Strona 2 z 3

Re: Jagermeister

: środa, 22 kwie 2020, 22:24
autor: LuarvikLuarvik
A nie lepiej, poza cynamonem, wrzucać sekwencyjnie na wagę elektroniczną?

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 20:22
autor: robert4you
@zaradek. -wychodzi więcej

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 21:13
autor: zaradek
Już wiem - to ok. 3 łyżeczki ;) - ze 2h temu zrobiłem.
Idę zrobić mieszankę ziołową na jutro.
Myślicie że wielką zmianą będzie użycie mięty z herbatki ekspresowej (nie mam takiej 'naturalnej' suszonej) a zamiast świeżego korzenia imbiru - suszony (przyprawę w proszku)?

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 21:50
autor: artur.sukiennik
Kieliszeczek ziołowej nalewki na dobry sen i trawienie :D :D Zimny Jagermeister po kolacji wchodzi idealnie;-) ;-)

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 23:17
autor: .Gacek
Artur bardzo ładny kolorek Ci wyszedł. Czy zmieniałeś jakieś proporcje? Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie pod światło?

Re: Jagermeister

: czwartek, 23 kwie 2020, 23:57
autor: LuarvikLuarvik
@zaradek
Myślę, że w herbatce to ta sama mięta co luzem, jednak na mój nos to świeży imbir byłby zdecydowanie lepszy.

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 04:21
autor: zaradek
Ma to sens, co napisałeś ;)
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 05:01
autor: aakk
Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. ObrazekObrazek

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 07:25
autor: zaradek
Gdybyś nie wspomniał o filtrze do kawy, to właśnie jego bym Ci zaproponował - albo nawet ręczniki papierowe - ale jak filtr do kawy nie dał rady, to nie wiem.
A jakbyś ocenił różnice w smaku pomiędzy pierwszą a ostatnią porcją?

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 08:01
autor: aakk
Ta musi jeszcze poczekać i ocenię za jakiś miesiąc. Ale ciężko będzie to równać 1:1 bo wcześniej składniki szły na oko bo wagą kuchenną tego dobrze nie odmierzyłem.. Na pewno poszło za dużo pieprzu bo jest pieprzna ta poprzednia :)

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 11:06
autor: artur.sukiennik
No taki herbaciany kolorek :D wszystkie składniki oprócz zaprawki karmelowej mnożyłem x5. Zaprawki dałem 20ml bo tyle miałem;-) dodałem też 3-4 łyżki syropu klonowego :D

Re: Jagermeister

: piątek, 24 kwie 2020, 23:45
autor: artur.sukiennik
A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) ;-)

Re: RE: Re: Jagermeister

: sobota, 25 kwie 2020, 00:48
autor: robert4you
zaradek pisze:Ma to sens, co napisałeś ;)
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?
Tak. Moim zdaniem potem uwalnia się goryczka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: RE: Re: Jagermeister

: sobota, 25 kwie 2020, 00:49
autor: robert4you
artur.sukiennik pisze:A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) ;-)
Jakoś wolę z Red Bull, a jeszcze lepiej z podróbka z Biedronki.
Ewentualnie czysty z lodem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: sobota, 25 kwie 2020, 01:25
autor: artur.sukiennik
Czysty z lodem jak najbardziej, ale ostatnio piłem własnie z be powerem z biedronki i bardzo podbił mi słodycz, aż za bardzo. I w sumie nie wiedziałem czy źle dobrałem proporcje czy miałem za słodki nalew;-) ;-) a dzisiaj wpisałem w internet drinki z jegermaistrem no i wyszło, że mozna z colą, spróbowałem i całkiem fajnie się komponuje;-)

Re: Jagermeister

: wtorek, 28 kwie 2020, 12:49
autor: organoleptyk
Właśnie zbytnia słodycz oryginalnego Jagera mi nie odpowiada. Z lodówki jeszcze jeszcze. Natomiast bardzo chętnie zrobiłbym wg.receptury Unicum, to dla mnie zdecydowanie smaczniejsze przez bogactwo albo wytrawnego Kummerlinga.

Re: Jagermeister

: piątek, 15 maja 2020, 18:11
autor: tomczylitomasz
aakk pisze:Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. ObrazekObrazek
też mi się wytrącały, odczekałem kilka dni i jak miałem wrażenie, że więcej się ich nie wytrąca to przefiltrowałem filtrem do kawy.
od tego czasu spokój.

Re: Jagermeister

: piątek, 22 maja 2020, 19:39
autor: tomczylitomasz
Jednak nie......... Była idealnie klarowna do dzisiaj, znowu się wytrąciła duża ilość kłaczków. Chyba już to tak zostawie...

Re: Jagermeister

: sobota, 23 maja 2020, 16:27
autor: użytkownik usunięty
I tak będzie bez końca, dlatego takie trunki powinno się robić na zaprawkach. Walory smakowe i zdrowotne będą takie same, a nalewka będzie zawsze klarowna, dochodzi do tego jeszcze łatwość przygotowania takiej nalewki jak również jej powtarzalność i dobranie pod swój gust smaku i aromatu, poprzez dodanie paru ml zaprawki, lub jej ujęcie.

