Strona 1 z 1

Cydr nie klaruje się

: poniedziałek, 4 lip 2022, 12:26
autor: Maćko
Zrobiłem cydr z marketowego soku z jabłek, w kierunku słodkiego.
Fermentował normalnie.
Po 6 tygodniach mam w fermentorze 1-2 mm osadu drożdżowego ale sam cydr jest bardzo mętny. Wydaje mi się, że już powinien się klarować.

Co robić? Mam saszetkę bentonitu do klarowania wina. Zadziała?

A może coś poszło nie tak?

Re: Cydr nie klaruje się

: poniedziałek, 4 lip 2022, 12:52
autor: jakis1234
Jeżeli smak jest w porządku, to nie ma problemu.
Cydr nie musi być idealnie klarowny, mętność świadczy o tym, że jest naturalny.
Ja bym zlał, zostawił jeszcze trochę i butelkował taki jaki jest z dodatkiem oczywiście cukru czy glukozy do refermentacji.
A jesteś pewien, że drożdże już skończyły pracę? Jakie Blg?
Nie patrz na cydry sklepowe. Jeżeli bardzo chcesz mieć idealnie przezroczysty to możesz zastosować różne metody klarowania.
Najprostsza to schłodzenie do niskich temperatur (około zera), jeżeli masz takie możliwości, Może też być bentonit czy jakieś filtrowanie, ale szkoda.
Najsmaczniejszy jest taki właśnie naturalny.

Re: Cydr nie klaruje się

: poniedziałek, 4 lip 2022, 17:21
autor: Maćko
To mój 3 czy 4 cydr. Wszystkie wcześniejsze bezpośrednio z soku jabłkowego pięknie się sklarowały.
Taki klarowny wygląda też bdb w kieliszku.
Wieczorem zdegustuję