Strona 2 z 3

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 14 paź 2019, 20:45
autor: Machines
No tak... jeszcze raz dzięki.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 16:23
autor: kubusrozpruwacz
Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 21:06
autor: maria.kowalczyk
Witajcie, mam pytanie 2/10/19 nastawiłam wino z winogron, dziś już mi słabo fermentuje raz na 3 minuty, czy coś z moim winem jest nie tak .Po raz pierwszy robię wino,czy powinnam go już zlać znad osadu , czy coś zrobiłam nie tak? Wykorzystałam już cały cukier na wino o mocy ok.12%. Bardzo proszę Was o pomoc.

Re: wino z ciemnych winogron

: środa, 16 paź 2019, 23:01
autor: Góral bagienny
Koleżanko warto przeczytać i jakby nie było odpowiedzi na jakieś pytanie to pytać ;) podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html

Re: RE: Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 17 paź 2019, 05:59
autor: dynio
kubusrozpruwacz pisze:Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Najbardziej popularne ciemne winogrona przerobowe do uprawy w Polsce:
Regent 21°Bx, 7g kwasów
Leon Millot 22,2°Bx, 6,5g kwasów
Rondo 19°Bx, 8g kwasów

Jeżeli robi się wino z nieznanych winogron (najczęściej deserowych) to się zgodzę, ale nie jeżeli użyje się odmiany na wino

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 17 paź 2019, 21:59
autor: eldier
Chyba, że jest to dość popularna w starszych ogrodach labrucha, która nawet 16% cukru nie ma ;)

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 19 paź 2019, 14:18
autor: mocho
kubusrozpruwacz pisze:według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Kwestia kto czego oczekuje, moim zdaniem zamiast robić średnie/kiepskie to lepiej je kupić w sklepie. Jak już robić to najlepsze jak się tylko da

Re: wino z ciemnych winogron

: sobota, 14 mar 2020, 13:33
autor: tswiatek
Witam, Mam problem z winem z ciemnych winogron. Wino ustawiłem we wrześniu. Przestało pracować w grudniu. Niestety pojawił się biały nalot na powierzchni wina. Nie zepsuło to smaku, ale nie wiem jak się tego pozbyć i cóż to może być? Ponadto kilkukrotne odciąganie wina do butelki stojącej powoduje, że wino zabutelkowane mocno fermentuje.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 14 lip 2020, 16:18
autor: donald1209
Jak jest biały kożuch to tylko na rurki.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 14 lip 2020, 17:01
autor: dynio
Nie koniecznie, powodem zapewne jest mało siarki, dostęp tlenu i wyższa temperatura. Możesz pozbyc sie b.delikatnie kożucha z góry lub ściągnąć wężykiem wino od spodu (kożuch zostanie na sciankach) do innego gąsiora. Koniecznie dodaj pirosiarczynu i obserwuj co sie bedzie dzialo, jeżeli sie powtórzy to wtedy na rurki

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 1 paź 2020, 19:35
autor: Pppaaawww
Czy 23 blg po 4 dniach to dobre wskazanie? Chcialem dodac teraz jeszcze 1.5 kg cukru w 1 litrze widy. Na początku nastawiłem 10 kg winogrona czarnego i 2 kg cukru z 4 litrami wody.czy dobrze planuje?

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 12 paź 2020, 19:09
autor: Pppaaawww
Co zrobić zeby uzyskać wino słodkie tak powyżej 10 %. Obecnie po dwóch tygodniach blg wynosi 15. Jak do tej pory to bylo 3.5 kg cukru i 5 litrów wody i 10 kg winogrona. I dodam ze nie oddzielałem od owoców jeszcze bo cały czas nastaw jeszcze pracuję

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 12 paź 2020, 22:10
autor: jakis1234
@Pppaaawww .
Wino nie dosładza się jak pracuje, w ten sposób dostarczasz pokarmu drożdżom i będziesz miał więcej alkoholu ( no chyba, że drożdże już padną od nadmiaru alkoholu :)).. Poczekaj aż drożdże całkowicie zakończą pracę, potem trzeba je zabić i dopiero wtedy można dosładzać wino do swoich potrzeb. Można co prawda dać inne słodziki (ksylitol itp), ale one jednak wnoszą swoje smaki.
Ech, generalnie długi temat, ciężko wyjaśnić w kilku zdaniach - poczytaj kolego, są fora przeznaczone specjalnie dla winiarzy:
http://wino.org.pl/forum/
http://www.winogrona.org/forum/

