Strona 1 z 1

Zacier z dodatkiem słodów karmelowych

: czwartek, 18 paź 2018, 11:19
autor: l3onsjo
Zastanawiam się nad zakupem 25 kg słodu karmelowego. Do piwa tyle nie zużyję.
Po głowie chodzi mi zacier o takich proporcjach:
Słód pilsner/pale ale - 6 -kg,
słód karmelowy - 3 kg,
Owies - 1 kg (zeszłoroczny, troszkę zostało).
Nie znalazłem nic na temat dodatku słodu karmelowego do zacieru. Może ma ktoś jakieś doświadczenia z nim?

Re: Zacier z dodatkiem słodów karmelowych

: czwartek, 18 paź 2018, 15:43
autor: manowar
Odpowiedzmy sobie na pytanie po co daje się słody karmelowe do piwa... przede wszystkim dla uzyskania barwy, smaku a także aromatu. Dzięki temu piwo jest po prostu lepsze. Oczywiście słody karmelowe wnoszą też do zacieru skrobie, dzięki której będzie wyższe końcowe BLG, ale to nie jest ich podstawowa rola. Wracamy do destylacji. Oczywiście możesz użyć słodów karmelowych, tylko nie ma to żadnego ekonomicznego uzasadnienia. Ilość skrobi w tych słodach jest niższa niż w podstawowych za to cena jest wyższa - w Malteurope za worek 25kg pilsa 67,50 a karmel dwa razy droższy. Ergo jak masz wyrzucić to lepiej zatrzeć, ale sensowniej jest kupować karmel w mniejszych ilościach.

Re: Zacier z dodatkiem słodów karmelowych

: czwartek, 18 paź 2018, 18:31
autor: l3onsjo
Mep©Caramel - 25 kg
Brutto: 76,88 zł

Z resztą zgoda. Najbardziej interesował mnie wpływ na smak gotowego produktu, troszkę słabo to opisałem :hmm: