Strona 1 z 8

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 17 sie 2018, 14:39
autor: arTii
Jeśli to takie dobre, to ja bym spróbował jakąś niedużą paczkę ze 2kg na początek...

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 17 sie 2018, 18:11
autor: masterpaw2
Nie widzę problem kolego artii, dane do wysyłki na PW poproszę i w poniedziałek mogę wysyłać.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 02:08
autor: masterpaw2
Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h :o

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 10:01
autor: bzyku997
Testuj, testuj. Jestem ciekawy czy przerobią całość słodyczy i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 12:07
autor: robert4you
Przerobią. Dają radę nawet 35 blg i temperatury startu ok ,35 st.C

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 14:43
autor: arTii
bzyku997 pisze: i jaki °% pokaże po zakończeniu pracy.
A tak z ciekawości - jak sprawdzić % nastawu?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 17:12
autor: bzyku997
Ja sprawdzam alkoholomierzem. Po zakończeniu pracy przez grzybki odgazowuje nastaw i wtedy sprawdzam.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 20:37
autor: masterpaw2
Bzyku997, alkoholomierzem nie sprawdzisz tej wartości w nastawie, gdyż w/w służy do pomiaru wodnego roztworu etanolu, a nastaw takowym nie jest. Zawartość % w nastawie obliczamy uwzględniając początkową i końcową wartość blg.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 21:04
autor: bzyku997
Ooooo. To dlatego nie zgadza mi się zawsze ilość uzyskanego alko. Jeszcze mało wiem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: czwartek, 30 sie 2018, 23:29
autor: masterpaw2
Bzyku997 :respect: :respect: :respect:, za odwagę, żeś się przyznał :ok:
Początki nigdy różami usłane nie są :piwo:
Na PW masz rozwiązanie.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 5 wrz 2018, 09:45
autor: arTii
masterpaw2 pisze:Nastaw "po bandzie" 30,5blg na starcie, drożdże w ilości ~5,3g/l, a tak pracuje po 24h :o
I jak efekty? W sumie już 7 dni minęło od nastawienia, to powinny wszystko skonsumować grzybki...

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 5 wrz 2018, 20:45
autor: masterpaw2
Jako wywołany do tablicy odpowiadam.
Po dwóch dobach bardzo burzliwej fermentacji blg z przeszło 30 spadło do około 7, kolejna doba już znacznie wolniej - zjechało do 3. Dziś mierzyłem i niestety 2 na plusie, i nadal pracuje, jednak bardzo wolno. Błąd popełniłem na samym początku (pierwsze dwie doby) przykrywając beczkę deklem, i pozwalając się zbyt mocno rozgrzać nastawowi (nie wziąłem poprawki na dość wysoką temp otoczenia). W krytycznym momencie temperatura zbliżyła się do 39° i podejrzewam, że spora część drożdżaków nie wytrzymując tempa padła. Po konsultacji z kolegą dobrze zaprzyjaźnionym z TP48, dowiedziałem się, że optymalną dla nich temperaturą jest 32 do max 35°, wtedy błyskawicznie schodzą na "głęboki" minus. Nastawowi dam dopracować od końca, mam nadzieję, że choć do zera dobije.
O wyniku końcowym poinformuję. Cóż za błędy się płaci.... :bezradny:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 5 wrz 2018, 20:57
autor: Doody
Myślę, że dobije nawet do "minusa" ale daj mu tydzień a może i 10 dni ;)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: środa, 5 wrz 2018, 20:58
autor: arTii
Ja popełniłem mały test.
1.09 po południu nastawiłem 3 nastawy z drożdżami Alcotec 48 turbo pure Yeast:
1) 16kg cukru i 39L wody + 2 paczki grzybków
2) 16kg cukru i 39L wody + 1 paczka grzybków
3) 15kg cukru + 40L wody + 1 paczka grzybków
Nastaw 1) wczoraj (3 doby) zakończył pracę z wynikiem -13° Oechsle czyli blisko -4BLG
Nastaw 2) wczoraj miał jeszcze 20° Oechsle czyli około 5,2BLG
Nastaw 3) wczoraj miał jeszcze 15° Oechsle czyli jakieś 4BLG
Dwa ostatnie nastawy jeszcze pracują poczekam aż drożdże padną, ale myślę, że też zejdą do -3,-4 BLG, tylko że potrwa to zdecydowanie dłużej niż w pierwszym nastawie, gdzie dałem pełną, zalecaną dawkę drożdży. W nastawie 2) i 3) oszczędnościowo dałem połowę.