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 13 paź 2020, 13:27
autor: lesu.pl
Jeżeli mogę się wtrącić to zawodowi winiarze robią wina na samym soku wyłącznie. Jeżeli chcesz (a mówię tylko o czerwonym winogronie!) uzyskać w winie maksymalne stężenie antyoksydantów to przetrzymaj owoce nawet 4 tygodnie. O wpływie przeciwutleniaczy naturalnych na organizm człowieka pisał nie będę. Informacji na ten temat jest wiele.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 13:35
autor: irena3105
Witajcie drodzy grupowicze.
Pierwszy raz robię wino i chyba mam problem.
Proszę o rady.
2.10.2021r. 16 kg winogron granatowych niemytych <dzikusy> z własnej działki<słoneczne stanowisko>Początkowe BLG 17
1 litr wody, 1kg cukru.Po 3 dniach ruszyło. Po 10 dniach odcisnęłam owoce ,rozpuściłam w 1 litrze 2kg cukru.,dodałam. Ruszyło ładnie. Po następnym tygodniu dodałam jeszcze 2 kg cukru rozpuszczonego w 1 litrze wody. Chwilkę "pyrkało" a teraz jest cisza. Nastaw trzymam we wiadrze fermentacyjnym. 20 litrowym. Wolnej przestrzeni jest 5 cm. Temperatura pomieszczenia 24 stopnie. Jeśli wyjdzie chciałabym wino wytrawne. 26.10.2021 poruszałam wiadrem<oczywiście bez otwierania> i zaczęło pyrkać co 20 -25 sekund
i tak jest do dziś Jak przycisnę wieczko wiadra z fajki fermentacyjnej pachnie ładnie.
Moje pytania .
Co dalej ? Już wiem, że mam za dużo cukru :( , ale może jest jakiś sposób, żeby nie wyszedł miód.

Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 15:51
autor: jakis1234
I znowu drożdże dzikusy i problemy z nimi, pewnie doszły do granicy wytrzymałości alkoholowej i padły.
Jaki jest aktualny Blg? Spada, czy już się zatrzymał?
Koleżanko, za mało informacji. Wino dobrze wyliczone i nastawione na prawidłowych drożdżach wychodzi wytrawne, potem się je dosładza do smaku.
W Twoim przypadku trudno cokolwiek doradzać, jak nie mamy danych w jakim aktualnie stanie jest wino.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 16:03
autor: irena3105
Obecne Blg to 12 . Bulgocze co 12-15 sekund.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 16:52
autor: jakis1234
To nic nie ruszaj. Wino nadal pracuje, niech sobie spokojnie pracuje.

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 17:13
autor: użytkownik usunięty
Serwus
No, cukru koleżanka nie żałowała ;) 17Blg startowego plus 2x2 kg cukru sypanego w porcjach z dwoma litrami wody ;/ Pozostało 12blg - dużo. Dzikusy nieprzewidywalne, mogą się zatrzymać w każdej chwili. Ale oczywiście niech jadą do zwycięstwa. Taki cukier to na bayanusy dobry :ok:

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 18:03
autor: dynio
5k cukru na 16kg winogron?
Wychodzi ponad 22° tego to chyba i bayanusy by nie przerobiły...


Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 18:46
autor: użytkownik usunięty
@dynio, czy można wiedzieć w jakiej skali podałeś wynik i jak to policzyłeś ?

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 19:03
autor: dynio
16kg winogron to ok. 11.2L soku (przy idealnej wydajności dla winogron 70%)
poczatkowe blg 17 = 1.9kg cukru
+ 5kg cukru przy 4Lwody daje w sumie ok 18L wina (kg cukru w 1L wody to 1.6 roztworu) i prawie 7kg cukru.
A to daje blg na poziomie 39.
Coś pomyliłem?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 19:09
autor: dynio
Albo inaczej:
Na 1% potrzeba 17g w litrze wina
Tutaj mamy 7000g cukru / 18L wina to daje 389g cukru/L, dzielone przez 17 wychodzi 22,87%

To będzie bardzo slodkie winko
Ale może koleżanka w takich gustuje

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 19:35
autor: użytkownik usunięty
dynio pisze:
Wychodzi ponad 22°
Jeśli ten wynik oznacza 39Blg, to :ok: niemam więcej pytań.

