Strona 1 z 1

Zacier słód

: środa, 12 lut 2020, 09:07
autor: bombel6622
Witam. Proszę o radę jak zatrzeć 30 kg słodu pilzneńskiego. Mam jeszcze puszkę ekstraktu słodowego. Czy trzeba użyć enzymu i jakich? Chodzi o takie zatarcie na lenia....

Jak zacieram kukurydzę to daje enzym scukrzajacy i enzym uplynniajacy.

Re: Zacier słód

: środa, 12 lut 2020, 09:10
autor: dynio
Nic nie musisz dodawać, wrzucasz słód do wody o temperaturze 62:68 stopni i utrzymujesz przez ok.godzinę
Jak chcesz być pewny efektu, kupujesz płyn lugola w aptece i robisz próbę jodową
Proporcje: 1kg slodu na 3,5:4L wody

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: Zacier słód

: środa, 12 lut 2020, 09:11
autor: mpolak154
Jak masz słód to wystarczy że przetrzymasz go w temp około 68°C do zatarcia skrobi

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Re: Zacier słód

: środa, 12 lut 2020, 09:15
autor: bombel6622
A enzym scukrzajacy i antypiana?

Re: Zacier słód

: środa, 12 lut 2020, 09:17
autor: bombel6622
Czy błędem jest gdy te 30 kg zatre w 80 l wody a potem dodam jeszcze 40 aby schłodzić nastaw?

Re: Zacier słód

: środa, 12 lut 2020, 10:07
autor: mocho
Prawdopodobnie spadnie Ci wydajność

Re: Zacier słód

: środa, 12 lut 2020, 12:19
autor: bombel6622
Ale w całości będzie tyle samo blg?

Re: Zacier słód

: środa, 12 lut 2020, 12:24
autor: dynio
W całości będzie tyle samo finalnego alko a nie blg, bedziesz miał tylko więcej płynu do przegonienia

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: Zacier słód

: piątek, 21 lut 2020, 10:06
autor: Krzysztof63
1. Temperatura zacierania powinna zawierać się w przedziale 62 - 65 C, wtedy optymalnie działa betaamylaza i powstaje najwięcej cukrów fermentowalnych.
2. Gdy wody jest za mało, trudniej utrzymać temperaturę, trudniej prawidłowo wymieszać i w efekcie zacieranie jest mniej wydajne. Jeśli się nie mieścisz w naczyniu, zacieraj dwa razy 15 kg. Wg mnie najbardziej wydajne zacieranie to 4 litry wody na 1 kg słodu.

Re: Zacier słód

: piątek, 21 lut 2020, 13:49
autor: kwik44
Najlepiej zatrzeć metodą 3 wody. Przetestowane wiele razy. "Jak" się to robi - można na wiele sposobów, od jednotemperaturowego po dekokcję. Poczytaj...