Jak szczelny musi być korek przy rurce fermentacyjnej? (produkcja wina)
: środa, 11 wrz 2019, 13:06
Dzień dobry,
Wczoraj nastawiłem moje pierwsze winko. Nastaw chyba zaczyna pracować bo słychać syczenie w dymionie.
Kwestią, która mnie zastanawiam to jak bardzo szczelny musi być korek przy rurce fermentacyjnej. Użyłem korku z korka i plastikowej rurki, całość oblałem parafiną. Pomimo tego, przykładając nos do korka, czuję bardzo delikatną woń winogron.
Czy lekka woń winogron wydzielająca się w okolicy korka powinna mnie niepokoić? Czy powinienem wymienić mój zestaw? Czy korek gumowy albo szklana rurka są lepsze, w kwestii szczelności.
Dziękuję i pozdrawiam
Wczoraj nastawiłem moje pierwsze winko. Nastaw chyba zaczyna pracować bo słychać syczenie w dymionie.
Kwestią, która mnie zastanawiam to jak bardzo szczelny musi być korek przy rurce fermentacyjnej. Użyłem korku z korka i plastikowej rurki, całość oblałem parafiną. Pomimo tego, przykładając nos do korka, czuję bardzo delikatną woń winogron.
Czy lekka woń winogron wydzielająca się w okolicy korka powinna mnie niepokoić? Czy powinienem wymienić mój zestaw? Czy korek gumowy albo szklana rurka są lepsze, w kwestii szczelności.
Dziękuję i pozdrawiam