Strona 1 z 1

Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 3 mar 2020, 21:45
autor: Kuba_88
No to chyba wszystko idzie zgodnie z planem :) ja popijam jabłkowego właśnie to zdrowie :piwo:

Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 3 mar 2020, 21:56
autor: artur.sukiennik
Zdrówko :piwo:

Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 3 mar 2020, 22:00
autor: Kuba_88
A następny chce nastawić z kawy zbożowej Inki robiłeś może kiedyś? Jakieś wskazówki ?

Re: "Cydr" hibiskusowy

: środa, 4 mar 2020, 07:47
autor: zaradek
Ja zrobiłem cydr hibiskusowy z przepisu z YT z przyprawami a'la grzaniec. Bałem się, że wlałem za gorący napar do wiadra fermentacyjnego, bo potem z rurki wydobywał się zapach jakby rozpuszczonego plastiku. Przy dosładzaniu na szczęście już tego nie czułem - także to chyba była kwestia dodanych przypraw (mam nadzieję). W piątek zabutelkowałem, czekam, aż się nagazuje. Za miesiąc degustacja.

Re: "Cydr" hibiskusowy

: środa, 4 mar 2020, 17:06
autor: artur.sukiennik
Z inki robiłen wino. Wyszło całkiem dobre ale dodawałem do niego mielony kardamon i on za bardzo się przebija;-) także ogólnie nie polecam dodawac tego zbyt dużo;-) ;-)

Re: "Cydr" hibiskusowy

: środa, 4 mar 2020, 20:55
autor: Kuba_88
A jeszcze mam taką zagwostkę, chcę dodać cukier wanilinowy do smaku ale on mi wyfermentuje czy zostawi on posmak wanilii? albo lepiej dodać laske wanilii

Re: "Cydr" hibiskusowy

: piątek, 6 mar 2020, 21:29
autor: artur.sukiennik
Im bardziej naturalnie tym lepiej, dlatego myślę że laska będzie najlepszym rozwiązaniem;-) ;-) ewentualnie ekstrakt waniliowy;-) nastawiłem cydr hibiskusowy z miętą i cytryną;-) ;-) narazie pachnie bardzo obiecująco;-) ;-)

Re: "Cydr" hibiskusowy

: czwartek, 19 mar 2020, 23:39
autor: Kuba_88
Jakby ktoś się zastanawiał to cydr z Inki jest niepijalny nie róbcie tego, w sobotę idzie na wyższe cele dobrze że jest takie wyjście awaryjne, może coś z tego będzie:)

Re: "Cydr" hibiskusowy

: piątek, 20 mar 2020, 06:47
autor: zaradek
Ten z hibiskusa z przepisu Malinowego Nosa może być (nie pójdzie na inne cele ;-)), aczkolwiek bardziej mi (i moim znajomym) smakował z soku tłoczonego z jabłek.
Tu jest za dużo jakiejś przyprawy (imbir?), która powoduje pewną pikantność.
Ale ogólnie schłodzony, na gorące dni będzie w porządku.

Re: "Cydr" hibiskusowy

: środa, 25 mar 2020, 16:35
autor: artur.sukiennik
No i zabutelkowany cydr hibiskusowy z dodatkiem mięty. Narazie smak bardzo mi odpowiada. Mięylta dodała trochę lekkości, świeżości i orzeźwienia;-) ;-) teraz nastawiłem "cydr" z mięty i trawy cytrynowej. Jak wyjdzie spoko opisze w osobmym temacie;-) ;-)jak ciulowo to dam znać tutaj;-) ;-)

Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 28 kwie 2020, 17:43
autor: Erazer
Dodawałeś cukru dostaw refermentacji przy butelkowaniu w celu na gazowania? Czy wersja nienagazowana poszła?
Zaciekawił mnie przepis, chyba spróbuję :)

Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 28 kwie 2020, 19:01
autor: artur.sukiennik
3g/0,5l dodawałem;-) jednak bardziej podchodzi mi cydr z dodatkiem soku z czarnego bzu niż mięty;-)

Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 5 maja 2020, 18:16
autor: Jaraw
Własnie zakupiłem wszystkie niezbędne składniki do cydru. Zastanawia mnie kwestia ilości ksylitolu bo hibiskus jest kwaskowaty a chciałbym otrzymać półsłodki. Czy to dobry kierunek z hibiskusem? Ile wy dajecie g/l? Osobiście myślę nad 15g/l

Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 5 maja 2020, 19:33
autor: artur.sukiennik
Najlepiej dosłodzić przed butelkowaniem;-)

Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 5 maja 2020, 20:03
autor: Erazer
artur.sukiennik pisze:Najlepiej dosłodzić przed butelkowaniem;-)
Ksylitol jest mało słodki tak w odczuciu, te 15g na litr niemal nic nie wniesie. Kiedyś dosladzalem ksylitolem cydr jabłkowy, to dawałem nawet 40g na litr, musisz próbować i wyczuć przy dosladzaniu w którym momencie Ci będzie odpowiadał poziom słodyczy.
Będę na dniach robił taki cydr, ale zrobię wersję niegazowaną i doslodze glukozą minimalnie aby wstrzelić się w coś między wytrawnym a polwytrawnym/półsłodkim


Zacytowałem nie ten post co trzeba xD
Oczywiście moje wypociny do kolegi Jaraw

Re: RE: Re: "Cydr" hibiskusowy

: wtorek, 5 maja 2020, 22:32
autor: Kòpôcz
Kuba_88 pisze:Jakby ktoś się zastanawiał to cydr z Inki jest niepijalny nie róbcie tego (...)
Róbcie, ale napitek z kawy zbożowej to nie będzie żaden jabłecznik (cydr to świeże u nas pojęcie), a nasz polski PODPIWEK! I rzeczywiście nie róbcie go z Inki, a z Kujawianki. Polecam lekko nachmielić. Podpiwek kujawski Gellwe to gotowiec - jest już nachmielony, jest na prawdę niezły, niestety u mnie tylko w jednym markecie się pojawia i schodzi na pniu. Kujawianka za to jest dostępna od ręki.

Re: "Cydr" hibiskusowy

: niedziela, 29 lis 2020, 22:01
autor: Slant
Cześć artur.sukiennik
Bardzooo zainteresował mnie Twój przepis , skompletowalem już wszystkie surowce na hibiskusowy cydr :) Jednak mam pytanie, ile Ty dodajesz słodziku i jaki efekt uzyskujesz ?

Re: "Cydr" hibiskusowy

: poniedziałek, 30 lis 2020, 07:41
autor: artur.sukiennik
Ciężko powiedzieć. Różne kwiaty dają inne uczucie kwasowości;-) zazwyczaj dodaję 1,5-2 tabletki na butelkę. Efekt ma poprostu tobie smakować. Jeśli wolisz kwasy to możesz nic nie dodawać;-) ;-)