Re: RE: Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 20:05
autor: dynio
defacto pisze:
dynio pisze:
Wychodzi ponad 22°
Jeśli ten wynik oznacza 39Blg, to :ok: niemam więcej pytań.
Jeśli coś pomyliłem to proszę o poprawienie

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: wtorek, 26 paź 2021, 20:37
autor: freek
Zapytam czy zostały odjęte niecukry od pomiaru blg w owocach? Czy wynik podany prosto po zmierzeniu ?
Koleżanko ciesz się że ten nastaw jeszcze chodzi biorąc pod uwagę dzikusy, nic nie ruszaj i teraz już nie zaglądaj do wiadra, aż do skończenia pracy drożdży, może jeszcze co nie co uciągną.

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:16
autor: majster1
Wycisnalem dzisiaj trochę soku z winogron. Wyszło 30 blg chyba max na skali balingomierza. Czy u Was też tyle wychodziło? Czy przy tak dużym poziomie cukru w owocach dodawać później jeszcze cukier?
wino.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:34
autor: dynio
Tosz to musiały być chyba jakieś kosmiczne winogrona
Nie ma winogron z taką ilością cukru...
Chyba masz uszkodzony spławik.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:37
autor: majster1
dałem 0,5kg cukru ale na 18kg winogron wiec nie tak dużo. Nie wiem zmierze jutro jeszcze raz. Ale jest jak byk max na skali. Jakieś mołdawskie winogrona

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:53
autor: dynio
Sorry poprawka: mogło tak wyjść
Te 0.5kg cukru zmienia postać rzeczy bo z 18kg owoców wyszło Ci pewnie max 12L soku. Tym 0.5kg zwiększyłeś ilość cukru aż o 1/4 wzgl cukru w owocach

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:55
autor: kiwitom23
Skalibruj spławik na wodzie i zobacz czy wskazuje zero. Robię wina od kilku lat, ale 30BLG to miałem tylko na miodzie pitnym. Coś jest nie halo z tym odczytem, jeżeli faktycznie masz 30BLG, to będziesz musiał to mocno rozwodnić, bo Ci drożdże nie ruszą przy takim ulepku.

Re: wino z ciemnych winogron

: poniedziałek, 7 lut 2022, 17:57
autor: majster1
na razie mierze razem z miazgą, jeszcze nie oddzieliłem soku od miazgi
wino3.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lut 2022, 09:14
autor: majster1
Drożdże elegancko wystartowały, owoce podnoszą się do góry, hulają aż miło.
wino4.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lut 2022, 09:59
autor: Doody
No to super, choć mogłeś bardziej wycisnąć niektóre grona bo wydaja się być całe.

Re: wino z ciemnych winogron

: czwartek, 10 lut 2022, 11:29
autor: pinki101
Co do rozgniatania, nie polecam używać gołych rąk. W zeszłym sezonie po takim zabiegu dostałem ogromniastej wysypki połączonej z niemiłosiernym swędzeniem. Dzikie drożdże chyba zabrały się do pracy nie na tym co potrzeba :cry: Teraz używam tłuczka do ziemniaków i rękawiczek.

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 11:36
autor: majster1
Teraz wyglada tak. tez uzywam tluczka do ziemniaków. Jutro zamierzam odcisnąć owoce i jeszcze bardziej je rozdrobnić, za pierwszym razem sok wyleciał bardzo łatwo. Tylko te z wierzchu nie chciały się rozgnieść a teraz już nie chce w tym grzebać. Wszystkie owoce najpeirw przelałem wrzątkiem żeby nie było dzikusów, drożdże wystartowały bardzo dobrze, szaleją jak głupie.
wino5.jpg

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 11:57
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
Nie uzyskałbyś więcej soku, pektoenzym stosując?

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 12:14
autor: majster1
pewnie tak ale nie chce nic dodawać.

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 12:30
autor: jakis1234
Pektoenzym - preparat enzymatyczny, który ułatwia uzyskanie soku z owoców. Środek całkowicie naturalny uzyskiwany poprzez izolację enzymów pektynolitycznych z owoców. Nie przesadzajmy, to nie jest chemia a bardzo ułatwia wyciskanie soku,

Re: wino z ciemnych winogron

: piątek, 11 lut 2022, 15:24
autor: majster1
Może dodam teraz jak oddzielę same owoce i doleję do reszty nastawu.