Strona 8 z 10

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 11 lis 2016, 00:43
autor: Zbynek80
Ja robię większe blg tak ok 26, więc przedgonów czy pogonów może być więcej. Odbieram zawsze określoną ilość przedgonu i na przód, później pogon to na temp.
Teraz zamówiłem z chłopakami z forum modne ostatnio Prestige Black Label zobaczymy co z tego będzie

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 11 lis 2016, 10:01
autor: Saccharomyces
DoktorPio pisze:jak przetestowałem drożdże ALCOTEC 48 TURBO PURE.
na cukrze czy na glukozie ?

M

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 11 lis 2016, 10:11
autor: michal278
Ja przetestowałem od Cobry po Vodka Style i powiem jedno. Jak były Alcoteci 24 nic ich nie przebije, szczególnie nastawy 120l wzwyż. Moskwa są średniej klasy.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 11 lis 2016, 22:46
autor: DoktorPio
Saccharomyces pisze: na cukrze czy na glukozie ?

Cukier ;)

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 12 lis 2016, 00:01
autor: olo 69
Coobra 48 extreme też bardzo fajne drożdże. Podczas fermentacji wydzielają chyba najmniej zapachu z wszystkich drożdży, które stosowałem. Można powiedzieć, że prawie bezzapachowe.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 12 lis 2016, 09:29
autor: michal278
U mnie ważne jest by dawały radę z dużymi nastawami, Moskwa są średnie w tym. Do tego wrażliwe na początkową temperaturę nastawu.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 12 lis 2016, 12:25
autor: golec269
Michał278 jaki robisz ten duży nastaw(cukru, drożdży)?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 12 lis 2016, 14:48
autor: michal278
Cukier do wody 1:4, nastaw 220 litrów -3 paczki. edit do Mod. Telefon szaleje..

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 12 lis 2016, 16:54
autor: Karniaczek
Zauważyłem że w tym temacie kilka osób poleciło drożdże Alcotec 48. Wyszukałem je na allegro z tym, że zauważyłem że występują w kilku wersjach. Znalazłem czarne opakowanie za 6,89 zł (http://allegro.pl/turbo-drozdze-alcotec ... 98590.html ), niebieskie za 8,88 zł i srebrne za 10,50 zł. Czy to te same drożdże, tylko różne opakowania? Te pierwsze mają jednak nieco inną nazwę Alcotec 48 Classic i są najtańsze, jestem ciekaw czy będą działać tak samo jak zachwalane przez Panów Alcotec 48 Turbo Pure.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 13 lis 2016, 15:19
autor: golec269
Michał 278 spytałem bo robię też takie duże, BLG na poziomie 21.
Przy Moskva Style nastaw pracował od 7 do 10 dni przy 3 torebkach.
Teraz na innych drożdżach nastawiłem 50kg cukru i dwie paczki no i kończą pracę.
14 dni i zeszły do -4, niezły wynik i oszczędność kasy jak się ma czas.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 13 lis 2016, 16:29
autor: michal278
U mnie Alcoteci stare 60kg przerabiały i to w zimnie. Blg nie mierzyłem, ale do 23 max robiłem zawsze. Moskwa różnie.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 13 lis 2016, 17:49
autor: Lis098
Witam ponownie. Po trzech dniach (łącznie już 5) blg nastawu spadło z 12 na 7. Temperatura nastawu 25.5C.
Wszystko jeszcze w miarę ładnie pracuje. Niestety teraz delegacja więc następny raport w piątek wieczorem (chyba, że żona będzie współpracować :) )

:D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 16 lis 2016, 20:50
autor: Lis098
Witam. Środowy wieczór i współpraca z żoną. Blg po łącznie 8dniach spadło z niedzieli na dziś z 7 na 2. Jak widać drożdże dają radę i się nie ugotowały co mnie cieszy. Do soboty powinny dać radę do końca o czym poinformuję. Co do temperatury nastawu, to ustawiłem grzałke na 29 stopni. Ustawiłem bo ze względu na małą ilość cukru same nie dały by już rady i mogły by mieć za chłodno. Nastaw cały czas pracuje.

