Strona 1 z 25
Wirtualny toast
: poniedziałek, 8 lip 2013, 22:44
autor: wiking
Zakładam temat podobny jak na sąsiednim forum, kto ma ochotę wypić, bo ma akurat ochotę i przy okazji wznieść jakiś toast swoim niepowtarzalnym trunkiem, to zapraszam tutaj.
Ja jako pierwszy wypiję za wszystkich forumowiczów niestety zdobyczną od kolegi smorodinówką.
Re: Wirtualny toast
: poniedziałek, 8 lip 2013, 23:10
autor: panta_rei
Na zdrowie, za lato
Zeszłoroczna nalewka z dzikiej czereśni!
Re: Wirtualny toast
: poniedziałek, 8 lip 2013, 23:25
autor: ta_moko
A ja piję zdrowie Sąsiadów.
Ostania butelczyna zeszłorocznej śliwowicy.
Re: Wirtualny toast
: poniedziałek, 8 lip 2013, 23:38
autor: wiking
A ja dołożę się z życzeniami 100 lat!!! dla kolegi @klodek4 oby mu tam dobrze grzybki pracowały i interes dobrze działał
moją tutti frutti raz.
Re: Wirtualny toast
: wtorek, 9 lip 2013, 00:25
autor: klodek4
Wikingu!!!! dzięki za życzenia!!!!! fajny pomysł z tym tematem /myślałem wcześniej też o tym/, jako że rano mam w pracowni dzieciaki to szklanką własnego cydru wznoszę toast za Wasze zdrówko
Re: Wirtualny toast
: wtorek, 9 lip 2013, 09:27
autor: Emiel Regis
Sto lat, sto lat. Nich żyje nam!
A teraz
klodek4 zgodnie z uświęconą świecką tradycją musisz postawić
flachę.
Szkoda że wypijemy ją tylko wirtualnie
Re: Wirtualny toast
: wtorek, 9 lip 2013, 15:41
autor: klodek4
Jeszcze raz wielkie dzięki, jeszcze po południu mam zajęcia, więc flachę postawię wieczorkiem
Re: Wirtualny toast
: wtorek, 9 lip 2013, 22:23
autor: wiking
Może, to już nie wieczorek, ale jestem i melduję się na obiecaną flachę, co to Klaudiusz zapomniałeś?
Ja dzisiaj wypiję sztaganka żołądkowej z gotowej mieszanki ziół za kolegę @gozdawa, oby mu się udało, to wszystko jakoś wyjaśnić.
Aleś mnie uprzedził.
Re: Wirtualny toast
: wtorek, 9 lip 2013, 22:27
autor: klodek4
No to umówiona flaszeczka, haha, może być moja gołębióweczka, wyciągajcie kielichy bo polewam, za Wasze zdrowie, mniam, pozdrawiam wszystkich.
Re: Wirtualny toast
: wtorek, 9 lip 2013, 22:36
autor: wiking
No to, jeżeli już żeśmy się spotkali, to poleję, ale tak oszczędnie rocznego rosolisu od @radiusa mam go tylko na specjalne okazje
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 16:57
autor: Emiel Regis
Czyżbyście wypili wszystko beze mnie
Niestety noc i część dnia spędziłem za kierownicą, dziś jednak wpadnę z wieczora ze schłodzonym piwkiem. Mam nadzieję że zostało dla mnie ciut gołębiówki
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 17:30
autor: radius
@Emiel, u mnie chłodzi się Kasztelan, czekam tylko aż słonko trochę się zlituje i zapadnę w miękki leżak przed swoją chałupą z zimnym kuflem w ręce
Co, narobiłem co niektórym smaku
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 17:37
autor: Emiel Regis
Haha, dobrze wiesz że też je lubię, mam więc zrobiony zapas
Jeszcze kilka spotkań i kończę na dziś po czym też zasiadam z zimnym kufelkiem
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 18:33
autor: panta_rei
A ja Wam na złość zrobię i pójdę sobie do piwniczki po coś fajnego, popatrzę sobie jak moje piwko fermentuje, O! Wasze zdrowie!
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 20:58
autor: wiking
Przez wieczny brak czasu zaniedbałem swoją piwniczkę robi się coraz bardziej pusta
. Dzisiaj jestem już po pracy, więc odkorkuję 1,5 roczną naleweczkę na piwie Karmi i wychylę małą szklaneczkę za Emiela, żeby się nie spóźniał na umówione spotkania
.
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 21:17
autor: Emiel Regis
Kurde, nie kumam o co biega, ale wypiję za to
Piwko schłodzone i nie jest do oglądania tylko do picia*
wiking muszę Ci przyznać że masz dar do nalewek na piwie. Mam nadzieję że zostawisz coś na lato
*
panta_rei pisze:Wam na złość zrobię i pójdę sobie do piwniczki po coś fajnego, popatrzę sobie jak moje piwko fermentuje
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 22:47
autor: wiking
Mam jeszcze tylko jedną zakorkowaną butelczynę, ale postaram się ją oszczędzić. Przez problemy zawodowe nie mam teraz na nic czasu i na przyszły rok się chyba zastrzelę, bo piwniczka będzie pusta wszystkie dwuletnie i roczne trunki już prawie się kończą, a tu nie ma jak zrobić nowych na tą zgryzotę jeszcze malutkiego sztaganka naleweczki wychylę więcej nie mogę, bo jutro znowu za kierownic siadam.
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 23:24
autor: panta_rei
Emiel Regis pisze:
Piwko schłodzone i nie jest do oglądania tylko do picia*
Przyjdzie czas na picie, na razie trzeba doglądać, temperaturę sprawdzać, pogłaskać fermentator. W sierpniu przyjdzie czas na picie, szkoda tylko, że nie zacząłem w marcu :-/
Re: Wirtualny toast
: środa, 10 lip 2013, 23:29
autor: wiking
Emiel Regis pisze:Czyżbyście wypili wszystko beze mnie
A to, to co miało znaczyć teraz kumasz?
