Gdzie się podziały drożdże?
: wtorek, 24 lip 2018, 08:49
Witam, mam dwa nastawy cydru z soku z biedronki, 15l jabłka i 5l pomarańczy na drożdżach Lalvin V1116. Po około dwóch tygodni zlałem je z nad osadu, nie pachniał zbyt przyjemnie a smak też miał wiele do życzenia (pomarańczowy wręcz odpychał). Uznałem że, dam im jeszcze czas może smak i nieprzyjemny zapach się zmieni, może miały zbyt mało cukru bo i fajnie by było jak by wyszły mocniejsze niż te 4.5%. Do obu dodałem rozpuszczony w wodzie cukier, 0.5kg do pomarańczy i około trzy dni później 1kg do jabłka, pomarańcza ruszyła po 24godz a jabłko nie Mija już pięć dni od dodania cukru, jutro będzie trzy tygodnie od nastawienia obu, pomarańcza nadal spokojnie pracuje, obrzydliwy zapach przemienił się w przyjemny pomarańczowy, smak również bardzo się zmienił, jest intensywny pomarańczowy (skórki pomarańczy), smaczny i wyraźnie czuć alkohol. A jabłko...jabłko jest słodkie, ma ładny jabłkowy zapach i jest pyszne w smaku, krystalicznie wyklarowane tylko słodkie i dosyć słabe. Co się stało z drożdżami? co z tym dalej robić, dodać drożdży, zostawić tak i butelkować? Miałem zamiar dodać też cukier do butelek w celu nagazowania.
Jestem dopiero początkujący więc proszę o wyrozumiałość!
Jestem dopiero początkujący więc proszę o wyrozumiałość!