Strona 1 z 1

Spadł korek, czy wino mogło się popsuć?

: piątek, 22 wrz 2017, 22:35
autor: tazy
Potrzebuje małej pomocy, gdyż pierwszy raz robię domowe wino z czarnych winogrono (bez drożdży). Otoż zmiażdzyłem owoce, zalałem woda z cukrem zatkałem i zostawiłem na na 3dni. Po 3 dniach dodałem znowu troche wody z cukrem, zatkałem i zostawiłem na tydzien. Dzisiaj (po 3 dniach) spadl mi korek z jednego dymiona (byl za maly i sie ssunał) czy moglo cos sie stac z tym nastawem?

Re: Spadł korek, czy wino mogło się popsuć?

: piątek, 22 wrz 2017, 22:51
autor: Zygmunt
Z, z drożdżami. Ino dzikimi. Na etapie burzliwej fermentacji brak korka to nie koniec świata (intensywne wydzielanie CO2 chroni ciecz), znacznie gorszy jest ten ekhem... "przepis". Coś tam z tego wyjdzie, ale czy winem to można będzie nazwać, to czysta loteria. Napisz ile winogron zużyłeś, ile dolałeś tej wody z cukrem i o ile możesz, zmierz jego poziom (cukromierzem).

Re: Spadł korek, czy wino mogło się popsuć?

: piątek, 22 wrz 2017, 22:59
autor: tazy
Jutro postaram sie zmierzyc. Mialem ~20kg winogrono zebranych z dzialki. Zalalem to 6l letniej wody (mineralnej, niegazowanej) i syropem z 2l wody, 4kg cukru. Po 3 dniach tak jak napisalem wyzej znowu dodalem 3,5kg cukru w 2l wody.

Re: Spadł korek, czy wino mogło się popsuć?

: sobota, 23 wrz 2017, 08:27
autor: tazy
Zygmunt pisze:Z, z drożdżami. Ino dzikimi. Na etapie burzliwej fermentacji brak korka to nie koniec świata (intensywne wydzielanie CO2 chroni ciecz), znacznie gorszy jest ten ekhem... "przepis". Coś tam z tego wyjdzie, ale czy winem to można będzie nazwać, to czysta loteria. Napisz ile winogron zużyłeś, ile dolałeś tej wody z cukrem i o ile możesz, zmierz jego poziom (cukromierzem).
Jeżeli ma nic z tego nie wyjść, to poproszę jakiś sprawdzony przepis (zależało mi, żeby nie było na drożdżach z torby). Do połowy października nazbieram jeszcze winogron, i zrobię kolejny nastaw.

Re: Spadł korek, czy wino mogło się popsuć?

: sobota, 23 wrz 2017, 15:24
autor: tazy
Tak wiec z wina z ktorego zsunal mi sie korek odczyt z winonierza wyglada tak:ObrazekObrazek

Re: Spadł korek, czy wino mogło się popsuć?

: niedziela, 24 wrz 2017, 21:21
autor: Woodworm
pytanie jakie są jednostki drugiego odczytu? bo jakiś dziwny ten cukromierz

Re: Spadł korek, czy wino mogło się popsuć?

: niedziela, 24 wrz 2017, 22:22
autor: tazy
damianf pisze:pytanie jakie są jednostki drugiego odczytu? bo jakiś dziwny ten cukromierz
257g cukru/l lub inaczej ~31Blg

Re: Spadł korek, czy wino mogło się popsuć?

: niedziela, 24 wrz 2017, 22:55
autor: Zygmunt
No, to z cukrem poszalałeś. Jak nie dodasz jakichś żarłocznych aktywnych (np. G995), to może być klapa. Dzikusy o ile wystartują przy tym poziomie cukru, to zaraz padną.