze:@MASaKrA_Domingo Słyszałem kilka razy, że niektórzy do zboża dają cukier, słyszałem też wielokrotnie, że kiełkują ziarno i dają cukier.
Przypuszczam, że przy destylacji prostej surowiec coś oddaje i duch buraka nie wierci dziury w brzuchu :) Tak przynajmniej twierdzą Ci którzy ten trunek spożywali :).
Przy kolumnie zapewne wszystko zostanie wykastrowane :) szkoda ziarna na taką zabawę lepiej posłużyć się koji,
Mając dostęp do taniego zboża, robiłem cukrówki ze zbożem w ilości 2-3x ilość cukru.
Niestety. Coś mi się wydaje, że albo musisz zacierać, abyś miał smak zboża ( w sensie zboże musi zostać przerobione ), albo musisz mieć zboże ześrutowane ( tak jeszcze nie robiłem, ale wkrótce mnie czeka wieeeele cukru do przerobienia, więc zrobię pseudo wujka jessiego na ześrutowanym zbożu,
Albo po prostu zboże musi leżeć w cukrówce kilka tygodni, może nawet miesięcy. Na to niestety nie mam czasu.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 22:17
autor: Góral bagienny
A ja polecam dodanie zboża do gotowego destylatu :D
Dostałem w prezencie coś takiego i stało to chwilę ale efekt niesamowity :odlot:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 22:19
autor: .Gacek
Coś takiego jak stumbras?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: czwartek, 28 sty 2021, 22:30
autor: Góral bagienny
.Gacek pisze:Coś takiego jak stumbras?
Lepsze było :D dostałem destylat pszeniczny albo spiryt z pszenicy :scratch: do butelki było wrzucone z 20 ziarenek pszenicy.
Przy pierwszym podejsciu dupy nie urywało :scratch: bo ja nie jestem zwolennikiem czystej ;)
Ostatnio to wygrzebałem z czeluści barku i powiem jedno ambrozja :odlot: kolor żółto pomarańczowy a smak i aromat :odlot:
Ale co to było to do kolegi @Cumel pytać :D

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 13:52
autor: Erazer
Czy zacierał ktoś mąkę ryżową enzymami?
Zastanawiam się, czy po zacieraniu mąka ryżowa zostawia dużo osadu, czy jednak tego osadu nie ma prawie wcale jak w przypadku skrobii ziemniaczanej.
A smak? Jak się ma smak wódki z mąki ryżowej do wódki ze skrobii ziemniaczanej?
Ktoś jakieś doświadczenia w temacie?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 14:27
autor: rozrywek
Góralu te ziarenka były całe czy łamane?

Durne pytanie. Zapewne całe.
Zastanawia mnie nie pelne śrutowanie a lekkie miażdżenie. Jak czosnku.
Zgniecenie byle jak. Czy to coś wyjdzie ze środka czy jest zawarte również w wierzchniej części ziarna.

Klos czy miazga? Ciekawostka.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 14:40
autor: psotamt
Erazer pisze:Czy zacierał ktoś mąkę ryżową enzymami?
Mąka ryżowa na enzymach i na Koji

Zacierałem na enzymach, ale nie klarowałem, bo gotowanie było w płaszczu. I wolę mąkę ryżową przerabiać na Koji niż na enzymach. W treści linku opisałem dlaczego.
A smak w porównaniu ze skrobią? Bardzo trudno o odpowiedź, choć skłaniałbym się w kierunku wódki z mąki ryżowej. Jest ewidentnie słodsza, podobnie jak ze skrobi delikatna, łagodna, czuć ją delikatnie zbożem i... owocami, ale jest mniej "wódczana". Większość moich znajomych "współpijców" twierdzi, że ryżowa jest lepsza.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 15:15
autor: Erazer
Dzięki psotamt, o taki opis mi właśnie chodziło :)
Nie mam koji, działam tylko na enzymach.
Dofermentowuje mi się zacier ze skrobii ziemniaczanej (już 16 dni fermntuje, niby 0 blg, ale czuć jeszcze słodycz), następnie w planach mąka kukurydziana, przeniczna no i właśnie ryżowa - będę miał porównanie.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 16:32
autor: Góral bagienny
rozrywek pisze:Góralu te ziarenka były całe czy łamane?
Całe były :) Ale bimberek stał chyba z pół roku z tymi ziarenkami :D

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 16:40
autor: acurlydrug
Kol. Erazer nie wiem jaki masz sprzęt, ale u mnie niesklarowana mąka ryżowa poszła na grzałki i nie było żadnych problemów.

P. S. Jeśli ktoś ma dojście do mąki ryżowej w fajnej cenie, proszę o pw.! :)

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 19:27
autor: radius
A dlaczego na pw :scratch: Proszę bardzo - https://www.badapak.pl/maka-ryzowa
tutaj kupowałem w opakowaniu 25 kg :ok:

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 19:53
autor: acurlydrug
Dlaczego na pw? Ponieważ nie jest to temat główny, zapytałam przy okazji.
Mąka ryżowa, uważam, ma wiekszy potencjał niż pszenna. Na świeżo zdecydowanie wygrywa ryżowa.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: piątek, 5 lut 2021, 21:02
autor: Erazer
Koleżanka próbowała skrobii ziemniaczanej?

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: sobota, 6 lut 2021, 10:23
autor: acurlydrug
Nie, ponieważ moje próby zacierania słodu skończyły się fiaskiem. Bawię się koji, a takiej skrobi niezbyt chce ruszyć.

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

: sobota, 3 lip 2021, 22:05
autor: FRUTTI
Ja dziś przypuszczałem kukurydzę otrzymałem 8.5l spirytusu 95% i 5l pogonów jakieś 40% . Teraz spirytus zostawiam żeby po oddychał i za jakiś tydzień będę dobierał do 45% mam nadzieję że będzie miodzio