EDIT:
Sprawdziłem przed chwilą i 2) jest na zero, zaś 3) ma -10° Oechsle, czyli jutro rano klar a później na rurki.
2) musi jeszcze poczekać w kolejce :)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 20:25
autor: Mafiej
Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu? Ja wczoraj nastawiłem 104 litry na tych drożdżach. 29kg glukozy- około 25 blg. Mierzone w temperaturze 33 stopni C. Do tego dodałem 500 g drożdży.Teraz po dobie temperatura nastawu ma 38 stopni i zastanawiam się czy nie włożyć chłodnicy. Sprawdzę jutro blg. Moja fermentacja nie przebiega tak burzliwie jak u wspomnianym kol. C.d.n...

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 21:31
autor: arTii
Wprawdzie pytanie do @masterpaw2 ale ja popełniłem podobny nastaw jak on, tylko z drobnymi modyfikacjami:
11.09 nastawiłem 155lwody+54kg cukru + kilogram grzybków (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu) - temeratura 23,6°C
12.09 po upływie doby dodałem 10kg cukru i 10l wody - temperatura 30°C
Fermentacja była bardzo burzliwa i 13.09 rano doszło do 36°C więc odkryłem beczkę i włączyłem wentylator - temperatura zaczęła spadać
Dzisiaj (16.09 - 21:00) Nastaw ma -10°Oechsle czyli teoretycznie -2,6 BLG i zapewne kończy pracę - do czwartku i tak nie znajdę czasu, żeby to puścić na rurki, więc będzie dochodziło jeszcze. Klarować się jeszcze nie zaczęło, więc chyba pracuje.

WNIOSKI:
- powinienem nastawić 155l wody i 50kg cukru
- drożdży do takiej ilości powinienem dać około 0,7kg
- po dwóch dobach dodać 15kg cukru w 10l wody
- zrobić automatyczną chłodnicę - mam już pomysł jak to zrobić i chłodzić po przekroczeniu 32°C - grzybki wtedy będą miały lepsze warunki pracy.

a tak wyglądała temperatura podczas dotychczasowej fermentacji
turbopureyeast.jpeg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 21:36
autor: gary1966
@Mafiej, Serwus, u mnie przy starcie w temp. otoczenia 23*C, temp. nastawu 13*C, 250 gram + Activit w 200 l przerobiło do -2 blg, czas pracy to 14 dni. Używam od 1,5 roku i jestem mega zadowolony. :piwo:

Edyta:
nastaw to 25 kg glukozy i 30 kg cukru, niestety pomiar refraktometrem i opis poszedł do kosza.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 21:43
autor: arTii
ile miałeś cukru? Jakie BLG startowe?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 22:36
autor: masterpaw2
Mafiej pisze:Kolego @masterpaw2 jak zakończyła się fermentacja Twojego nastawu?
Odpowiem tak, dobrze, a nawet bardzo dobrze żarło ale zdechło......., nastaw sprawdzałem wczoraj. Niestety 2blg na + i koniec fermentacji(samoistnie klarowanie). W smaku dość słodki, ale nie ma się czemu dziwić. Jeśli będzie mi się chciało bawić to z pewnością odzyskam nieprzefermentowaney cukier.
Tak jak pisałem wcześniej dałem ciała w pierwszych dwóch dobach po starcie i się drożdżaki ugotowały, cóż chytry dwa razy więcej roboty ma :scratch:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 16 wrz 2018, 23:25
autor: bzyku997
Wypowiem się i ja. 60 słodyczy uzupełnione do około 180l wodą dodane 1kg grzybów. Start w około 25-28*C temperatura w pomieszczeniu około 24*C. 12h widoczna praca
24h intensywna praca (bez tzw. gotowania) temperatura pojemnika różniła się w stosunku do temperatury pomieszczenia więc uruchomiłem wiatrak w celu chłodzenia.
36h stała praca wiatrak wyłączony i pozostawiony samopas.
Po 5 dniach 0blg. Słaba praca.
Z przyczyn niezależnych ode mnie nie zaglądałem tam przez następne 5 dni.
Czyli dzień 10. Nastaw około - 4 blg ( poza skalą) zaczęło się klarowac.
Odgazowanie i czekam do sklarowania.



Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 07:25
autor: arTii
@Mafiej - a nie można grzeczniej? Zapytać czy na pewno na tych grzybkach robię?
20180917_072325.jpg
Wziąłem 2kg tych właśnie grzybków od @masterpaw2. Więc piszę o TYCH grzybkach. Nie robię burdelu.
Proponuję - przeedytuj swój post i ja ten usunę...

