Strona 1 z 1

Nalewka bananowa

: wtorek, 18 lut 2020, 01:35
autor: kaczan1976@gmail.com
Witam wszystkich,
Czy ktoś z Szanownych robił nalewkę bananowa? Od jakiegoś czasu eksperymentuje ... i mam mieszane efekty. Najczęściej udaje mi się wylądować i uzyskać bananowy kolor i smak ale czasem tworzy się "czop" - o ile dobrze rozumiem związany z pektynami w bananach. Czy ktoś może pomóc? Smak i kolor są zachowane, ale jedna może jest jakiś sposób aby uniknąć "czopowania" tj. tworzenia się w pojemniku - najczęściej słoju na środku wyspy z galaretowatej (acz smacznej) alkoholizowanej galaretki?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Re: Nalewka bananowa

: wtorek, 18 lut 2020, 15:12
autor: użytkownik usunięty
Pomoże mocniejszy alkohol, a najlepiej dodanie paru kropel pektoenzymu.

Re: Nalewka bananowa

: piątek, 21 lut 2020, 06:22
autor: matot2
Ja przelewam przez filtr do wody brita i wychodzi kryształ:) Smak, zapach i kolor zostaje a bananowa nalewka palce lizać. A jak ją robisz? Same banany zalewasz czy coś dodajesz?

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

Re: Nalewka bananowa

: wtorek, 3 mar 2020, 22:36
autor: kaczan1976@gmail.com
Próbowałem kilku metod, ale najlepiej do tej pory wychodzi mi:
banany ok. 1,5 -2 kg
2-3 goździki
łyżeczka kwasku cytrynowego
200-250 g cukru
4-5l alkoholu 50%
ok. 2 tygodnie z owocami


Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Re: Nalewka bananowa

: sobota, 2 maja 2020, 10:51
autor: MASaKrA_Domingo
Banan jest niewdzięcznym owocem do maceracji. Powinien być najpierw zasypany cukrem i ważne żeby były już żółte, nie zielone. Zostawić na jeden dzień i dopiero dodać alkoholu. Trzeba pamiętać że nie ma on wyrazistego smaku i będzie przebijać się przynajmniej pół roku.