[test] Drożdże Old Grand's - GULD
: niedziela, 14 paź 2012, 19:36
Dzisiaj przeprowadziłem test kolejnych drożdży dostarczonych przez naszego nieocenionego JanaOkowitę, firmy Old Grand's - GULD
Nastaw, tak jak przy drożdżach Moskva Style, zrobiłem z 6 kg cukru.
Blg startowe - 23
temperatura otoczenia - 220C
temperatura nastawu na starcie - 270C
Po dwóch godzinach od zadania drożdży utworzyła się gęsta piana, podobnie jak przy drożdżach Moskva Style. Zapach nastawu - dość przyjemny, lekko drożdżowy.
Po 24 godzinach Blg wynosiło 12 a temperatura nastawu podniosła się do 290C. Zapach kwaśny, lekko drożdżowy, znośny.
Po 36 godzinach Blg wynosiło +2, temperatura nastawu spadła do 270C.
Po 48 godzinach Blg wynosiło 0, temperatura nastawu 250C.
Po 60 godzinach drożdże zakończyły pracę. Blg wynosiło -4, temperatura nastawu 230C
Jak w poprzednim teście nastaw klarowałem bentonitem i tu pierwsza niespodzianka.
Jeszcze nigdy cukrówka potraktowana bentonitem tak szybko mi się nie wyklarowała.
Tak wyglądał nastaw po 24 godzinach klarowania. Przezroczysty płyn, na dnie widać warstwę drożdży i bentonitu.
Dzisiaj nastaw poszedł do destylacji. Tak jak poprzednio - LM i jednokrotna rektyfikacja. Po skończonym procesie ponownie rozpuściłem próbkę destylatu do 30% i porównałem do próbki destylatu uzyskanego na drożdżach Moskva Style. Tym raze do próby organoleptycznej zaprzągłem również moją połowicę, a co, nie wie jak człowiek się poświęca dla wyższych celów
No i teraz czekała mnie (żonę nie, bo nie brała udziału w pierwszej próbie) druga niespodzianka. Oboje zgodnie stwierdziliśmy, że destylat uzyskany na drożdżach GULD jest dużo, dużo lepszy niż ten wcześniejszy uzyskany na drożdżach Moskva Style. Może nie był tak "miękki" po przełknięciu ale za to bardziej "czysty" (odebrałem takie same ilości przed- jak i pogonów) i naprawdę całkowicie neutralny zapachowo.
Ocena końcowa - bardzo dobre drożdże, praktycznie bezzapachowe podczas fermentacji i dające bardzo dobry destylat. Polecam wszystkim. Ja na pewno będę ich używał, dziękując JanowiOkowicie za możliwość przetestowania
Gardło swoje poświęcił dla prób - radius
Blg startowe - 23
temperatura otoczenia - 220C
temperatura nastawu na starcie - 270C
Po dwóch godzinach od zadania drożdży utworzyła się gęsta piana, podobnie jak przy drożdżach Moskva Style. Zapach nastawu - dość przyjemny, lekko drożdżowy.
Po 24 godzinach Blg wynosiło 12 a temperatura nastawu podniosła się do 290C. Zapach kwaśny, lekko drożdżowy, znośny.
Po 36 godzinach Blg wynosiło +2, temperatura nastawu spadła do 270C.
Po 48 godzinach Blg wynosiło 0, temperatura nastawu 250C.
Po 60 godzinach drożdże zakończyły pracę. Blg wynosiło -4, temperatura nastawu 230C
Jak w poprzednim teście nastaw klarowałem bentonitem i tu pierwsza niespodzianka.
Jeszcze nigdy cukrówka potraktowana bentonitem tak szybko mi się nie wyklarowała.
Tak wyglądał nastaw po 24 godzinach klarowania. Przezroczysty płyn, na dnie widać warstwę drożdży i bentonitu.
Dzisiaj nastaw poszedł do destylacji. Tak jak poprzednio - LM i jednokrotna rektyfikacja. Po skończonym procesie ponownie rozpuściłem próbkę destylatu do 30% i porównałem do próbki destylatu uzyskanego na drożdżach Moskva Style. Tym raze do próby organoleptycznej zaprzągłem również moją połowicę, a co, nie wie jak człowiek się poświęca dla wyższych celów
No i teraz czekała mnie (żonę nie, bo nie brała udziału w pierwszej próbie) druga niespodzianka. Oboje zgodnie stwierdziliśmy, że destylat uzyskany na drożdżach GULD jest dużo, dużo lepszy niż ten wcześniejszy uzyskany na drożdżach Moskva Style. Może nie był tak "miękki" po przełknięciu ale za to bardziej "czysty" (odebrałem takie same ilości przed- jak i pogonów) i naprawdę całkowicie neutralny zapachowo.
Ocena końcowa - bardzo dobre drożdże, praktycznie bezzapachowe podczas fermentacji i dające bardzo dobry destylat. Polecam wszystkim. Ja na pewno będę ich używał, dziękując JanowiOkowicie za możliwość przetestowania
Gardło swoje poświęcił dla prób - radius