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 09:44
autor: masterpaw2
Mafiej pisze:@masterpaw2 a oprócz tego że przegrzałeś nastaw, to nie za wysokie blg trochę miałaś?
Z pełną świadomością nastaw miał takie blg, chciałem sprawdzić jak poradzą sobie grzybki, i podejrzewam, że gdyby nie błąd w początkowej fazie, byłoby wszystko :ok:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 13:12
autor: masterpaw2
Jeżeli nawet część się ugotowała to czemu później się nie namnożyły?
Z tego co pamiętam, to drożdże namnażają się tylko w początkowej fazie, gdy nastaw jest zasobny w tlen dlatego napowietrzenie nastawu przed dodaniem drożdży jest tak istotne), później już tylko konsumują cukry i wydalają % w środowisku beztlenowym.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: poniedziałek, 17 wrz 2018, 15:18
autor: arTii
Mafiej pisze:Nie wiem wreszcie na których drożdżach robisz bo tu pisałeś tak

arTii pisze:
Ja popełniłem mały test.
1.09 po południu nastawiłem 3 nastawy z drożdżami Alcotec 48 turbo pure Yeast:


Na podstawie tego postu wnioskuję, że to inne drożdże :scratch: :scratch: :scratch:
A daty różne zauważyłeś?
3 nastawy robiłem w beczkach 60 1.09. Zaś 11.09 nastawiłem 200l na tych drożdżach.
A w międzyczasie nastawiłem śliwowicę na Bayanusach 995
Różne nastawy - mogą być różne grzybki.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 14 paź 2018, 09:13
autor: arTii
W związku z faktem że zima idzie i będzie utrudnione nasze hobby (przynajmniej w moim wypadku), to trzeba się zabezpieczyć na długie zimowe wieczory ;)
Czy jest przewidywane nowe zamówienie na te grzybki? Bo całkiem fajnie się spisują u mnie i jestem zadowolony z efektu ich starań.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 14 paź 2018, 12:20
autor: masterpaw2
Kolego arTii, jeśli tylko znajdzie się odpowiednia ilość chętnych, nie widzę żadnego problemu :bezradny:

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 14 paź 2018, 16:58
autor: arTii
A na ile kg trzeba chętnych?
Ogłaszamy zapisy?

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 14 paź 2018, 18:01
autor: masterpaw2
Najkorzystniej wychodzi zamówienie 20/40kg.
ArTii już Ci się skończyły? :o

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 14 paź 2018, 18:54
autor: arTii
Jeszcze nie, ale trzeba myśleć perspektywicznie.
Mam jeszcze na 2 nastawy, bo nie daję całego opakowania, tylko 3/4 na nastaw.
A w zimie będzie gorzej z wodą do chłodzenia, więc sam rozumiesz...

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 19 paź 2018, 10:58
autor: land75
Ja na 1kg bym się zapisał.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: piątek, 19 paź 2018, 22:47
autor: arTii
Szybko będziesz żałował (jak ja na początku) że tylko tyle wziąłeś ;)

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 21 paź 2018, 12:19
autor: land75
Jak tak mówisz to wezmę 2kg :poklon;

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 21 paź 2018, 20:40
autor: masterpaw2
Skoro jest zainteresowanie, to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko otworzyć listę z zapisami na TP 48.
Zapisujemy się tak jak na początku, nick i ilość.
Powiedzmy do końca tygodnia, żeby na początku listopada przyszły.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: wtorek, 23 paź 2018, 20:34
autor: arTii
No to dam dobry przykład:
@arTii - 2kg
i od razu dopiszę tych co już się troszkę zdeklarowali:
@land75 - 2kg
@kmarian - 1kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 27 paź 2018, 11:12
autor: kmarian
:problem: Coś mało chętnych. Do 20 kg jeszcze daleko. Może jednak się ktoś znajdzie.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 27 paź 2018, 12:23
autor: arTii
Z poza forum jeszcze koledzy chcą :) Tylko nie są zarejestrowani tutaj.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: sobota, 27 paź 2018, 20:55
autor: masterpaw2
Poczekamy jeszcze do wtorku, może ktoś dobije i zamawiam.

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 28 paź 2018, 00:48
autor: Airacobrator
@Airacobrator 1kg.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 28 paź 2018, 11:22
autor: panmufinek
@panmufinek - 1kg

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

: niedziela, 28 paź 2018, 15:59
autor: masterpaw2
Pozwoliłem sobie delikatnie uporządkować listę.
Jesli jeszcze ktoś się zdecyduje, proponuję zrobić kopiuj/wklej samą listę i dopisać siebie. We wtorek po południu składam zamówienie.

1. arTii - 2kg
2. land75 - 2kg
3. kmarian - 1kg
4. Airacobrator - 1kg
5. panmufinek - 1kg