Strona 1 z 1

Odciskanie moszczu.

: czwartek, 19 mar 2020, 07:01
autor: ollo
Tak siedzę, czytam, planuję ruchy na przyszłość więc zapytam Szanownych Kolegów winiarzy w pewnej kwestii..Będę fermentował pomieloną czy posiekaną śliwkę oraz innym razem banana. Dodam tam oczywiście enzymu upłynniającego. Jak Państwo oceniacie skuteczność wyciśnięcia takiej miazgi przez worek filtracyjny na prasie? Poleci tam jaki sok z tego? Pytam bo jeszcze nie odciskałem. Za odzew oraz ewentualne rady serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.

Re: Odciskanie moszczu.

: czwartek, 19 mar 2020, 14:42
autor: Doody
Śliwka to bardzo toporny owoc jeżeli chodzi o jakiekolwiek odciskanie i filtrowanie. Proponuje fermentować całą pulpę. W tej formie sok oddziela się od miąszu.

Re: Odciskanie moszczu.

: czwartek, 19 mar 2020, 16:30
autor: .Gacek
Wydaje mi się, że koledze chodziło bardziej o filtrowanie już przefermentowanego nastawu śliwkowego aby go puścić z klasycznie zamontowaną grzałką w środku kotła.
Jeżeli tak, to przefermentowany nastaw o wiele lepiej się filtruje, a ponadto fermentacja z pulpą daje o wiele więcej aromatów niż sam wycisnięty sok.
Edit.:
Byłem pewny, że chodzi o śliwowicę... A tu klops - dział wytwarzanie wina :hahaha: ale to nic nie szkodzi, fermentacja z owocami da lepszy efekt niż bez. :ok:

Re: Odciskanie moszczu.

: piątek, 20 mar 2020, 06:09
autor: ollo
Chodziło mi oczywiście o przefermentowanie pulpy, następnie odciśnięcie tejże na prasie by uzyskać przefermentowany płynny nastaw. Wstawiłem w dziale wino bo wydawało mi się, że winiarze fermentując moszcz z kawałkami owoców, po wstępnym przefermentowaniu a przed cichą fermentacją odciskają owoce by odzyskać jak najwięcej przefermentowanego soku. Zrobiłbym winko i z bananów i ze śliwek ale część nastawu poszłaby oczywiście na rury. Zbiornik nie ma płaszcza. Destylacja robiona oczywiście w Republice Czeskiej,gdzieżby indziej...
Więc wyciskał ktoś z Państwa taką przefermentowaną pulpę ze śliwek lub z bananów przez worek filtracyjny na prasie? Pozdrawiam serdecznie.

Re: Odciskanie moszczu.

: piątek, 20 mar 2020, 09:37
autor: Doody
Taka operacja jest praktycznie niemożliwa. Przez worek filtracyjny wyciska się również miąższ ze śliwki. Ja osobiście ściągam część płynną wężykiem (w miarę możliwości) a następnie wkładam gęste na sitko do cedzenia makaronu i czekam ;) I tak do końca. Czasami trwa to kilka godzin.
Oczywiście idealnie jest mieć kocioł z płaszczem wodnym/olejowych. Ale jak się niema co się lubi....
Potem zostawiam jeszcze odcedzone wiadra na kilka godzin, aby na dnie osiadł "muł" z filtrowania i wlewam to rzadsze znad "mułu" do kotła.

Re: Odciskanie moszczu.

: piątek, 20 mar 2020, 09:58
autor: orzeszek87
Przerabiałem tem temat na prasie. Po jednym gnieceniu trzeba worek myć bo się zakleja. Jest to możliwe ale ciężko. Tak samo zresztą będzie w pieluszce tetrowej, ciężko ale idzie jakoś. Trzeba dużo cierpliwości.

Re: Odciskanie moszczu.

: piątek, 20 mar 2020, 12:45
autor: Szlumf
Do śliwek worek z siatki przecie owadom - najlepsza z Lidla. Pulpę wlewam do worka włożonego do kosza prasy. Podwieszam na noc nad koszem. Rano delikatnie wyciskam prasą. Wytłoki przemieszać w misce budowlanej i znowu do wora i do prasy.
Bananów nie robiłem więc się nie wypowiem.

Re: Odciskanie moszczu.

: piątek, 20 mar 2020, 16:21
autor: Góral bagienny
Śliwki nie raz wyciskałem przez worek filtracyjny masakra :(
Da się :D do worka nie dawaj więcej niż 3l nastawu i rekami gnieść :)
Ostatnio tak przerobiłem 150l nastawu :odlot:

Re: Odciskanie moszczu.

: piątek, 1 maja 2020, 09:58
autor: donald1209
No i obowiązkowo trzeba dodać pektoenzym. On bardzo ułatwia tłoczenie trudnych moszczów.

Re: Odciskanie moszczu.

: piątek, 1 maja 2020, 13:21
autor: Doody
Pektoenzymu pomaga wydobyć sok z owoców, tnąc pektyny sieciujace na krótsze łańcuchy. Wyciskanie pozostałego miąższu jest tak samo upierdliwe ;)

Re: Odciskanie moszczu.

: piątek, 1 maja 2020, 20:34
autor: donald1209
No nie jestem chemikiem spożywczym ale z wieloletniego doświadczenia winiarskiego wiem, że użycie pektoenzymu bardzo ułatwia tłoczenie na hydroprasie.