Strona 2 z 2

Re: Wino z jabłek

: wtorek, 10 lis 2020, 22:11
autor: irek89
Pracowały. Dlatego brak mi pomysłu co jest nie tak. Za dużo kwasu?

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 02:06
autor: Carl
A w czym trzymasz nastaw?

Wystukane z Tapatalka

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 03:34
autor: zaradek
Może pracuje, tylko nie widzisz w rurce, bo pojemnik nieszczelny? Jakie BLG było na starcie?

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 09:31
autor: irek89
W szklanym balonie. Zapomniałem cukromierza więc nie znam blg. Dlatego początkowo dałem tylko 100 ml cukru.

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 12:18
autor: donald1209
jakis1234 pisze: A to zależy, nastawiałem wino z soku jabłkowego, 12 blg, ale ilość kwasu (pomiar phmetrem przez miareczkowanie) wskazał kwasowość 4,8 g/l, czyli trzeba było wręcz dodać kwasów.

A to coś pomieszałeś. Dwa w jednym. Co innego jest pomiar pHmetrem, który pokazuje bezpośrednio stopień pH ( 3.0, 4.5 itp ) a co innego pomiar kwasów w g/l poprzez miareczkowanie z wykorzystaniem odczynników chem.

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 12:23
autor: patrzal
Niekoniecznie. Bo miareczkować można albo wobec wskaźnika, który zmieni kolor, a można wobec phmetru, z którym też da się ustalić punkt końcowy miareczkowania.

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 12:32
autor: irek89
2 godziny temu dolałem wrzątku z czajnika. Teraz ruszyło. Jednak nie jest to burzliwa fermentacja. powietrze wydobywa się raz na 30 sekund. Poza tym mamy środę. Sok robiłem w niedzielę wieczór. Moim zdaniem to on już mógł się zepsuć. Szczerze to po dolaniu tej wody miałem to wylać do kibla

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 12:50
autor: Carl
To może spróbuj tego co tam kisisz, zanim zrobisz tak drastyczne posunięcie.
Zawsze można próbować restart dobrymi drożdżami robić.

Edit
Ja właśnie zrobiłem restart 5l cydru z antonówki. Cydru zrobiłem ponad 30l, ale brakło mi butelek do zlania i zostawiłem 5l w damie. Stało to w chłodnej piwnicy kilkanaście dni bez oznak fermentacji. W smaku - jak na wino - szału nie było, więc dodałem dzisiaj szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, kilka goździków, laskę cynamonu i 10 dkg pokrojonych rodzynek. Po godzinie pracuje bardzo ładnie.
Obrazek

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 16:26
autor: jakis1234
@donald1209 nic nie pomieszałem, tak jak napisał patrzal - pomiar jest przez miareczkowanie, a pH metr służy do stwierdzenia, kiedy zostało dodane tyle NaOH, że pH osiągnęło 7, czyli pH metr zastępuje odczynnik zmieniający kolor.
A pomiar pH robię swoją drogą.
A tutaj masz pięknie przedstawioną metodę pomiaru kwasowości między innymi przy użyciu pH metru:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=spAchwGyHPk

Irek89, skoro pracuje, to daj mu jeszcze szansę, wylać zawsze możesz, póki co poczekaj co z tego wyjdzie.

Re: Wino z jabłek

: środa, 11 lis 2020, 17:42
autor: donald1209
Do @jakis1234. No jak widać człowiek się uczy do śmierci :-)

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 12 lis 2020, 21:12
autor: irek89
Zrobię inaczej. To co pracuje przeleję do 5 litrowej damy a balon (chyba ponad 30 litrów) umyję i zrobię nowy sok. Dziś kupiłem 60 kg jabłek za 60 zł to powinno wystarczyć żeby wypełnić go całego

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 12 lis 2020, 21:46
autor: Carl
Zaraz, zaraz, czy chcesz nam napisać, że 2.5 l soku z jabłek (+coś tam wody) trzymasz w ponad 30 l (typowa pojemność to 34 l) gąsiorze? I chciałeś, żeby to działało?

Wystukane z Tapatalka

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 12 lis 2020, 22:31
autor: irek89
Chciałem sukcesywnie uzupełnić go do pełna. Dlaczego mialoby nie działać?

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 12 lis 2020, 23:39
autor: Carl
Za dużo tlenu na powierzchni w proporcji do wyprodukowanego CO2

Wystukane z Tapatalka

Re: Wino z jabłek

: piątek, 13 lis 2020, 08:06
autor: irek89
No ale co2 powinno i tak wyprzeć tlen

Re: Wino z jabłek

: piątek, 13 lis 2020, 09:00
autor: Carl
Tak, ale musi być go odpowiednią ilość, a to wymaga odpowiedniej ilości nastawu

Wystukane z Tapatalka

Re: Wino z jabłek

: piątek, 13 lis 2020, 09:04
autor: jakis1234
Ilość produkowanego CO2 może być w takich warunkach na tyle mała, że nie widzisz pracy wina.
"Bulknie" raz na kilka, kilkanaście minut, a nawet i to nie, bo gaz wyjdzie jakimiś, nawet minimalnymi nieszczelnościami.
Bez kontroli Blg trudno będzie to stwierdzić.
Jeżeli nie śmierdzi i smak nie jest typowo octowy, to daj mu czas.
Zresztą, jeżeli przelałeś do damy, to możliwe, że już zaobserwowałeś pracę.

Re: Wino z jabłek

: piątek, 13 lis 2020, 09:39
autor: irek89
To wino pracuje w tym dużym balonie jeszcze. Bańka raz na 30 sekund. Zapach raczej prawidłowy. Nie próbowałem go.

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 19 lis 2020, 15:57
autor: zaradek
Drożdże zwolniły (rurka odzywa się co 20 - 30 sekund) - czas na drugą partię cukru (winko nastawione 06.11.2020).
Tu mam wątpliwość, czy już od razu ściągać wino znad osadu (jest z 0.5 cm), czy dopiero jak wyfermentuje do końca?

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 19 lis 2020, 17:28
autor: Furtillo
zaradek pisze:Drożdże zwolniły (rurka odzywa się co 20 - 30 sekund) - czas na drugą partię cukru (winko nastawione 06.11.2020).
Tu mam wątpliwość, czy już od razu ściągać wino znad osadu (jest z 0.5 cm), czy dopiero jak wyfermentuje do końca?
Nie ma sensu ściągać i napowietrzać wina teraz, dodaj drugą partie cukru i zostaw do dalszej fermentacji.
Gdy Ci się uzbiera ok. 2cm osadu dopiero ściągnij, czyli myślę za jakieś 2tygodnie.
Wino po pierwszym ściągnięciu dalej sobie będzie pracować i stabilizować.

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 19 lis 2020, 17:32
autor: zaradek
Rozumiem.
Wprawdzie i tak muszę trochę wina ściągnąć, ale to będzie raptem 1,5l - w winie planuję rozpuścić cukier, nie chcę dodawać wody.

Re: Wino z jabłek

: czwartek, 19 lis 2020, 17:39
autor: Furtillo
zaradek pisze:...w winie planuję rozpuścić cukier, nie chcę dodawać wody.
I to się ceni :respect:

Re: Wino z jabłek

: piątek, 20 lis 2020, 07:35
autor: zaradek
BLG winka było -2, cukier dodany - czekam dalej.