Wino z zielonej herbaty- moje piąte wino
: czwartek, 7 mar 2019, 12:56
Poczytałem kilka przepisów o tym rodzaju wina, przygotowałem sprzęt i nastawiłem 30 l wg własnego, wyśrodkowanego przepisu
Przepis na 30 litrów gotowego wina. Zaplanowałem 18%, półsłodkie
25l wody
9,2kg cukru (5,5l wody) 5kg na start i 4,2kg drugie słodzenie
60gr kwasku cytrynowego
480gr Zielonej herbaty + pigwa
2,4kg rodzynek
1 kg suszonych śliwek
400 gr suszonej żurawiny
Drożdże z browinu aktywne, suszone, do każdego rodzaju wina. Pisze, że szybka fermentacja do 13%. Mam nadzieję, że osiągnę 18%. Jedno opakowanie na 10-35l wina. W razie czego mam drugie, takie same drożdże.
Bakalie umyte, przegotowane i opłukane (śliwki posiekane) wrzuciłem do balona. Pierwszą dawkę cukru w ilości 5kg rozpuściłem w 5 litrach wody, wyszło 8 litrów płynu. Herbatę zabezpieczoną w gazie, co by nie latała, zaparzyłem 3 razy. W 7 litrach pierwszy raz, w 7 litrach drugi raz i w 3 litrach trzeci raz. Herbata naciągnęła 1 litr wody. (7+7+3-1=16).
8l syrop cukrowy + 16 litrów wywaru z herbaty dało 24 litry nastawu. Cukromierz pokazuje 18 BLG Wystudzone wlałem do balonu i zaszczepiłem drożdżami.
4,2 kg cukru jako kolejną dawkę (2.5litra płynu) rozpuszczę w 3.5l wody dodam za 7-10 dni, zobaczę jak będzie pracowało. Całość mi da 30 litrów nastawu + bakalie. Po ok 6 tygodniach zrobię pierwszy odciąg i wywalę śmieci.
Przepis na 30 litrów gotowego wina. Zaplanowałem 18%, półsłodkie
25l wody
9,2kg cukru (5,5l wody) 5kg na start i 4,2kg drugie słodzenie
60gr kwasku cytrynowego
480gr Zielonej herbaty + pigwa
2,4kg rodzynek
1 kg suszonych śliwek
400 gr suszonej żurawiny
Drożdże z browinu aktywne, suszone, do każdego rodzaju wina. Pisze, że szybka fermentacja do 13%. Mam nadzieję, że osiągnę 18%. Jedno opakowanie na 10-35l wina. W razie czego mam drugie, takie same drożdże.
Bakalie umyte, przegotowane i opłukane (śliwki posiekane) wrzuciłem do balona. Pierwszą dawkę cukru w ilości 5kg rozpuściłem w 5 litrach wody, wyszło 8 litrów płynu. Herbatę zabezpieczoną w gazie, co by nie latała, zaparzyłem 3 razy. W 7 litrach pierwszy raz, w 7 litrach drugi raz i w 3 litrach trzeci raz. Herbata naciągnęła 1 litr wody. (7+7+3-1=16).
8l syrop cukrowy + 16 litrów wywaru z herbaty dało 24 litry nastawu. Cukromierz pokazuje 18 BLG Wystudzone wlałem do balonu i zaszczepiłem drożdżami.
4,2 kg cukru jako kolejną dawkę (2.5litra płynu) rozpuszczę w 3.5l wody dodam za 7-10 dni, zobaczę jak będzie pracowało. Całość mi da 30 litrów nastawu + bakalie. Po ok 6 tygodniach zrobię pierwszy odciąg i wywalę śmieci.