Strona 1 z 1

wino z winogron - dylemacik mały

: wtorek, 19 lis 2019, 16:38
autor: Robert09
To moje drugie wino. Stąd prośba o konsultację.
Winogrona działkowe, granatowe - pewnie "labrucha". Fermentacja początkowo w miazdze -ok.21 ltr. miazgi. Drożdże ENOVINI 18% /Brovin/.
Blg początkowe nastawu - 15, cukier dodany-6kg + 5,5 ltr wody / w trzech ratach/. Owoce oddzielone po tygodniu. Po niecałych dwóch miesiącach zlałem i wyszło mi ok.24 ltr młodego winka. Blg 1. Zaskoczony jestem , że drożdże przerobiły prawie cały cukier w takim czasie.
Co w takim razie teraz robić z tym nastawem? Zostawić jak jest ? Dodać czegoś.....? Nie za mocne to wino będzie? Nie mam chłodnej piwnicy.

Poprzednim razem dałem Zamojski i końcowe Blg 5, i przez rok nie zmieniło się- takie zostało. Nie rozlewałem do butelek, stoi w balonie /pod korek/.
Pozdrawiam.

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: wtorek, 19 lis 2019, 19:33
autor: inblue
Robert09 pisze:Co w takim razie teraz robić z tym nastawem?
Zostaw tak jak jest.
Mam nadzieję, że dymion jest pełen - "pod korek", analogicznie jak poprzedni.
Za 2-3 tygodnie, gdy temperatura spadnie poniżej 0°C wystaw je na zewnątrz.
Do -10°C śmiało może sobie stać. Dymion nie pęknie.
W tym czasie wino zrzuci znaczną część kamienia.
Potem musisz zrobić obciąg, oraz korektę smaku (dosłodzenie) i siarkowanie.
Następnie trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż dojrzeje.
Robert09 pisze:Nie za mocne to wino będzie?
Wino tworzy zawsze winiarz.
Dobrze, gdy wie jaki chce osiągnąć efekt.
Moc jest odczuciem subiektywnym. Zresztą - to rzecz gustu.
Ważniejsza od mocy jest umiejętność ukrycia w nim alkoholu.
Robert09 pisze:Nie mam chłodnej piwnicy.
Piwnica nie musi być chłodna.
Cała magia piwnicy polega na tym, że panuje w niej stała temperatura.
A czy to będzie ocieplona styropianem wiata, czy komórka w bloku (mam tak)
to już imho bez znaczenia.

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: wtorek, 19 lis 2019, 21:33
autor: Robert09
Dziękuję za odpowiedź.
A jak długo ma dymion stać na zewnątrz przed obciągiem?

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: wtorek, 19 lis 2019, 23:22
autor: .Gacek
Niska temperatura sprzyja klarowaniu i niema wtedy potrzeby używania środków typu Klarowin lub bentonit. Im dłużej wino będzie stać w niskiej temperaturze tym lepiej się wyklaruje a przy dnie ubije się skorupa z osadu. Ja mam taki prosty sposób i do gąsiorka przykładam latarkę, zaczynam od góry i zjeżdżam na dół. Jeżeli widzę znaczną różnicę pomiędzy górą a dołem to zostawiam jeszcze na jakiś czas. Ale tutaj też trzeba uważać bo opadnięte drożdże wraz z osadem potrafią oddać do wina swój "aromat". Gdy kożuch na dnie jest już spory przelewam delikatnie do drugiego zdezynfekowanego gąsiorka, powoli po ściance aby nie napowietrzyć wina. Część gąsiorków jest zalana w 3/4 a część w połowie ale są to dość mocne wina powyżej 14-15%. Słabsze wina bez poduszki CO2 potrafią się najzwyczajniej w świecie zepsuć dlatego lekkie wina zawsze siarkuję i uważam, że niema w tym nic złego.

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: wtorek, 19 lis 2019, 23:49
autor: Robert09
U mnie ta metoda "odpada" ponieważ balon stoi w gęstym koszu z wikliny :/

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: wtorek, 19 lis 2019, 23:58
autor: .Gacek
Ja wszystkie balony powyciągałem z koszy bo wszystkie kupowałem używane z olx albo dostałem od rodziny. Aby umyć kamień i nalot z gąsiorka po kilkudziesięciu latach musiałem jeździć gąbeczką na magnesach. I tak już zostało... Nawet cukrówkę w jednej 50-tce robię :ok: Wadą takiego rozwiązania jest przeniesienie z kąta w kąt o transporcie gdzieś dalej nie wspominając. Jedyne słuszne wyjście to miejsce na solidnym regale przynajmniej 50 cm nad ziemią aby można było grawitacyjnie zlewać do innych naczyń.

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: czwartek, 21 lis 2019, 12:00
autor: Robert09
Zostaw tak jak jest.
Mam nadzieję, że dymion jest pełen - "pod korek", analogicznie jak poprzedni.
Za 2-3 tygodnie, gdy temperatura spadnie poniżej 0°C wystaw je na zewnątrz.
Do -10°C śmiało może sobie stać. Dymion nie pęknie.
A co z rurką fermentacyjną? Nie zamarznie w niej woda? Jak długo trzymać, ile dni, wino na zewnątrz?

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: piątek, 22 lis 2019, 08:35
autor: inblue
Oczywiście woda zamarznie.
Zamiast niej wlej wódkę i zatkaj lekko zwitkiem waty. Sprawdzone, działa.
Wymrażanie wina prowadzi się przeważnie przez okres 10-12 dni.

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: piątek, 22 lis 2019, 16:07
autor: Robert09
inblue pisze: Wymrażanie wina prowadzi się przeważnie przez okres 10-12 dni.
A czy mogę to wymrażanie zrobić na winie ubiegłorocznym? Stoi ono w balonie i był cztery razy robiony obciąg.

Re: wino z winogron - dylemacik mały

: sobota, 23 lis 2019, 11:54
autor: inblue
Celem wymrażania jest stabilizacja wina.
Powinno być ono stosowane gdy:
- jest to wino zawierające moszcz z winogron, lub dodatek rodzynek (wytrącenie kamienia winnego - obowiązkowo!),
- w pozostałych przypadkach celem wytrącenia białek zimnokoagulujących, problemów ze zmętnieniem itd. - fakultatywnie.
Musisz więc sam sobie odpowiedzieć na pytanie, czy wino kwalifikuje się do tego typu zabiegów.