Re: Wirtualny toast
: wtorek, 16 lip 2013, 22:22
autor: wiking
Panowie nie bać się i dawać tutaj chwalcie się czym, kto popija wieczorami, wtedy zawsze jakaś dyskusja z tego wyniknie ilość informacji jest, wtedy bezcenna ja dzisiaj wypiję destylatem dżemowo kompotowo sokowym
za wszystkich, którzy boją się cokolwiek napisać w tym temacie, żeby ich nie posądzono o alkoholizm lub nie chcą nic pisać, bo wiedza u nich za mała ludziska piszcie właśnie tutaj przy kielonku lepiej się dyskutuje.
Re: Wirtualny toast
: wtorek, 16 lip 2013, 23:46
autor: panta_rei
Mam zaczętą buteleczkę z nalewką z dzikiej czereśni, więc mogę potowarzyszyć
Mój wielosłoikowiec jeszcze za młody na picie... ale może chociaż maleńki kieliszeczek?
Dodane:
Młody, bardzo młody jeszcze, ale pięknie czuć maliny, było ich sporo, słodkawy posmak. Dość wyraźny pogon, ale z założenia miał być do długiego leżakowania, płatki dębowe średnio palone i wymoczone uprzednio w winie, chyba muszę ich dołożyć.
Dzika czereśnia ma się wybornie
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 09:23
autor: wiking
Kurcze, kobieta nie dała mi wczoraj porozmawiać
. Ja swojego wielosłoikowca za mocno wyczyściłem, czyli przeprowadziłem normalną stabilizację i odbiór przedgonów, a przy 75% przeszedłem na odbiór spirytusu, więc smaku i zapachu dużo zostało w kegu.
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 09:29
autor: radius
@wiking, piwo z rana jak śmietana
- twoje zdrówko
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 09:57
autor: wiking
Ja niestety nie mogę nawet piwka
, ale dzięki.
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 18:08
autor: panta_rei
Ja też nie mogę piwka, jeszcze fermentuje :-/
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 19:26
autor: drgranatt
No co tam Panowie, Wasze zdrówko czystą z lekką nutką black currant
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 19:32
autor: wiking
No jak tu nie odpowiedzieć, po prostu aż ręce świerzbią witaj drgranatt , już biegnę po jakiś szlachetny trunek, może ktoś dołączy
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 19:39
autor: drgranatt
Witaj wikingu, królu dalekiej północy
Poprawiam tym razem czystą z lekką nutką raspberry.
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:03
autor: Emiel Regis
radius pisze:@wiking, piwo z rana jak śmietana
- twoje zdrówko
Ty się lepiej bierz za taras a nie za piwko z rana
Wasze zdrówko, lodowatym cydrem
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:05
autor: panta_rei
Na zdrowie, na zdrowie... kompotem agrestowym- rocznik 2012
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:11
autor: drgranatt
Ooooooooooooooo, kompocik
- czyżby dochodzimy do siebie
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:16
autor: wiking
panta_rei pisze: kompotem agrestowym- rocznik 2012
Czy aby przerobionym na ducha agrestu?
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:21
autor: panta_rei
No właśnie nie, czysty kompot :-/
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:28
autor: wiking
Uuuuuuuu!!!
Ja dzisiaj za radą kolegi radiusa dodałem do mojego wielosłoikowca 50ml syropu klonowego i 9 gramów dębu z beczki od kolegi @klodek4 wszystko, to na 9l okowity jutro z tym do piwnicy i zapominam o tym na minimum 6 miechów wypiję teraz, za to czystą ze spirytusu, który uzyskałem z tej produkcji mogę, to nazwać dżemówką
.
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:38
autor: panta_rei
Bez przesadyzmu, poszedłem do piwniczki zerknąć na piwko, odfermentowało, pachnie cudnie, a jak wracałem to wpadł mi agrest w oko- myślę sobie można jeden słoiczek zniszczyć
Ale już będę grzeczny, idę coś procentowego zalać do kieliszka.
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:55
autor: drgranatt
wiking pisze:Ja dzisiaj za radą kolegi radiusa dodałem do mojego wielosłoikowca 50ml syropu klonowego i 9 gramów dębu z beczki od kolegi @klodek4 wszystko, to na 9l okowity jutro z tym do piwnicy i zapominam o tym na minimum 6 miechów...
Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaak, już to widzę. Najpierw musisz piwnicę zamurować i zapomnieć gdzie ona w ogóle jest
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 20:56
autor: wiking
HA HA HA!!!
Re: Wirtualny toast
: środa, 17 lip 2013, 22:36
autor: klodek4
No to ja strzelę strzemiennego, gołębióweczką z macerowanymi owocami lasu i hibiskusem plus ciutka wanilii, niestety ostatnio w te gorące tutaj dni, jestem zapracowany i całymi dniami przesiaduję w pracowni, pozdrawiam kamratów
Re: Wirtualny toast
: czwartek, 18 lip 2013, 06:25
autor: maro_1955
Panowie i Panie; ...jak nie wypiliście jeszcze wszystkiego
, to czy ja "marrro" mogę załapać się na sępa
.
Obiecuję, że jak COŚ ugotuję to też WAS poczęstuję
.
Zdrówka
.
Re: Wirtualny toast
: czwartek, 18 lip 2013, 12:18
autor: Wald
Gotowane musisz sam sięgnąć, stoją pod regałem w piwnicy. A może wolisz szklaneczkę bernardyńskiego, bo mam akurat bukłaczek pod ręką?