:D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: niedziela, 18 gru 2016, 18:37
autor: Lysy1984m
Witam szanownych kolegów.Jestem użytkownikiem forum i strony alkohole-domowe już jakiś czas.Jednak do tej pory bylem tu tylko biernie.Dziś postanowiłem napisać coś od siebie.W tym dziale,ponieważ dotyczy on drożdży których używam.Mój nastaw na tych drożdżach(moskva style)jest dosyć mocno powiększony.To znaczy-40 kg.cukru i dwie paczki drożdży.Do tego dwa koncentraty pomidorowe i okolo kilogram blendowanych jabłek.Wszytko wymieszane i rozcięczone do około 22-23blg.Drożdże wsypane do nastawu o temperaturze okolo 23 stopnie Celsjusza. Temperatura pomieszczenia okolo 10 stopni.W nastawie grzałka akwariowa w butelce.Termostat ustawiony na 26 stopni Celsjusza.Czas i przebieg fermentacji- po tygodniu blg. na poziomie okolo 9blg.Po 14 dniach,poziom blg.wynosil 2.Zwiększyłem temperature na grzałce do 30 stopni.Fermentacja zakończyła się na poziomie -4 blg. po 18 dniach.Pracuję na tych drożdżach już dłuższy czas.Moge je polecić z czystym sumieniem.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 20 sty 2017, 22:03
autor: Lysy1984m
Witam ponownie.Jeszcze raz chciałem napisać o nastawie na Moskva Style.Wprowadziłem kilka modyfikacji.Mianowicie; beczkę owinąłem dwiema karimatami(ostatnio tylko jedną od dołu a reszta koc),beczka ustawiona na styropianie 5 cm.Na górze styropian 15cm. i poduszka.Grzałka ustawiona na 26 stopni.Proporcje nastawu jak wyżej z wyjątkiem jednej rzeczy.Dodałem dwie saszetki pozywki Browin,którą zakupiłem w Bricomarche.Koszt 2.50 zł.za sztukę.Nastaw sporządzony w zeszłą sobotę(tj.14.01.17r.).Dziś Blg. już na poziomie -1, a drożdze dalej intensywnie pracują.Dodam że temperatura w mojej piwniczce spadła do 4 stopni.Momentami nawet do 3.Czyli pożywka zdecydowanie pomogła drożdżom w pracy.Nie spodziewałem się jednak że będzie miała aż taki wpływ :klaszcze: Współpraca na linij Moskva-Browin wzorowa :D

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: piątek, 20 sty 2017, 23:41
autor: użytkownik usunięty
Czy oby nie przesadzasz z pożywką, ociepleniem, dogrzewaniem ?
Bo...
Pożywka jest już zawarta razem z drożdżami !
Drożdże maja tendencję do nagrzewania nastawu. Ostatni mój nastaw na tych samych drożdżach był chłodzony poprzez wyniesienie na taras, gdzie było -9st. Po 1,5h temperatura spadła do 25st, a były 33st. W ten sposób chyba nie ugotowałem drożdży i uratowałem nastawy.
Zrobisz jak zechcesz, ale im niższa temperatura pracy drożdżaków, tym mniej syfu po sobie zostawiają.
Pozdrawiam

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 21 sty 2017, 09:24
autor: michal278
Ja na 2 paczkach ciągnąłem 60kg cukru przez dwa tygodnie plus 2 sloiki koncentratu i nic więcej. Beczka 220l . Temperatura otoczenia ok. 8stopni. Temperatura nastawu ok 18 jak dodawałam drożdże. Ale Moscva niestety ma czasem partie trefne.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 21 sty 2017, 14:05
autor: Zygmunt
Używanie grzałek akwariowych do grzania nastawu musi być robione z głową, inaczej przynosi skutek odwrotny do zamierzonego. Tanie grzałki z termostatem dopóki nie osiągną założonej temperatury grzeją na maksa- nierzadko wręcz gotując płyn obok siebie. Taką grzałkę można wrzucić do napełnionej wodą butelki plastikowej i dopiero taka butelkę wrzucić do beczki- zwiększy to powierzchnię grzania, skutecznie obniżając ryzyko miejscowego przegrzania nastawu. Samo podgrzewanie powinno być stosowane tylko, jeżeli nastaw jest od początku robiony w warunkach zewnętrznych lub w np. nieocieplanym garażu. A jeżeli drożdże oddamy do ciepłej wody (20-30C), to drożdże nawet wtedy utrzymają sobie temperaturę przez cały czas fermentacji nie wymagając dogrzewania.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 21 sty 2017, 20:18
autor: Lysy1984m
Grzałka jest oczywiście w butelce.W moich warunkach dogrzewanie,ocieplenie i dokarmianie okazało się niezbędne.Zdarzyło się ze nastaw bez tych czynności zatrzymał się około 0 blg.

Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego.

: wtorek, 28 lut 2017, 07:35
autor: użytkownik usunięty
Witam wszystkich.
Zapodałem cukrówkę składającą się z 7kg cukru i 21.5 l wody na 1 paczce SF Moskva Style.
Mija prawie 4 dzień, nastaw jeszcze pracuje, Blg wynosi 0 a na powierzchni unosi się delikatna pianka wysokości do 1cm. Nie wygląda mi ona jak przy zafermentowaniu, lecz przypomina piwną piankę :hmm:. Zawsze używam tych drożdży i przeważnie tyleż cukru, lecz już po raz drugi zauważam takie dziwne zjawisko. Drożdże dodane były do syropu cukrowego o temperaturze ok.24st a nastaw pracuje w nieogrzewanym pomieszczeniu.
Nigdy mi się w ten sposób nie pienił, może jakaś bakteria, lub wina wody. :scratch:
Zna ktoś może przyczynę ?
Pozdrawiam

Re: Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego.

: wtorek, 28 lut 2017, 09:43
autor: Kamal
Według mnie normalna burzliwa fermentacja. :-) Nic, co mogło by zepsuć nastaw.
K.
Posty przeniosłem do tematu tych drożdży. Z tematu: "Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego."

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: wtorek, 28 lut 2017, 10:47
autor: użytkownik usunięty
Pytam dlatego, gdyż
zamknąłem 1-wszą 50-tkę "działalności" z tymi drożdżami i chodzi mi po prostu o to, że nigdy w ten sposób się nie pieniły.
Zawsze występowała piana, ale na samym początku tzn. 3-4h po dodaniu drożdży.
Może jest tak jak kolega wcześniej pisał ...
michal278 pisze:Moscva niestety ma czasem partie trefne.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 07:26
autor: użytkownik usunięty
Mija kolejna, piąta doba a stężenie cukru wynosi nadal "0", temperatura nastawu to niespełna 21st. Teoretycznie nastaw powinien się już powoli zacząć klarować, ale na dnie nie widać drożdżowego osadu a tu :stop:. Nastaw zatrzymał się, bo miał zbyt chłodno ? i czy jeśli dodam mu z 7-8st czy zejdzie do zakładanych -4Blg?
Pozdrawiam

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 07:36
autor: Kamal
Jest szansa, że jak podniesiesz temp, drożdże się obudzą i wezmą do pracy. :-)
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 18:20
autor: Drupi
Daj spokój z tym zerem. Cukromierze z biowinu też nie zawsze są idealne. Zero znaczy że cukru też jest zero. Rzucaj to na rurki tylko po procesie opłucz kolumnę gorącą wodą, a keg nawet zimną. Nastawy dogrzewane elektrycznie są gorsze.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 18:39
autor: Zbynek80
defacto jeśli chodzi o samą piankę to szukasz dziury w całym. Daj nastawowi jeszcze chwilę czasu końcówki są wolniejsze a 21*C to jeszcze całkiem ok temperatura i nie trzeba dogrzewać. Ja bym sprawdził czy ten cukromierz poprawnie wskazuje, pobierz próbkę dobrze odgazuj i wtedy sprawdź blg

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 19:16
autor: Kamal
Zawsze możesz spróbować na jęzor trochę. I będzie wiedział czy koniec, jak Ci cukromierz szwankuje. :-P
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 mar 2017, 19:19
autor: seneka
Sprawdź jutro poziom blg jak się nic nie zmieni klaruj i na rurki.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 mar 2017, 07:34
autor: użytkownik usunięty
A więc tak.
Blg nie zmieniło się, pianka jak była tak jest, nastaw nie klaruje się, jest o wiele bardziej mleczny (prawie jak rozpuszczone bebiko) i drożdżowo-mdły w zapachu. Nie próbowałem go, bo zapach szczerze napisawszy lekko mnie odrzuca. Nie sądzę, że to wina drożdży, lecz wydaje mi się, że może być feler z pożywką.
Problem w tym, że nie używam żadnej chemii wspomagającej klarowanie. Tylko czas i grawitacja.
Gdyby się chciał samoistnie sklarować jak to zawsze wcześniej bywało, nie miałbym żadnych pytań. Poczekam jeszcze tydzień jak się sytuacja nie poprawi zasilę nim muminka .
Pozdrawiam

