Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
: sobota, 7 lis 2020, 15:14
Dzień dobry!
Nastawiłam dzisiaj wino jabłkowe w 15 litrowym balonie. Przez pomyłka dodałam za dużo cukru. Wino mimo dodania drugi raz drożdży aktywnych nie chce ruszyć. Dodałam sok z 15kg jabłek (ok. 8l), syrop cukrowy z 4,5l wody i 3,75kg cukru (według przepisu powinno być 3l wody i 2kg cukru), drożdże aktywne i pożywka. Syrop wystudziłam, drożdże ładnie się namnożyły, ale po wymieszaniu wszystkich składników nastaw nie pracuje. Po jakimś czasie dodałam drugą porcję drożdży aktywnych. Baniak postawiłam w okolicach kaloryfera. Sprawdziłam zawartość cukru i wyszło 27Blg. Mam zamiar poczekać do jutra. Widzę, ze powoli pojawiają się pęcherzyki powietrza. Pytanie, jeśli ruszy, to jaką ilością cukru i wody dokarmić nastaw za 2 tyg.? I co zrobić jeśli nie ruszy.
Nastawiłam dzisiaj wino jabłkowe w 15 litrowym balonie. Przez pomyłka dodałam za dużo cukru. Wino mimo dodania drugi raz drożdży aktywnych nie chce ruszyć. Dodałam sok z 15kg jabłek (ok. 8l), syrop cukrowy z 4,5l wody i 3,75kg cukru (według przepisu powinno być 3l wody i 2kg cukru), drożdże aktywne i pożywka. Syrop wystudziłam, drożdże ładnie się namnożyły, ale po wymieszaniu wszystkich składników nastaw nie pracuje. Po jakimś czasie dodałam drugą porcję drożdży aktywnych. Baniak postawiłam w okolicach kaloryfera. Sprawdziłam zawartość cukru i wyszło 27Blg. Mam zamiar poczekać do jutra. Widzę, ze powoli pojawiają się pęcherzyki powietrza. Pytanie, jeśli ruszy, to jaką ilością cukru i wody dokarmić nastaw za 2 tyg.? I co zrobić jeśli nie ruszy.