Strona 1 z 1

Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 14:36
autor: dombo86
Otrzymałem taki typ śruty kukurydzianej i jestem ciekaw, czy nada się do produkcji whiskey według przepisu na Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie?

Odsyłam do tekstu na ten temat śruty kukurydzianej

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 53838.html

"Suszenie ziarna kukurydzy jest zabiegiem wysoce kosztownym. Warto zatem zastanowić się nad możliwością jego zakiszania.

Ziarno kukurydzy zbiera się w momencie, kiedy jego wilgotność niekiedy znacznie przekracza 30 proc. Tak wysoka zawartość wody sprawia, że niezbędne jest dosuszanie ziarna. Proces ten jest jednak bardzo kosztowny. W przypadku kukurydzy o wysokiej wilgotności, koszt dosuszania ziarna może stanowić nawet 1/3 jego ceny. Dlatego też w przypadku kukurydzy przeznaczanej na cele paszowe bardzo dobrym rozwiązaniem wydaje się zakiszanie śrutowanego ziarna, lub też rozdrobnionych kolb kukurydzy.

Ziarno kukurydzy zakisza się wówczas, gdy jego wilgotność waha się w granicach 35-38 proc.. Zbyt niska, lub zbyt wysoka wilgotność zakiszanej paszy może skutkować pogorszeniem jej trwałości. W praktyce, zbiór kukurydzy z przeznaczeniem na KZK przeprowadza się gdy ziarniaki znajdują się w fazie tzw. czarnej plamki. W tradycyjny sposób kukurydzę zakisza się w specjalnych silosach. Od kilku lat dostępne są również technologie umożliwiające przygotowywanie tej kiszonki w rękawach foliowych. Ziarno jest wówczas śrutowane a następnie zgniatane w specjalnej prasie i umieszczane w hermetycznym opakowaniu. Sposób ten wydaje się lepszy od tradycyjnego, gdyż mniejsze jest wówczas ryzyko pleśnienia kiszonki.

CCM z kolei jest to kiszonka z rozdrobnionych kolb kukurydzy. W żywieniu tuczników stosuje się zazwyczaj tzw. CCM-I który przygotowany jest z kolb pozbawionych liści okrywowych i znacznej części rdzenia. Kiszonki z większym udziałem liści i osadki posiadają zbyt dużą ilość włókna by mogły być stosowane w tuczu. Kukurydzę z przeznaczeniem na CCM zbiera się przy nieco wyższej wilgotności. Powinna ona wynosić około 40 proc. W praktyce zbiór przeprowadza się gdy ziarniaki znajdują się w stadium dojrzałości woskowej. W trakcie przygotowania CCM jak i KZK niezbędne jest zastosowanie specjalnych zakiszaczy i konserwantów oferowanych przez większość firm paszowych. Dodatek tych substancji zapewnia prawidłowe przechowywanie kiszonek i ogranicza ryzyko skażenia paszy mykotoksynami.

Ze względu na wyższą wilgotność i obecność fragmentów rdzeni, CCM cechuje nieco niższa koncentracja energii, białka i aminokwasów. Kiszonka ta jest za to bogatsza w włókno. Aby nie pogorszyła wyników tuczu poziom tego składnika nie powinien jednak przekraczać 6 proc..

Omówione pasze doskonale sprawdzają się w tuczu trzody chlewnej. Stanowią cenne źródło energii dla intensywnie wzrastających zwierząt. Co ważne – zakiszanie ziarna jest znacznie tańsze niż jego dosuszanie. Umożliwia to produkcje relatywnie taniej paszy. Według niemieckich zaleceń żywieniowych z 2012 roku, zarówno CCM jak i KZK może stanowić połowę dziennej dawki pokarmowej dla tuczników. Pamiętajmy tylko o podstawowych zasadach żywienia trzody kukurydzą. Należy zadbać o odpowiedni poziom białka, aminokwasów i związków mineralnych w paszy. Nie zapominajmy też, by w końcowej fazie tuczu, udział CCM lub kiszonego ziarna nie stanowił więcej niż 20 proc. ilości pobieranej paszy."

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 15:07
autor: Zygmunt
Jeżeli ziarno jest zakiszone, to poddane było fermentacji mlekowej, w którym z cukrów powstaje kwas mlekowy. Taki jest cel zakiszenia- kwas mlekowy konserwuje całość. W takiej kiszonce nie ma już więc cukrów, które łatwo można przerobić na alkohol, więc z punktu widzenia gorzelniczego ziarno to (tj. kiszonka) nie ma żadnej wartości.

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 15:53
autor: wawaldek11
Skrobii też już nie ma?

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 16:01
autor: Kamal
Skrobia = cukier złożony. ;-)

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 16:40
autor: eldier
@Zygmunt
A jak wpływają bakterie kwasu mlekowego na prowadzenie fermentacji, bo pisałem na czacie koledze, że może się to nie udać, ale nie byłem pewny.
Znalazłem na wiki (nie było czasu i możliwości na lepsze źródła):
"Szkodliwe działanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
we wszystkich przemysłach opartych na fermentacji alkoholowej (przemysł piwowarski, winiarski, gorzelniczy),"
A jeżeli chodzi o cukier w ziarnie, to ma być na wujka, w którym używa się cukru, żeby wytworzyć alko ;)

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 17:05
autor: Zygmunt
Skrobie kiszonka oczywiscie zawiera, ale pytanie jet o ŁKZWJ, a tam tej skrobi się poza małym procentem nie zużyje, bo nie ma tam zacierania. Racja, głupio to napisałem...

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 17:12
autor: Kamal
Ale taka kukurydza, może wnieść opce posmaki. :-)

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 17:37
autor: Szlumf
Co prawda to nie w temacie ŁKZWJ ale przy okazji może ktoś się pokusi i zastosuje.

Kolega Stratos na "białym forum" opisał swoje doświadczenia z kiszoną kukurydzą http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=90. Warto poczytać. Uzysk na poziomie 0,3l/kg więc lepszy niż osiągał Gr000by.

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 18:08
autor: gr000by
Kwestia sposobu zacierania i destylacji. Zastanawiałem się jak zwiększyć wydajność w moim przypadku, ale dopiero jak zamontuję termometr w kegu to będę mógł określić, ile alkoholu zostaje mi w kotle po destylacji zacieru. Rekordowo uzyskałem raz 0,26l/kg, ale zacierałem prawie mąkę, a nie zwykłą śrutę kukurydzianą.

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: czwartek, 5 mar 2015, 18:24
autor: eldier
A kolega z "białego" destyluje sam płyn, czy ma płaszcz i idzie również gęste? Może tutaj jest różnica w wydajności?

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: środa, 23 mar 2016, 09:49
autor: wienio45
Kolego gr000by mam pytanie czy ta mąka-śruta którą zacierałeś była z ziarna słodowanego.

Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?

: poniedziałek, 18 kwie 2016, 18:40
autor: gr000by
Nie, zwykłe ziarno ześrutowane.