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 mar 2017, 09:52
autor: Kamal
Po co wylać? Zawsze możesz spróbować przedestylować. A jak będzie lipa, to wylejesz. :-)
K.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 19:05
autor: użytkownik usunięty
Dziwny przypadek na Moskwa Style.
Nastaw cukrowy 7/22 dorobił do ok-3blg. Pracował 6 dni, na dnie zebrała się gęstwa a w rurce, od kilkudziesięciu godzin panowała cisza.
Zlałem z nad osadu, porządnie napowietrzyłem i odstawiłem do dalszego klarowania. Po ok.10h nastaw wykazuje pracę 2-3 bulknięcia w rurce na godzinę.
:scratch: wtf ?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 19:59
autor: prolog1975
Też ostatnio miałem taki myk tylko na alcotec t48 nastaw powiększony na dwie paczki. Spławik -3 ruchu brak to odgazowanie wiertarką. Czekam na klarowanie by zlać z nad osadu a rano po nocy nastaw żyje. Pracował lekko jeszcze trochę 48h zatopił skalę na -4 i sam zaczął się klarować od góry. Myślałem że jak ostro wiertarą beczkę ogarnę to nic w niej nie przetrwa. A tu niespodzianka grzyby nie do ubicia.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: poniedziałek, 18 wrz 2017, 20:40
autor: użytkownik usunięty
:hahaha: Heh.
No to pojechałeś
Dawno tak się nie uśmiałem. :klaszcze:

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 25 paź 2017, 08:14
autor: Lobuziak
Witam wszystkich. Wpadłem na ten temat gdyż też zaniepokoiło mnie zachowanie mojego nastawu na drożdżach Moscva. Nastaw zrobiony 14.10, 75 l wody, 30 kg cukru, dwie paki grzybków. Temp. początkowa 23* C , 28,5 blg, po pięciu dniach blg spadlo do 17 ale... Na powierzchni nastawu pojawiła się gęsta piana( poglądowe foto), grzybki ciągle pracuja, temp. pomieszczenia ok. 13* C, nastaw niedogrzewany. Ciekawy jestem co z tego wyjdzie, pierwszy raz robię taki "mocny" nastaw.
IMG_20171024_165646.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: sobota, 28 paź 2017, 06:53
autor: użytkownik usunięty
Chyba nikt się nie spotkał z takim przypadkiem, więc moja propozycja to czekać.
Czekaj aż ferment się zakończy i daj koniecznie znać, czy coś z tego wyszło. Nie mam pojęcia skąd taka piana i oczywiście chętnie poznam wasze zdanie. Po za tym, ta jej beżowa barwa jest dla mnie intrygująca. Nie dodawałeś do tego nastawu nic więcej ?
Fakt, z cukrem pojechałeś po bandzie :D.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 1 lis 2017, 18:23
autor: jaro11043
Witaj, otul beczkę jakimiś kocami i dolej z 5 litrów letniej wody albo na poczekaj i na rury innych opcji nie ma.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 lis 2017, 09:54
autor: Pretender
Prawie 19%, oby jak najwiecej przerobiły. Pilotuj BLG, najwyżej na dundrze nastawisz kolejny nastaw. Melduj co i jak.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 lis 2017, 13:24
autor: radius
@Lobuziak, jak tam się ma twój nastaw z pianką? :) Zakończył pracę?

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: czwartek, 2 lis 2017, 23:07
autor: seneka
Też jestem ciekawy.

Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

: środa, 29 lis 2017, 14:06
autor: Drupi
Te drożdże Moskwa pozostawiają na ścianie beczki " swoją niezniszczalną rase". Zawsze myje beczkę gorącą wodą, a jakie było nie raz moje zdziwienie, kiedy z powodu zbyt gorącego nastawu ( czasem się zdarzy),, musiałem poczekać aż nastaw nieco ostygnie, a tu po 2 godzinach syczy fermentacja. :roll: I jak to możliwe ? Przecież nie podałem drożdży, a beczka wcześniej była myta w jakichś 45 st. C. Wniosek jest taki że powstaje jakaś super silna rasa dzika, która nie ginie całkiem w nastawie, ani w gorącej wodzie. Tylko że ta rasa być może, niszczy rase szlachetną swoją siłą, i produkuje inny bardziej zanieczyszczony alkohol. I dlatego czasem przytrafi się piekący produkt. Teraz wiem że należy za każdym razem przyłożyć się solidnie do dezynfekcji fermentatora żeby wybić dzikusy.