Stabilizator - pektyna - w nektarze z ananasa
: wtorek, 16 sty 2018, 14:06
Witam wszystkich.
Właśnie zamierzam robić wino z arbuza (5 litrów) do którego chciałbym dodać około 1 litr nektaru ananasowego z kartonu Tymbark. W składzie tego nektaru jest wymieniony: stabilizator - pektyna. Oczywiście wiem, że sok z kartonu dodawany do nastawu wina nie może zawierać konserwantów. Z tego co wyczytałem na internecie pektyna (E440) to nie konserwant, tylko należy do grupy emulgatorów. Jak myślicie, czy można dodać do nastawu ten nektar? Czy nie zaszkodzi drożdżom?
Pozdrawiam. Tadeusz.
Właśnie zamierzam robić wino z arbuza (5 litrów) do którego chciałbym dodać około 1 litr nektaru ananasowego z kartonu Tymbark. W składzie tego nektaru jest wymieniony: stabilizator - pektyna. Oczywiście wiem, że sok z kartonu dodawany do nastawu wina nie może zawierać konserwantów. Z tego co wyczytałem na internecie pektyna (E440) to nie konserwant, tylko należy do grupy emulgatorów. Jak myślicie, czy można dodać do nastawu ten nektar? Czy nie zaszkodzi drożdżom?
Pozdrawiam. Tadeusz.