Strona 1 z 1

passoa

: sobota, 12 wrz 2009, 17:15
autor: Coorp.pl
Piękna Pani też lubi:
- 25 gram Passoa
- 50 gram Malibu
- 4 kostki lodu
- dopełnić szklankę sokiem z czerwonych pomarańczy
(mozna wzmocnić dodając 25 gram 40% pociechy)

Re: passoa

: niedziela, 3 sty 2010, 02:13
autor: dominikcochal
Co to jest passoa?

Re: passoa

: niedziela, 3 sty 2010, 09:49
autor: kwachu
Passoa - likier produkowany z soku owoców marakui. Został wprowadzony na rynek w 1986 roku. Istnieją pochodne likiery Passoa o smaku mango, ananasowym i kokosowym.
Cytat z WIKIPEDII.

Re: passoa

: piątek, 19 lut 2010, 19:43
autor: Coorp.pl
A tak przy okazji, może ktoś wie, gdzie można kupić syrop z maracui? A’propos „Passoa”, bo łacińska nazwa rośliny, to „passiflora edulis”, czyli „męczennica jadalna”. No właśnie. Nazwa likieru pochodzi nie od „pasji”, czyli czegoś, co nas fascynuje, ale od „pasji”, czyli męki Chrystusa, bo kwiat passiflory kojarzył się europejskim odkrywcom z koroną cierniową i trzema gwoździami. Maracuia (spolszczenie jest prawidłowe i można pisać „marakuja”) to nazwa miejscowa, oznaczająca „jedzony jednym haustem”, gdyż owoce są bardzo orzeźwiające. Syropy bywają żółte, bo są z owoców passiflory nizinnej, zaś likier jest pomarańczowo-czerwony, gdyż jest z marakui górskiej, mniej kwaskowej.