Strona 1 z 1

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: czwartek, 29 paź 2020, 22:03
autor: fo11rest
Jak już to nie tak dawno tylko miesiąc temu.

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: niedziela, 29 sie 2021, 11:06
autor: Carl
Koledzy, robiłem w ubiegłym roku wg sposobu nr 3 (równocześnie alko+cukier), a w tym roku chciałem spróbować wg sposobu nr 2 ( najpierw cukier, później alko).
Czytałem gdzieś o pewnej modyfikacji, a mianowicie chodziło o to, aby malinki w tym syropie trochę podfermentowaly i dopiero później zalać je %. Nie potrafię jednak znaleźć tego, gdzie to czytałem Czy ktoś robił w ten sposób? Warto? A jeśli tak, to ile trzymać owoce zasypane cukrem?

Wystukane z Tapatalka

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: niedziela, 29 sie 2021, 12:14
autor: Wojtek5
Nigdy co prawda w ten sposób nie robiłem, ale dla mnie to taki mało bezpieczny sposób. Po pierwsze jak przegapisz ten moment to owoce zaczną fermentować i po sprawie. Jak źle dobierzesz ilość cukru to od samego początku nalewka jest skazana na konkretną słodkość.

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: niedziela, 29 sie 2021, 12:36
autor: jakis1234
@Carl, a jakie jest uzasadnienie zasypywania najpierw cukrem? Z małymi wyjątkami zawsze zalewam alkoholem, a cukier dopiero po zlaniu.
Zalety - owoce się nie zepsują i nie zaczną fermentować, mam pełną kontrolę nad słodyczą nalewki, cukier wyciąga z owoców alkohol, który tam został.
Zasypywanie najpierw cukrem często jest proponowane w przepisach w internecie, ale oprócz pewnych wyjątkowych nalewek, nie widzę uzasadnienia dla takiej kolejności.
Może ktoś porównał te metody i podzieli się wrażeniami, czy są jakieś różnice?

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: niedziela, 29 sie 2021, 16:19
autor: freek
Przy zastosowaniu najpierw cukru, potem alko mamy w nalewce posmaki winne, ile ich jest zależy od tego kiedy zalejemy owoce z cukrem. Niektórzy tak lubią, inni zaś wolą smak samego "świeżego" owocu.
Sam zatem musisz spróbować co Ci lepiej posmakuje.

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: niedziela, 29 sie 2021, 20:39
autor: fo11rest
Carl pisze:Koledzy, robiłem w ubiegłym roku wg sposobu nr 3 (równocześnie alko+cukier), a w tym roku chciałem spróbować wg sposobu nr 2 ( najpierw cukier, później alko).
Czytałem gdzieś o pewnej modyfikacji, a mianowicie chodziło o to, aby malinki w tym syropie trochę podfermentowaly i dopiero później zalać je %. Nie potrafię jednak znaleźć tego, gdzie to czytałem Obrazek Czy ktoś robił w ten sposób? Warto? A jeśli tak, to ile trzymać owoce zasypane cukrem?

Wystukane z Tapatalka
Można tak robić bez problemu.
Umyte owoce, zasyp cukrem i po zakręceniu słoja porządnie wymieszaj robiąc kuliste ruchy na boki. Czynność powtarzaj codziennie do czasu aż cały cukier się rozpuści. Zwykle to trwa 3-5 dni. Jak już cukru nie ma to zalej to spirytusem i wódką (ja zamiast wódki daję spiryt rozrobiony na 40vol)

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: niedziela, 29 sie 2021, 22:15
autor: jakis1234
Dzięki @freek, czyli owoce zaczynają fermentować i dają winne smaki, ok, to jest wytłumaczenie takiego działania.
Ja jednak wolę smak owoców, jak chcę smaki winne, to sobie zrobię wino.
No ale, każdemu według gustu.

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: poniedziałek, 30 sie 2021, 00:20
autor: Carl
fo11rest, dzięki. Będę próbował. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Edyta
Po 24 h zaczeła się do fermentacja. Po kolejnych 24 h zalałem 70% i... czekam dalej, aby zobaczyć co z tego wyjdzie.

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: środa, 1 wrz 2021, 13:11
autor: zając_poziomka
jakis1234 pisze:Dzięki @freek, czyli owoce zaczynają fermentować i dają winne smaki, ok, to jest wytłumaczenie takiego działania.
Ja jednak wolę smak owoców, jak chcę smaki winne, to sobie zrobię wino.
No ale, każdemu według gustu.
Drugim powód dla którego surowiec można zasypać cukrem jest taki, żeby nalewka nie miała zbyt mocnego smaku. Np. pędy sosny się zasypuje i odlewa potem syrop. Ale ogólnie w zdecydowanej większości przypadków nie ma to sensu.

Osobiście odrobinę fermentuję czarną porzeczkę i wiśnie. Te winne posmaki są bardzo słabo wyczuwalne, ale sama nalewka się wygładza i jest super. Pozostałe owoce najpierw zalewam.

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: środa, 1 wrz 2021, 13:25
autor: freek
Winne posmaki są tym bardziej wyczuwalne, a przynajmniej przez dłuższy okres, im dłużej będzie trwać fermentacja przed zalaniem, ja przynajmniej takie wrażenie odniosłem.
A pędy sosny są zasypywane najpierw cukrem po to by wiadomo-mieć syrop, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie nalewki z pędów sosny, które wcześniej nie oddały od siebie do cukru, byłaby tak intensywna zapewne, że mało komu by smakowała.

Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

: środa, 1 wrz 2021, 15:27
autor: jakis1234
freek pisze: A pędy sosny są zasypywane najpierw cukrem po to by wiadomo-mieć syrop, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie nalewki z pędów sosny, które wcześniej nie oddały od siebie do cukru, byłaby tak intensywna zapewne, że mało komu by smakowała.
A to niekoniecznie, w zeszłym roku zrobiłem nalewkę bezpośrednio z pędów, bez wcześniejszego odciągania syropu i nalewka jest pijalna.
Tyle, że ja akurat lubię mocne smaki, a nalewka z pędów sosny jest traktowana jako lekarstwo.