Re: Jagermeister

: wtorek, 26 maja 2020, 17:36
autor: Zwodzik
Witam kolegów, też się skusiłem na jegera i zrobiłem od razu 4 litry, pachnie pięknie, intensywniej niż original. Od razu ostrzegę, jeśli ktoś chce robić większą ilość to nie dawajcie proporcjonalnie więcej cynamonu, bo wyjdzie gorzkawe.
Usprawnilem trochę przepis o swoje widzi mi się Obrazek
Dodałem trochę owoców tarniny oraz kilka kwiatów hibiskusa na kolorek, oraz borówkę bo wyczytałem gdzieś że w orginale też jest. Nie dodałem za to karmelu. Ale zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje. Czas pokaże jak to będzie wyglądało. Obrazek

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Re: Jagermeister

: sobota, 8 sie 2020, 22:17
autor: Pablo70
Hm... Jak chcecie uzyskać taki ładny ciemny kolor jagera a’la ramazzotti to zamiast białego cukru wystarczy zastosować cukier trzcinowy nierafinowany dark muscovado. Da piękny ciemny kolor, inną słodycz, i nie trzeba dodawać zaprawek.. Niestety. Z nalewkami ziołowymi jest jeden wielki kłopot, ... one smak zyskują dopiero po dluuuugim dojrzewaniu. Rok dla tego typu nalewek to niezbędne minimum. ( rzecz jasna jager to nie whisky czy burbon wiec ten rok to jeszcze nie tak przecież strasznie... ).


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Jagermeister

: czwartek, 17 gru 2020, 13:13
autor: rafalleg
Czy dodanie ziela angielskiego i liścia laurowego mocno zmieni smak tego przepisu? Poprawi go czy raczej nie kombinować?

Re: Jagermeister

: piątek, 17 wrz 2021, 14:49
autor: Rebeli@nt
Zwodzik pisze: zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje
Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół 8-) .
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.

Re: Jagermeister

: piątek, 17 wrz 2021, 16:49
autor: SinyNos
Może się wtrącę ze swoim spostrzeżeniem. Osobiście lubię oryginał ale jako hobbysta spróbowałem zaprawki, Hunterschnaps z Prestige. Na dobrym destylacie jak dla mnie bardzo bardzo przypomina oryginał (ślepego testu nie robiłem). Ominąć można zabawę z ziołami, bardziej lub mniej udane eksperymenty związane z poszukiwaniem ingrediencji. Tyle ode mnie, z zaciekawieniem obserwuję dalej wątek;)

Re: Jagermeister

: piątek, 17 wrz 2021, 17:06
autor: marian.naworski
@sinynos próbowałem zaprawki o której mówisz, dla mnie totalnie odpychający trunek nie zdatny do picia . Nawet butelkę zafarbował na zielono . Z oryginalnym Jegerem raczej mało wspólnego.

Re: Jagermeister

: sobota, 18 wrz 2021, 21:54
autor: SinyNos
marian.naworski pisze:@sinynos próbowałem zaprawki o której mówisz, dla mnie totalnie odpychający trunek nie zdatny do picia . Nawet butelkę zafarbował na zielono . Z oryginalnym Jegerem raczej mało wspólnego.
Jak dalest jak pisze producent, zgadzam się. Dodaj mniej cukru, a 20ml starczy na litr, niech odstąpi miesiąc i spróbuj;) ja go robię na ok 40%

Re: Jagermeister

: sobota, 25 wrz 2021, 16:25
autor: Ryba64
Też próbowałem różnych przepisow, ale nie dło się uzyskać nawet 70% oryginału. jednak nie każdy trunek da się zrobić jak zwykłą cukrówe.

Re: Jagermeister

: sobota, 25 wrz 2021, 18:42
autor: kondon
Pytanie czy warto dążyć do 100% tego oryginału.
Moim zdaniem nie i ten przepis jest ciekawszy.

Re: Jagermeister

: wtorek, 19 paź 2021, 00:41
autor: tom6533
Cześć, poszperałem nieco po forach, stronach etc i wpadło mi w oko kilka składników które można by było dodać, ale niekoniecznie wiem w jakich ilościach, może jakieś sugestie? Dodam, że dobrze by było sugerować się "łyżeczkami", aby było po prostu łatwiej ewentualnie dodać coś do przepisu z pierwszego posta.
- lukrecja
- kolendra
- koper włoski
- żeńszeń
- ziele lubczyku
- arcydzięgiel
- hyzop
- szafran

Re: Jagermeister

: wtorek, 19 paź 2021, 18:28
autor: gary1966
Rebeli@nt pisze:
Zwodzik pisze: zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje
Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół 8-) .
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.
Nie mam wiedzy jak jest z "jegrem" ale widziałem w sklepie beczki dębowe po likerze ziołowym. To może i coś tam leżakuje?

Re: Jagermeister

: czwartek, 2 gru 2021, 15:20
autor: Gawronfly101
zrobiłem wg przepisu, nie miałem piołunu a wyszedł i tak świetny może nie jak oryginał ale naprawdę warto próbować