Strona 1 z 1

Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

: środa, 15 maja 2013, 20:06
autor: Gonek Szczyrba
Witam,
chciałbym w związku ze zbliżającym się sezonem lipowym zapytać, jakim gatunkiem drożdży w przypadku kwiatu lipy i kwiatu czarnego bzu się najlepiej posłużyć? (Wino półsłodkie albo wytrawne, 11-13% alk.)
Pozdr. Goniusz

Re: Lipa

: niedziela, 19 maja 2013, 16:28
autor: cannon
"Najlepiej udają się z bzu czarnego ciężkie wina czerwone, Bordeaux i Burgund, lub Madeira, Malaga.
Ponieważ moszcz z jagód bzu czarnego fermentuje bardzo powoli i z trudnością, trzeba uprzednio przygotować, specjalny zaczyn drożdżowy."-więc drożdże mogą być takie jak na powyższe wina.Dotyczy zarówno kwiatów jaki jagód.
Pozdrawiam

Re: Lipa

: niedziela, 19 maja 2013, 19:50
autor: manowar
Z tych 4 to raczej żadne - wszystkie są do czerwonych win (Madera, Malaga ciężkich, słodkich zupełnie nie pasujących do win kwiatowych). Ja bym stawiał na Sauturnes albo Riesling.

Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

: poniedziałek, 20 maja 2013, 19:12
autor: radius
manowar pisze:Ja bym stawiał na Sauturnes albo Riesling.
Ewentualnie Tokay. Kol. cannon nie doczytał, że to ma być z kwiatów a nie owoców ;)

Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

: poniedziałek, 20 maja 2013, 21:42
autor: gr000by
Do win z kwiatów polecam Tokay lub Sauternes, szczególnie te pierwsze potrafią wydobyć smak i aromat kwiatów i wprowadzają delikatne nuty miodowe.

Re: Lipa

: poniedziałek, 20 maja 2013, 23:58
autor: Wald
Tokaj potrafi dojść nawet do 17%.
manowar pisze: Sauturnes albo Riesling.
Johannisberg ; Steinberg; Riesling; Sauternes.

Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

: wtorek, 21 maja 2013, 21:16
autor: cannon
Kolego radius :poklon;

Dla zainteresowanych przypomnę taki oto przepis:

"Wino z kwiatu bzu czarnego. Odznacza się oryginalnym aromatem. Nadaje się na ciężkie wina stołowe. Na 10 l. wina bierzemy 200 — 300 gr. kwiatu, obrawszy go uprzednio z łodyżek, i parzymy 3 litrami wrzącej wody, do której dodajemy roztwór 2 kg. cukru w 1,5 l. wrzącej wody, 4 gr. soli mineralnych i 20 — 40 gr. kwasku cytrynowego. Do ostudzonego płynu wlać zaczynu drożdży przygotowanych tak, jak do wina z jagód bzu czarnego i uzupełnić do 10 l. Po paru dniach, gdy płyn dobrze przejdzie aromatem kwiatów, przecedzić go i odstawić do dalszej fermentacji. Klaruje się dość trudno".