Opinia o Professional Whisky Yeast
: sobota, 30 maja 2020, 11:10
Podzielę się dzisiaj moimi spostrzeżeniami na temat drożdży Professional Whisky Yeast. Na forum spotkałem się z opiniami, że dość wolno pracują.
No ale od początku. Zatarłem przy pomocy enzymów mąkę pszenną Złote Pola by Biedronka w proporcjach 7kg mąki i 21l wody. Zacierani zakończone sukcesem - bardzo słodkie. BLG nie mierzyłem bo mączny zacier nie chciał się za nic nawet w górnej części wyklarować a mierzenie "mętnego" i tak dało by zafałszowany wynik.
Gdy zacier miał ok. 30 stopni przyszedł czas na drożdże. Z racji, że miałem w planach jeszcze jeden analogiczny zacier oraz uważam, że "drożdżowe gotowce" są bardzo przewymiarowane podzieliłem paczkę na dwie równe części po 36g. Uprzedzając pytanie dokładnie wymieszałem zawartość paczki aby mieć w miarę zbliżony skład mieszanki w obu porcjach.
No i w tym momencie pojawił się problem. Wypadało by dać drożdżom dodatkową pożywkę a mi jak na złość skończył się DAF. Była sobota wieczorem czyli drożdże musiały czekać na fosforan dwuamonowy do poniedziałkowego popołudnia. Na stanie miałem tylko pożywkę Activit, którego dodałem 10g na 25L zacieru (górna zalecana granica dla moszczów owocowych).
No i pojawił się kolejny problem. Całą niedzielę zacier ledwo pracował (bardzo powolne bulgotanie w rurce - może 1 bulgnięcie na 5 s). Szybko w poniedziałek zakupiłem i dodałem 10g DAF. Dosłownie po dwóch godzinach drożdże zaczęły się rozpędzać. Po czterech pracowały aż miło.
Do drugiego analogicznego zacieru dodałem 10g Activitu i 10g DAFu jeszcze przed wsypaniem drożdży. Okazało się że po 3 godzinach grzybki pracowały szybciej niż te po 24 bez DAF.
Na koniec podsumowanie mojego (może zbyt długiego) wywodu. Mam wrażenie, że te drożdże mają nie do końca dobrze dobrane składniki pożywki. Sądziłem, że składniki mineralne zawarte w "gotowcu", activicie i samym zacierze powinny wystarczyć ale prawdopodobnie zabrakło w tym wszystkim azotu i fosforu. Winny może być również sam zacier z mąki no ale na forum spotkałem się z opiniami, że i przy zacierach ze śruty te drożdże wolno pracują.
Ogólnie radzę aby nawet przy proporcjach z opakowania dodawać dodatkowo DAF. Raczej nie zaszkodzi a na pewno pomoże.
Co ciekawe inne gotowe mieszanki do zacierów przy mniejszej gramaturze dają radę. Dla przykładu opakowanie Alcotec SingleStrain Whisky o wadze 23g bez dodatkowych pożywek wystarcza na 25l zacieru a z dodatkiem daf i na 75l (sam testowałem).
No ale od początku. Zatarłem przy pomocy enzymów mąkę pszenną Złote Pola by Biedronka w proporcjach 7kg mąki i 21l wody. Zacierani zakończone sukcesem - bardzo słodkie. BLG nie mierzyłem bo mączny zacier nie chciał się za nic nawet w górnej części wyklarować a mierzenie "mętnego" i tak dało by zafałszowany wynik.
Gdy zacier miał ok. 30 stopni przyszedł czas na drożdże. Z racji, że miałem w planach jeszcze jeden analogiczny zacier oraz uważam, że "drożdżowe gotowce" są bardzo przewymiarowane podzieliłem paczkę na dwie równe części po 36g. Uprzedzając pytanie dokładnie wymieszałem zawartość paczki aby mieć w miarę zbliżony skład mieszanki w obu porcjach.
No i w tym momencie pojawił się problem. Wypadało by dać drożdżom dodatkową pożywkę a mi jak na złość skończył się DAF. Była sobota wieczorem czyli drożdże musiały czekać na fosforan dwuamonowy do poniedziałkowego popołudnia. Na stanie miałem tylko pożywkę Activit, którego dodałem 10g na 25L zacieru (górna zalecana granica dla moszczów owocowych).
No i pojawił się kolejny problem. Całą niedzielę zacier ledwo pracował (bardzo powolne bulgotanie w rurce - może 1 bulgnięcie na 5 s). Szybko w poniedziałek zakupiłem i dodałem 10g DAF. Dosłownie po dwóch godzinach drożdże zaczęły się rozpędzać. Po czterech pracowały aż miło.
Do drugiego analogicznego zacieru dodałem 10g Activitu i 10g DAFu jeszcze przed wsypaniem drożdży. Okazało się że po 3 godzinach grzybki pracowały szybciej niż te po 24 bez DAF.
Na koniec podsumowanie mojego (może zbyt długiego) wywodu. Mam wrażenie, że te drożdże mają nie do końca dobrze dobrane składniki pożywki. Sądziłem, że składniki mineralne zawarte w "gotowcu", activicie i samym zacierze powinny wystarczyć ale prawdopodobnie zabrakło w tym wszystkim azotu i fosforu. Winny może być również sam zacier z mąki no ale na forum spotkałem się z opiniami, że i przy zacierach ze śruty te drożdże wolno pracują.
Ogólnie radzę aby nawet przy proporcjach z opakowania dodawać dodatkowo DAF. Raczej nie zaszkodzi a na pewno pomoże.
Co ciekawe inne gotowe mieszanki do zacierów przy mniejszej gramaturze dają radę. Dla przykładu opakowanie Alcotec SingleStrain Whisky o wadze 23g bez dodatkowych pożywek wystarcza na 25l zacieru a z dodatkiem daf i na 75l (sam testowałem).