Strona 1 z 1

Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.

: środa, 1 sty 2020, 15:34
autor: niemen82
Pytanie jest dość proste.
Czy drożdże potrafią przepracować cukier zawarty w ziarenkach zboża?
Chodzi o to że nastaw składa się ze zboża i syropu i tu mam wątpliwość, czy drożdże skonsumują jedynie cukier z syropu a zboże jedynie zmaceruje się i odda swój smak?
Czy też drożdże skonsumują cukier zboża, które chyba nie jest fruktozą?
Bardzo proszę o odpowiedź ekspertów w dziedzinie żytnich i ryżowych tematów.
Serdecznie pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Re: Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.

: środa, 1 sty 2020, 16:50
autor: inblue
Do eksperta, to mi jeszcze trochę brakuje, lecz uważam, że prawda leży gdzieś pośrodku.
Ziarno zawiera skrobię jako materiał zapasowy, która jest konwertowana do cukrów prostych i wykorzystywana przez kiełkujący zarodek.
Jeśli więc całe ziarno zaleje się wrzątkiem i zarodki zostaną "zabite", to wtedy faktycznie do nastawu przejdzie sam smak.
Natomiast gdy ziarno potraktuje się letnią wodą, to wtedy może zostać ono pobudzone do kiełkowania i część skonwertowanych przez enzymy zawarte w ziarnie cukrów być skonsumowana przez drożdże. Nie spodziewałbym się tutaj oszałamiającej wydajności.

Re: Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.

: czwartek, 2 sty 2020, 11:44
autor: manowar
@inblue - mi też brakuje do eksperta, ale w przypadku robienia wina akurat sytuacja jest jednoznaczna. Przefermentuje tylko syrop cukrowy a żyto jest wyłącznie dla smaku.
To co opisujesz z pobudzeniem ziaren do kiełkowania to pierwszy etap słodowania ziarna. Nie ma nic wspólnego z produkcją wina z żyta.